Tratamente boli, tratament dureri

 

Boala Lyme

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Boala Lyme : Generalitati

Boala Lyme este o conditie patologica cauzata de infectia sistemica cu agentul patogen Borrelia burgdorferi si de raspunsul imun al organismului in prezenta infectiei. Bacteria este inoculata la nivelul pielii prin intermediul muscaturii de capusa, capuse ce apartin genului Ixodes. Multe din manifestarile acestei boli sunt cauzate de infectia activa cu aceste spirochete, dar o parte din simptomatologie poate aparea ca si consecinta a mecanismelor imunopatogenice declansate in prezenta infectiei. Desi orice parte a organismului poate fi afectata dupa intrarea in circulatie a bacteriilor, s-a observat un tropism distinct pentru piele, aparat cardiovascular, sistem nervos central (SNC), articulatii si aparat ocular. Manifestarile clinice urmeaza de regula 3 stadii progresive: localizat precoce, diseminat precoce si cronic diseminat. Toate aceste stadii sunt potential curabile prin administrarea antibioterapiei. Infectia progreseaza catre boala diseminata la aproximativ 50% din pacientii netratati. Dupa inocularea gazdei, pacientii pot remite infectia prin intermediul sistemului imun fara a prezenta nicio simptomatologie, asa cum a fost demonstrat la pacientii care sunt asimptomatici, dar seropozitivi. In cazul in care evolutia este progresiva, B.burgdoferi se raspandeste in organism si produce simptome in mod direct prin invazie (ex: eritemul migrans), mai ales in stadiile precoce dar si in mod indirect, in urma raspunsului imun. S-a demonstrat ca anticorpii impotriva epitopilor membranari de pe suprafata spirochetelor reactioneaza in mod incrucisat si cu tesuturile conjunctive si nervoase, acest fapt stand la baza declansarii unui proces autoimun. Bacteria poate persista la nivelul tegumentului timp indelungat (uneori chiar si 10 ani), prin colonizarea fibroblastilor de la acest nivel si multiplicarea intracelulara, iar aceasta poate supravietui in acest sediu chiar si atunci cand in mediul extracelular exista concentratii ridicate de antibiotic (ceftriaxona). Prezenta sistemica a B. Burgdorferi declanseaza un raspuns imun care este implicat in aparitia unei simptomatologii specifice. De exemplu, in cazul artritei din cadrul acestui proces infectios s-a demonstrat ca este asociata cu prezenta unor factori imunologici din care fac parte unele citokine proinflamatorii si formarea complexelor imune. Capusele apartinand genului Ixodes au 4 stadii de evolutie: ou, larva, nimfa si adult. Doar larvele, nimfele si adulti au nevoie de sange pentru a se hrani si doar nimfele si adultii pot transmite agentul patogen. Desi prevalenta borelioezei (bolii Lyme) este mai mare in cazul adultilor decat in cazul nimfelor, nimfele sunt responsabile de transmiterea interumana in proportie de 90% datorita abundentei acestora, datorita cresterii activitatilor fizice umane in aer liber pe parcursul verii (care este sezonul de incidenta al hranirii nimfelor) si din cauza usurintei de depistare si indepartare a adultilor mari.

Boala Lyme : Cum se manifesta

Aproximativ 40% din pacientii cu boala Lyme in stadiu precoce nu isi amintesc de existenta vreunei muscaturi de insecta, pentru ca intepatura capuselor este foarte mica si adesea nedureroasa. Contextul epidemiolog este foarte important insa de analizat, iar anamneza trebuie sa fie orientata pe activitatile specifice desfasurate in ultimul timp si pe locatiile acestora. Sezonul de prezentare este foarte important pentru analizarea simptomatologiei. Majoritatea cazurilor de eritem migrator se prezinta la spital intre lunile mai si septembrie datorita stadiului de limfa al capuselor. Pacientii care se prezinta cu manifestari cutanate tardive, ca acrodermatita cronica atrofica, trebuie intrebati daca au fost muscati de o capusa adulta sau daca au prezentat in trecut simptome precoce ale bolii Lyme. Trebuie luata in calcul si posibilitatea reinfectarii insa, pentru persoanele care isi continua activitatile in aer liber. Manifestarile simptomatologice difera in functie de speciile distincte ale genului. Atfel in Statele Unite ale Americii, B. burgdorferi sensu stricto este responsabila de declansarea unor manifestarii ce au ca sediu preferential articulatiile, pe cand in Europa, B burgdorferi afzelii este asociata cu aparitia acrodermatitei cronice atrofice.

Boala Lyme : Principalele cauze

Ca in orice boala infectioasa, este implicat un singur factor si anume infectia cu B. Burgdorferi, avand ca vector de transmitere capusele apartinand genului Ixodes. In cadrul acestui gen bacterian exista o serie de specii si subspecii, raspandite diferit din punct de vedere geografic, acest lucru fiind motivul principal de diversitate simptomatologica.

Boala Lyme : Ce trebuie facut imediat

De prima intentie este indepartarea rapida a capusei de la nivelul tegumentului. In cazul in care nu reusiti, contacti imediat serviciile de urgenta. Pentru a transmite boala, capusele au nevoie de 24-48 de ore.

Boala Lyme : Cand trebuie mers la medic

In cazul in care nu sunteti siguri de perioada de contact, este necesara de asemenea prezentarea intr-un departament de urgenta.

Boala Lyme : La cine apare mai frecvent

Boala Lyme este o afectiune endemica in America de Nord, Europa si Asia, iar distrubutia geografica a vectorilor afecteaza in mod direct incidenta bolii. Se pare ca desi apare la toate rasele, borelioza afecteaza cu precadere rasa alba, insa nu exista diferente semnificative in acest sens, acest lucru datorandu-se probabil ratei mai mari de expunere la capuse a albilor in raport cu celelalte rase si probabil pentru ca eritemul migrator este mai dificil de diagnosticat la rasa afro-americana. In ceea ce priveste varsta, pattern-ul de afectare are un varf de incidenta bimodal, in jurul varstelor de 15 ani si 40 de ani.

Boala Lyme : Recomandari

Strategiile de baza pentru prevenirea aparitiei bolii Lyme includ masuri de mediu si masuri personale. Este foarte important evitarea contactului cu capuse, inspectia hainelor si a animalelor de companie si folosirea hainelor impenetrabile. Cea mai mare concentratii de capuse se gaseste in zonele impadurite, abundente in verdeata, aceste zone necesitand o precautie sporita. Aplicarea pe piele a DEET –ului (N,N-dietil-m-toluamida) ori de cate ori se initiaza activitati in aceste zone previne contactul cu capusele. De asemenea, purtarea hainelor putin colorate (chiar albe, datorita usurintei de vizualizare a capuselor) si a tricourilor lungi cu maneci lungi si a pantalonilor lungi bagati in sosete, alaturi de palarii sunt recomdatate in zonele unde riscul de contact este mare.

Boala Lyme : Tratament

Tratament boala Lyme

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.