Tratamente boli, tratament dureri

 

Angina pectorala

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Angina pectorala : Generalitati

Bolile cardiace sunt actual o problema mondial atat prin rata mare de mortalitate cat si prin scaderea calitatii vietii celor suferinda de aceaste afectiuni. Angina pectorala este denumirea ce provine din cuvintele latinesti “angina” = durere care sufoca si “pectoris” = piept, reprezinta popular durerea de inima si este cauzate de lipsa aportului de oxigen la nivelul muschiului inimii (miocard).

Angina pectorala : Cum se manifesta

Primele simptome care ne orienteaza spre angina pectorala sunt durerile retrosternale ce au caracter constrictiv, de apasare profunda, apar pe o suprafata mare(de fiecare data este indicata cu toata mana si nu cu varful degetului) si nu intru-un punct fix, asa cum apara in junghiurile intercostale sau fractura costala. Durerea poate iradia in umarul stang , bratul stang sau ambele brate, toracele anterior, gat si mandibula si uneori in epigastru. Durata episodului este de maxim 15 minute si cedeaza la repaus sau la administratrea unui comprimat de nitroglicerina sau spray sublingual. Discomfortul poate fi insotit de anxietate, frecventa cardiaca neregulat sau accelerat, paloare si transpiratii reci. In cazul pacinetilor diabetici din cauza complicatiilor date de aceasta boala (neuropatia), durerile retrosternale pot lipsi, ceea ce complica si mai mult prognosticul.

 

Angina se clasifica in:

a) Angina pectorala stabila - apare in urma unui efort fizic intens sau dupa un stress emotional, durerile nu se modifica de la un episod la altul, au o durata de maxim 15 minute, dispar la repaus sau in urma eliminarii factorului declansator, pot fi resimtite uneori sub forma de dureri cauzate de indigestie, durerea dispare la administrarea de nitroglicerina.

b) Angina pectorala instabila – apare atat la efort cat si in repaus, dureaza mai mult (peste 15 minute) putand ajunge la 30 de minute, poate sa nu dispara dupa administrarea de nitroglicerina sau la repaus, poate mima un infact miocardic.

c) Angina pectorala varianta (Prinzmetal) – cauzata de spasmul coronarelor (arterele ce vascularizeaza inima) care determina reducerea diametrului arterelor si prin urmare reducerea cantitatii de sange oxigenta ajuns la miocard. Durerea apare in repaus, are intensitatea mare, poate ceda la administrarea de nitroglicerina.

 

 Doar 2% din persoanele suferinda de angina pectorala prezinta aceasta forma de manifestare.

Angina pectorala : Principalele cauze

Cauza principala este reprezentata de ateroscleroza. Ea este determinata de acumularea formatiunilor lipice circulante in sange in special colesterolul si LDL – cunoscut si sub numele de “colesterol rau” ,la nivelul intimei, urmata de pierderea distensibilitatii arterei si incapacitateaa arterei de a se adapta cererii de oxiden din partea miocardului. Astfel ca, in conditii de efort (urcatul scarilor, fuga, diverse activitati casnice) necesarul de oxiden al inimii creste, ca urmare a cresterii fortei de contractie a inimii. Existenta unor coronare partial obstruate de aceste placi de aterom vor determina un raspuns din partea tesutul supus anoxiei. Rapsunsul pe care inima ni-l trasmite in atacurile de anoxie este durerea retrostrenala. In cazul anginei instabile cauza este data de fisura sau ruptura placii de aterom, care declanseaza coagularea intravasculara cu obstructia incompleta a vasului, insa cu micsorarea diametrului mai mult decat in angina stabila. Aceasta schimbare brusca explica astfel caracterul diferit al anginei instabile fata de cea stabila. Angina Prinzmetal are drept cauza principala spasmul coronarian pe vase sanatoase sau care sufera deja de ateroscleroza, ca urmare a unei hiperreactivitati a musculaturii netede ce inconjoara arteriolele.

Angina pectorala : Ce trebuie facut imediat

(ATENTIE: Consultati un doctor specialist inainte, indicatiile de mai jos sunt orientative !!!)

- Oprirea oricarei activitati fizice sau evitarea stressul emotional care v-au cauzat durerea.

- Administrarea unui comprimat de nitroglicerina sublingual sau sub forma de spray.

- Astepati pana la dizolvarea completa a medicamentului. Nu il inhgititi sau mestecati. Aplicarea sublinguala asigura un efect mai rapid de absorbtie,decat inghitirea comprimatului.

- Daca durerea nu a diparut sau s-a inrautati la 5 minute dupa folosirea primului comprimat, sunati de urgenta la 112.

- Dupa terminarea apelului luati al-2-lea comprimat de nitroglicerina.

- Daca dupa 5 minute de la al -2-lea comprimat durerea inca persista sau ambulanta nu a ajuns, luati a-3-a doza de nitroglicerina sublingual.

 

Nu luati mai mult de 3 comprimate de nitroglicerina.

Angina pectorala : Cand trebuie mers la medic

- Daca durerea nu cedeaza dupa administrarea primului comprimat de nitoglicerina.

- Cand caracterul durerilor s-a schimbat, semn de infarct sau angina instabila.

- Cand durerea apare pentru prima data.

- Cand durerea se intensifica.

Angina pectorala : La cine apare mai frecvent

Angina pectorala este mai frecventa la femei decat la barbati, iar incidenta sa creste o data cu varsta pentru ambele sexe. Factorii de risc sunt: fumatul, sedentarismul, hipertensiunea arteriala, dislipidemia, diabet, istoricul familial de boli cardiace ischemice. Factorii care declanseaza angina sunt: stressul emotional, frigul, mesele imbelsugate si fumatul.

Angina pectorala : Recomandari

- Schimbarea stilului de viata si eliminarea factorilor declansatori: fumatul, grasimile saturate alimentare, sedentarismul.

- Consumarea fructelor, legumelor, cerealelor, eliminarea prajelilor si a grasimilor de provenienta animala.

- Daca sunteti supraponderal, adresati-va unui medic nutritionist pentru stabilirea unei diete care sa corespunda cu varsta, sexul si patologiile asociate.

- Controlul glicemiei, in cazul pacinetilor cu diabet, a tensiunii arteriale pentru pacientii cu hipertensiune arteriala sau a colesterolului.

- Respectarea tratamentul antianginos prescris de medicul curant.

- Evitarea meselor copioase sau a eforturilor care pot precipita angina.

- Incercati tehnici de relaxare pentru a reduce suprasolicitarea inimii si a evita aparitia durerilor.

- Purtarea unei flacon cu nitroglicerina in permanenta atunci cand va deplasati, pentru a fi pregatit tot timpul in cazul unei crize dureroase. (Atentie la termenul de valabilitate! )

Angina pectorala : Tratament

Pentru mai multe informatii legate de tratarea anginei pectorale accesati urmatorul link:  Tratarea anginei pectorale

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.