Tratamente boli, tratament dureri

 

Hipertensiunea arteriala

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Hipertensiunea arteriala : Generalitati

Hipertensiunea arteriala (HTA) reprezinta o crestere a valorilor tensiunii arteriale peste limita normala, bazata pe media intre cel putin 2 determinari realizate in doua sau mai multe vizite. Dupa O.M.S. se considera valori normale pentru presiunea maxima 130 -140 mm Hg, interpretate in raport cu varsta, sexul si greutatea, iar pentru minima 80 - 90 mm Hg. HTA poate fi clasificata in cea esentiala (primara) - de cauza necunoscuta si secundara care poate avea o varietate de cauze. Tensiunea arteriala optima are valoarea sistolica < 120, iar pe cea diastolica < 80. Clasificarea hipertensiunii bazata pe criteriul cantitativ (dupa OMS): Normala Valoarea sistolica: 120-129 Valoarea diastolica: 80-84 Normal inalta Valoarea sistolica: 130-139 Valoarea diastolica:85-89 HTA grad I (usoara) Valoarea sistolica: 140-159 Valoarea diastolica:90-99 HTA grad II (moderata) Valoarea sistolica: 160-179 Valoarea diastolica:100-109 HTA grad III (severa) Valoarea sistolica: ≥180 Valoarea diastolica:≥110 HTA sistolica izolata Valoarea sistolica: ≥140 Valoarea diastolica:< 90

Hipertensiunea arteriala : Cum se manifesta

Manifestarile sunt diverse, fiind conditionate de stadiul bolii, personalitatea bolnavului, asocierea cu alte boli, de faptul daca este secundara sau HTA esentiala: dureri de cap (migrene), uneori mai importante dimineata, ameteli, vajaieli in urechi, epistaxis, senzatie de deget mort, tulburari de vedere (aparitia de puncte luminoase sau negre in campul vizual). In numeroase cazuri, chiar la valori mari ale tensiunii bolnavii nu au nici o tulburare subiectiva; aceeasi lipsa de tulburari poate fi constatata in fazele de inceput ale HTA esentiale. Clasic se deosebesc trei stadii: Stadiul prehipertensiv poate fi afirmat pe baza ascendentei ereditare hipertensive, aparitiei unor puseuri tensionale trecatoare si a unor teste care stabilesc cresterea anormala a presiunii arteriale, comparativ cu normalul. Cel mai cunoscut este testul presor la rece, care este pozitiv cand, introducand mana in apa la 4°, valorile T.A. cresc cu peste 40 mm Hg. Stadiul de hipertensiune intermitenta, caracterizat prin perioade de hipertensiune, fara alte semne clinice, alternand cu perioade normale. Stadiul de hipertensiune permanenta: in peste 90% din cazuri, hipertensiunea arteriala este depistata in acest stadiu. Dupa manifestari se deosebesc: Forma benigna, care evolueaza progresiv si se caracterizeaza prin: - semne care apar la examenul arterelor, artere sinuoase si rigide, puls bine batut; - semne de fragilitate capilara; diverse manifestari hemoragice (epistaxis, metroragii, uneori hematemeze, hemoragii retiniene etc); - semne cerebrale: cefalee occipitala, de obicei dimineata, la trezire, ameteli, oboseala, astenie, insomnie, tulburari de memorie si concentrare, modificari de caracter, frecvent tulburari de vedere; cefalee cu caracter pulsatil, ameteala, tulburarile de vedere si tulburarile trecatoare de constienta si de limbaj sunt cele mai frecvente tulburari functionale, comune tuturor formelor de hipertensiune; - furnicaturi la nivelul extremitatilor, senzatia de „deget mort"; - examenul inimii releva subiectiv palpitatii, dureri precordiale, diferite grade de dispnee, iar obiectiv, semne de marire a inimii stangi (hipertrofie si digitatie); - radiologia, electrocardiografia, fundul de ochi si probele functionale renale apreciaza gradul de evolutivitate al hipertensiunii arteriale. in ultimul stadiu al formei benigne care se instaleaza dupa multi ani de evolutie - apar complicatii: insuficienta cardiaca stanga sau totala, cardiopatie ischemica, complicatii cerebrale sau renale. Forma maligna are o evolutie rapida si o mortalitate ridicata. Poate fi maligna de la inceput sau se poate maligniza pe parcurs. Valorile tensionale sunt mari, in special cea diastolica depasind 130 mm Hg, rezistente la tratament. Starea generala este alterata rapid (astenie, slabire, paloare, cefalee intensa), fundul de ochi este grav si precoce alterat, complicatiile apar de timpuriu, in special insuficienta renala (progresiva si ireductibila).

Hipertensiunea arteriala : Principalele cauze

In majoritatea cazurilor (peste 90%), hipertensiunii arteriale nu i se poate preciza cauza; este asa numita "hipertensiune arteriala esentiala" (boala hipertensiva). Pentru mecanismele HTA esentiale au fost propuse diferite ipoteze; una din cele mai admise este "teoria mozaicului", in care factorii predispozanti sau determinanti ar fi ereditatea, factori vasculari, starile emotive de repetate, unele tulburari suprarenale, regim hipercaloric, aport excesiv de sare in alimentatie. In 10% din cazuri HTA este secundara altor afectiuni: § origine renală: § HTA prerenală renovasculară; § HTA renală prin afectiuni parenchimoase; § de origine endocrină: § boli ale glandei suprarenale; § boli hipofizare; § boli tiroidiene; § boli paratiroidiene; § boli si disfunctii gonadale; § HTA din bolile cardiovasculare; § HTA de origine nervoasă; § centrală; § periferică; § HTA din bolile metabolice (diabet, gută, obezitate); § HTA infecțioasă/postinfecțioasă; § HTA toxic-medicamentoasă (saturnism);

Hipertensiunea arteriala : Ce trebuie facut imediat

- Calmarea pacientului

- Sublingual nitroglicerină pentru ameliorarea durerilor cardiace

Hipertensiunea arteriala : Cand trebuie mers la medic

Vizita la medic trebuie facuta imediat ce apar simptome precum ameteli, dureri de cap, dureri in piept etc. Neurmarea unui tratment poate avea consecinte nefaste precum accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, afectarea vederii si afectarea renala.

Hipertensiunea arteriala : La cine apare mai frecvent

Prevalenta hipertensiunii depinde atāt de compozitia rasiala a populatiei studiate, cat si de criteriile utilizate pentru a defini aceasta afectiune. Īntr-o populatie alba suburbana, aproape o cincime prezinta presiuni sanguine mai mari de 160/95, īn timp ce aproape o jumatate prezinta presiuni mai mari de 140/90. O prevalenta chiar mai mare a fost constatata la populatia ce nu apartine rasei albe. La femei prevalenta este īn strānsa legatura cu varsta, cu o crestere substantiala aparuta dupa 50 ani. Aceasta crestere se inregistreaza, probabil, īn functie de modificarile hormonale din menopauza. Astfel, rata frecventei hipertensiunii la femei īn comparatie cu barbatii, creste de la 0,6 la 0,7 la varsta de 30 ani; de la 1,1 la 1,2 la vārsta de 65 ani. Probabilitatea apariţiei hipertensiunii arteriale este mai mare īn rāndul persoanelor obeze sau diabetice şi creşte odată cu īnaintarea īn vārstă.Este foarte cunoscut faptul ca hipertensiunea este factor de risc pentru stroke (atac vascular cerebral), infarct de miocard, afectarea vaselor sanguine, afectarea rinichilor, pierderea vederii si alte complicatii. Cu siguranta, in aparitia si progresia acesteia intervin consumul exagerat de alimente sarate, obezitatea (mai ales cea in care grasimea se distribuie in jurul taliei) si lipsa de activitate fizica. Prezenta bolii la unul sau la ambii parinti creste posibilitatea ca descendentii acestora sa dezvolte aceeasi problema de sanatate, boala putindu-se transmite de la parinti la copii. Este important de inteles ca hipertensiunea poate aparea dupa virsta de 40 de ani, desi conditiile favorizante exista din prima tinerete sau inca de la nastere, in cazul factorilor genetici.

Hipertensiunea arteriala : Recomandari

- modificarea stilului de viata;

- reducerea masei corporale;

- reducerea consumului de sare;

- evitarea abuzului de alcool;

- mentinerea unei activitati fizice adecvate;

- reducerea factorilor de risc cardiovascular (fumatul, hiperlipidemia, diabetul);

- necesitatea supravegherii medicale sistematice.

Hipertensiunea arteriala : Tratament

Mai multe informatii legate de tratarea hipertensiunii arteriale aveti la urmatorul link: Tratarea hipertensiunii arteriale

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.