Tratamente boli, tratament dureri

 

Infarctul miocardic

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Infarctul miocardic : Generalitati

Infarctul miocardic acut este una dintre cele mai mari urgente in cardiologie si cea mai frecventa cauza de spitalizare in tarile industrializate. Definitie: infarctul miocardic acut (IMA) se produce atunci cand circulatia sanguina a cordului este blocata brusc, determinind moartea muschiului cardiac prin lipsa de oxigen. Cel mai frecvent se produce blocarea unei artere coronare prin trombozarea unei placi de aterom, cu instalarea necrozei inchemice in teritoriul vasului irigat de aceasta.

Alte mecanisme mai pot fi:

- Agregare trombocitara si formare de tromb alb fibrino-plachetar

- Tromboza locala prin antrenarea factorilor coagularii, cu formarea trombului rosu

- Disectie acuta de perete coronarian (rar)

- Colagenoze cu microanvrisme coronariene

- Embolii coronarienedin calcificari aortice

- Vegetatii endocarditice aortice

Infarctul miocardic : Cum se manifesta

Durerea este principalul simptom (poate lipsi la diabetici). Durerea este de tip toracic anterioar localizata retrosternal sau precordial cu iradiere la baza gatului sau/si pe brate cu durata de peste 20 min, care nu raspunde la administrare de Nitroglicerina. Adjectivele utilizate in mod obisnuit pentru a o descrie sunt: greutate, constrictie şi zdrobire, desi uneori este descrisa ca un junghi sau ca o arsura. Mai poate apare: respiratie dificila, oboseala, transpiratii, greata, varsaturi.

Infarctul miocardic : Principalele cauze

Infarctul miocardic se produce in general cand există o scădere bruscă a fluxului sanguin coronarian ca urmare a unei ocluzii trombotice a unei artere coronare care a fost anterior ingustata prin ateroscleroză. Anumiti factori, numiti factori de risc coronarieni, cresc riscul de aparitie a aterosclerozei. Factorii de risc se impart in doua categorii: nemodificabili (cei asupra cărora nu putem avea nicio influenţă, cum ar fi sexul masculin, varsta sau moştenirea genetică) sau modificabili (mai important de cunoscut deoarece pot fi influenţaţi prin corectarea unor obiceiuri eronate sau prin medicamente). Cei mai importanti factori de risc modificabili sunt: fumatul, obezitatea, dislipidemia (cresterea grasimilor in sange), diabet zaharat, hipertensiunea arteriala, sedentarismul, stresul. Procesul de ateroscleroză poate fi incetinit prin reducerea acestor factori de risc, reducand astfel riscul de deces sau de invaliditate prin infarct miocardic

Cauzele non-aterosclerotice sunt rare si diferite:

-boala coronariana obstructiva: arterita coronariana, lues si alte infectii, periarterita nodoasa, lupus eritematos sistemic, spondilita anchilopoetica etc.

-compresie extrinseca (tumori subepicardice, anevrism de sinus Valsalva)

-embolii pe arterele coronare: endocardita bacteriana, prolaps de valva mitrala, tromb mural din atriul sau ventriculul stang, mixom atrial.

-traumatism si alte agresiuni mecanice (disectie coronara dupa angioplastie sau coronarografie)

-anomalii coronariene congenitale (origine anormala din aorta sau artera pulmonara, artera coronara unica)

-tromboza coronara "in situ": policitemia vera, trombocitoza, CID

-spasm pe coronare libere idiopatic sau dupa intreruperea administrarii de nitrati

Infarctul miocardic : Ce trebuie facut imediat

Cel mai important lucru este care trebuie facut la aparitia durerii retrosternale este apelul serviciului de urgenta si solicitarea unei ambulante. Timpul este cel mai important factor deoarece un infarct care este identificat la timp si tratat rapid se poate vindeca cu sechele minime astfel ca zona de miocard care a fost necrozata sa fie minima. In asteptarea ambulantea se poate administra o tableta de nitroglicerina sublingual. Daca durerea nu dispare se mai poate lua cate 2 tablete la intervale de 5 minute. De asemenea, se mai poate administra Aspirina sau Clopidogrel (Plavix).

Infarctul miocardic : Cand trebuie mers la medic

Imediat cum apare durerea, este de preferat sa apelati la serviciul de ambulanta pentru a scurta timpul pana la primirea serviciilor medicale. Există o tendinţă puternică de a nega posibilitatea de a avea un infarct de miocard! Aceasta conduce la intarziere in tratament, care poate fi nefastă. Chiar dacă nu sunteţi sigur că aveţi simptomele unui infarct de miocard, este bine să chemaţi un medic imediat! Nu toate durerile toracice sunt echivalente cu infarctul miocardic acut, dar cel mai frecvent o durere intensă in piept, de lungă durată, ascunde o boală severă, şi necesită prezentare la medic, consultaţie, efectuarea unei electrocardiograme şi a unor analize suplimentare.

Infarctul miocardic : La cine apare mai frecvent

Cel mai frecvent apare la persoanele care prezinta factorii de risc atat cei nemodificabili (sexul masculin, varsta sau moştenirea genetică) cat si cei modificabili (fumatul, obezitatea, dislipidemia, diabet zaharat, hipertensiunea arteriala, sedentarismul, stresul).

Infarctul miocardic : Recomandari

-evitarea sedentarismului. Se recomanda a se practica activitati fizice zilnice de efort mediu (plimbari regulate) cu evitarea activitatilor fizice intense

-renuntarea la fumat

-atingerea unui indice de masa corporala optim (evitarea obezitatii)

-consum de alimente sarace in grasimi saturate si bogate in grasimi nesaturate

-scaderea consumului de alcool (maxim un pahar de vin pe zi)

-regim hiposodat (limitarea aportului de sare si de alimente sarate: muraturi, branza sarata, carne procesata, alune sarate, alimente la conserva, masline, fast food etc)

-consult medical periodic

Infarctul miocardic : Tratament

Mai multe informatii legate de tratarea infarctului miocardic aveti la urmatorul link: Tratarea infarctului miocardic

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.