Tratamente boli, tratament dureri

 

Insuficienta mitrala

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Insuficienta mitrala : Generalitati

Insuficienta mitrala este o valvulopatie caracterizata prin inchiderea incompleta a valvei mitrale (permite curgerea sangelui din atriul stang in ventriculul stang) determinand alterari ale curgerii sangvine in timpul sistolei (contractiei inimii). Valva mitrala este alcatuita dintr-un inel fibros si doua foite (cuspe) care se inchid prin suprapunerea marginilor libere realizand inchiderea etansa intre atriul stang si ventriculul stang.

Insuficienta mitrala : Cum se manifesta

Insuficienta mitrala cronica poate fi mult timp asimptomatica, manifestarile apar in urma agravarii valvulopatiei si a pierderii mecanismelor de adaptarea. Pacientii pot resimtii fatigabilitate, dispnee (senzatia de a ramane fara aer), senzatia de picioare umflate (edeme), palpitatii si tuse nocturna. Insuficienta mitrala acuta este o urgenta, iar simptomele se dezvolta rapid si include dispnee, palpitatii, slabiciune, confuzie, dureri de inima.

Insuficienta mitrala : Principalele cauze

Insuficienta mitrala cronica este determinata de boli care deterioareaza valva mitrala, permitand astfel sangelui ca in timpul sistolei ventriculare sa fie ejectat nu doar catre aorta dar si inapoi catre atriul stang. Pe masura ce inaintam in varsta, cuspele (foitele care asigura inchiderea orificiului atrioventricular stang) se pot calcifica pierzandu-si mobilitatea si proprietatea de a se inchide complet. Boli care pot determina insuficienta mitrala cronica: prolapsul de valva mitrala, malformatii congenitale, endocardita, insuficienta cardiaca, sindromul Marfan, insuficienta renala cronica, reumatism articular acut. Insuficienta mitrala acuta apare atunci cand structurile care alcatuiesc valva mitrala cedeaza repede asa cum se intampla in infarctul miocardic unde prin necroza miocardului se rup si muschii pilieri care contribuie la inchiderea valvei mitrale. Consecinta acestui eveniment este urmat de lipsa de adaptare a inimii si mai tarziu de aparitia simptomelor precum: dispnee, palpitatii, sincopa fara sa existe edeme ale picioarelor.

Insuficienta mitrala : Ce trebuie facut imediat

Insuficienta mitrala cronica este o patologie ce se dezvolta pe parcursul mai multor ani pana sa dobandeasca simptome suparatoare pentru pacient. Aparitia dispneei la efortul cotidian, edeme ale membrelor inferioare si papitatiile ar trebui sa va orientze catre un cabinet medical. Insuficienta mitrala cronica nu este o urgenta medicala, spre deosebire de cea acuta care poate pune viata in pericol. Insuficienta mitrala acuta reprezinta o urgenta insa nu ea este motivul prezentarii la medic ci cauza ce a determinat-o (infarct miorcardic acut, traumatim toracic).

Insuficienta mitrala : Cand trebuie mers la medic

Prezentarea la medic trebuie facuta in momentul in care aveti simptome precum: dureri de inima, senzatia de a ramane fara aer, pierderea constientei, palpitatii, edeme ale membrelor inferioare, tuse nocturna, scaderea capacitatii de efort fizic. Ele sunt semne de afectare cardiaca, care printr-un consult pot pune diagnosticul de insuficienta mitrala.

Insuficienta mitrala : La cine apare mai frecvent

Mai predispusi sa dezvolte insuficienta mitrala sunt: persoanele in varsta, cei cu prolaps de valva mitrala, antecedente de reumatism articular acut, boli ale arterelor coronare, diabet si sindrom Marfan

Insuficienta mitrala : Recomandari

- Dupa ce ati fost diagnosticat cu insuficienta mitrala este important sa sesizati semnele de insuficienta cardiac (dispnee in repaus, umflarea picioarelor, astenie, ameteala). Aceste simptome demonstreaza ca inima este mai slabita si ca insuficienta mitrala se inrautateste.

- Evitati eforturile fizice intense, insa nu inlaturati activitati fizice regulate precum mersul, Scadeti consumul de sare din dieta si alimentele foarte sarate (muraturi, chipsuri, alune sarate, carne procesata, branza sarata, alimentele la conserva, maslinele, fast food)

- Cand sunteti la cumparaturi puteti verifica cantitatea de Na din alimente, consultand tabelul de pe eticheta.

- Cantitatea maxima de sare pe care o puteti cosuma pe zi este de 2.3 mg.

- Daca aveti valve artificiala, trebuie sa luati antibiotic inainte de orice procedura chirurgicala, astfel preveniti aparitia endocarditei.

Insuficienta mitrala : Tratament

Mai multe informatii legate de tratarea insuficientei mitrale aveti la urmatorul link: Tratarea insuficientei mitrale

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.