Tratamente boli, tratament dureri

 

Pericardita

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Pericardita : Generalitati

Pericarditele sunt afectiuni inflamatorii ale pericardului, asociata sau nu cu acumularea de lichid in sacul pericardic. Pericardul este o structura ce inveleste inima si contine o cantitate de lichid (25-50 ml) ce permite alunecarea inimii in timpul contractiei si relaxarii. Rolul pericardului este de a proteja inima si de ai limita distensia, crescand eficienta functiei cardiace.

Pericardita : Cum se manifesta

Pericarditele pot fi fibrinoase - cu depunerea de fibrina in urma inflamatiei foitelor pericardice dar cu o cantitate de lichid normala, exudative - aparitia unui exudat in sacul pericardic, ce depaseste cantitatea normala, contrictiva - cordul este strans intr-un pericard fibrozat sau calcifiat. Consecinta pericarditelor este limitarea functiei inimii prin imposibilitatea umplerii atriilor si ventriculilor cu o cantitatea normala de sange. Periardita acuta fibrinoasa se manifest cu durere pericardica, resimtita precordial sau retrosternal care nu cedeaza la administrarea sublinguala de nitroglicerina. Alte simptome pot fi: dispneea (senzatia de a ramane fara aer), febra, frisoane. Pericardita acuta exudativa are manifestari in functie de cantitatea de lichid acumulata in sacul pericardic. Ele pot fi asimptomatice, cand volumul de lichid este mic sau acumularea se afce lent; sau pot determina hipotensiune arteriala, tahicardie (inima bate mai repede), dispnee, anxietate. Pericardita constrictiva (este cronica) se instaleaza in ani,astfel ca simptomele nu vor fi zgomotoase (oboseala, dispnee moderata).

Pericardita : Principalele cauze

Infectii virale - virusul Coxsackie, bacteriene - pneumococ, streptococ, tuberculoza, metastaze la nivelul pericardului, boli autoimune - lupus eritematos sistemic, artrita reumatoida, sclerodermia. Infarctul miocardic determina 10-15% dintre cazurile de pericardita, cu acumulare de lichid. Isuficienta renala cronica poate fi la originea unei pericardite uremice, putand fi intalnita la bolnavii dializati.

Pericardita : Ce trebuie facut imediat

Declansea durerilor precordiale/retrosternale sau senzatia de a ramane fara aer, trebuie sa va orienteze catre un spital de urgenta. Durearea poate ascunde diferite manifestari acute precum infarctul miocardic, ce poate duce netratat la exitus. Acumularea lichidului intrapericardic determina scaderea tensiunii arteriale cu riscul colapsului vascular si apoi a exitusului.

Pericardita : Cand trebuie mers la medic

Imediat ce apar dureri pericardice, dispnee, tahicardie, anxietate, senzatia de opresiune toracica, confuzie, stare de lipotimie (lesin).

Pericardita : La cine apare mai frecvent

Pacientii cu tuberculoza, infectii bacteriene, virale, boli autoimune. Tratamentul cronic cu tuberculostatice, citostatice, procainamida pot duce la pericardita acuta.

Cei care au suferit interventii chirurgicale pe cord, radiere, boli de colagen sau au insuficienta renala cronica pot dezvolta pericardita costrictiva.

Traumatismele toracice pot determina si pericardita cu lichid.

Pericardita : Recomandari

- Repaus la pat.

- Reducerea consumului de sare.

- Tratarea bolilor asociate.

- Controale medicale periodice.

Pericardita : Tratament

Mai multe informatii legate de tratarea pericarditei aveti la urmatorul link: Tratament pericardita

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.