Tratamente boli, tratament dureri

 

Tromboza

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tromboza : Generalitati

Tromboza venoasa profunda consta in formarea unui tromb in sistem venos profund , cu sediul cel mai frecvent in membrele inferioare sau in pelvis. Tromboza venoasa profunda este cauza principala de trombembolism pulmonar. Afectiunea rezulta prin interactiunea factorilor favorizanti precum: staza, hipercoagulabilitate si leziunea endoteliului venoasa.

Tromboza : Cum se manifesta

Tromboza venoasa profunda se manifesta prin durere localizata in partea posterioara a gambei. Uneori poate aparea doar tensiune la nivelul gambei. Durerea poate aparea initial la nivelul talpii, la efort de mers si se extinde ascendant catre muschii gambei. Local poate asocia edem unilateral al membrului inferior, edemul este rece, de consistenta crescuta, alb, adar poate fi si cianotic.

Tromboza : Principalele cauze

Cauzele trombozei venoase profunde grupeaza triada patogenica descrisa inca din secolul XIX de Virchow: staza (stagnarea sangelui in vasele sangvine), hipercoagulabilitatea (capacitatea exagerata a sangelui de a se coagula) si leziunea endoteliului (lezarea celulelor ce captusesc vasele sangvine). Trombul format poate obstrua complet sau partial vena, ducand la incetinirea fluxului sangvin si la extinderea cheagului. Staza sangvina apare in urmatoarele conditii: imobilizari prelungite, calatoria indelungate care obliga la imobilizare in aceeasi pozitie pentru mult timp, interventiile chirurgicale, sarcina, obezitatea. Hipercoagulabilitatea este determinata de folosirea de contraceptive, fumat, predispozitie genetica, policitemia vera, cancer. Lezarea endoteliului poate aparea in urma traumatismelor la nivelul membrelor inferioare.

Tromboza : Ce trebuie facut imediat

Asocierea durerilor toracale sau dificulatate in respiratie constituie simptomele unui trombembolism pulmonar (complicatie a trombozei venoase profunde) si este o urgenta medicala, putand determina moarte. Simptomele apar din cauza migrarii unui tromb din sistemul venos profund al membrelor inferioare la nivelul unui ram pulmonar.

Tromboza : Cand trebuie mers la medic

Senzatia de tensiune sau durere la nivelul gambei, edemul unilateral si dilatarea venelor superficiale ar trebui sa va determine sa apelati la un medic. Exista riscul ca un tromb venos sa se desprinda si sa obstrueze o artera pulmonara, cu aparitia trombembolismului pulmonar = situatie de urgenta, cu risc de exitus.

Tromboza : La cine apare mai frecvent

Cele mai predispuse sunt persoanele obeze, cei imobilizati la pat, varstnicii (>60 ani), cei care au suferit interventii chirurgicale, femeile care folosesc contraceptive orale, gravide. Asocierea unei neoplazii creste riscul de tromboza venoasa profunda. Traumatismele extinse si fracturile de oase lungi, determina tromboza venoase profunda prin imobilizarea prelungita la at si deschiderea traumatica a circulatiei venoase. Exista si factori congenitali care pot creste riscul de tromboza venoasa profunda precum: deficitul de proteina C si S, Ac anticardiolipina etc.

Tromboza : Recomandari

- Scaderea in greutate.

- Renuntarea la fumat.

- A nu se asocia niciodata tratamentului contraceptiv cu fumatul.

- Activitate fizica regulata. In cazul spitalizarii prelungite, se recomanda mobilizarea perioadica.

- Nu se recomanda odihna la pat. In cazul calatoriile foarte lungi, se recomanda mici plambari o data la cateva ore.

- Ridicarea precoce din pat dupa operatie.

- Masajul gambelor pacinetilor aflati la pat.

Tromboza : Tratament

Mai multe informatii legate de tratarea trombozei aveti la urmatorul link: Tratament tromboza

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.