Tratamente boli, tratament dureri

 

Boli digestive

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Boli digestive : Generalitati

Bolile digestive reprezinta afectiuni ale tractului digestiv, fiind des intalnite in populatie. Acestea pot afecta un singur organ sau se pot extinde la intreg tubul digestiv, avand o gama larga de manifestari, de la cele mai banale (constipatia), pana la cele mai rare (boala celiaca).

Boli digestive : Cum se manifesta

Simptomele unei boli digestive depind de localizarea afectiunii, dar unele au caracter nespecific, putand aparea in diverse boli, fara insa a sugera ceva anume. Cu gandul la o boala digestiva ne pot duce aparitia durerii abdominale, a disfagiei (dificultatea de a inghiti), senzatia de plenitudine precoce, balonarea, greata, varsaturile, pirozisul (durere, „arsura pe gat”), constipatia, diareea, icterul (ingalbenirea pielii si mucoaselor), sau sangerarile care apar sub forma de varsatura sau in scaun. Acestea pot fi insa cauzate de altceva decat de o boala a tractului digestiv si trebuie atent analizate, avand de obicei legatura cu ingerarea alimentelor. Pot apare si simptome care nu par a fi provocate de o afectiune digestiva, precum inrosirea pielii, fracturi frecvente sau infertilitate, asa cum se intampla in boala celiaca.

Boli digestive : Principalele cauze

Cauzele care duc la aparitia unei boli digestive sunt multiple, de la infectii cu diferite bacterii, consumarea unor alimente pe care organismul nu le tolereaza, pana la anomalii legate de secretia sucurilor care ajuta la digestie sau ale anatomiei si functiei normale a unor organe. Astfel, refluxul gastroesofagian poate fi cauzat de incompetenta sfincterului esofagian inferior de a inchide bine comunicarea stomac-esofag, ulcerul se datoreaza in multe cazuri infectiei cu bacteria Helicobacter pylori, iar prezenta unei tumori poate fi pusa pe seama a numerosi factori cancerigeni.

Boli digestive : Ce trebuie facut imediat

In cazul aparitiei vreunui simptom caracteristic bolilor digestive este recomandata efectuarea unei vizite la medic pentru a se stabili cauza. Astfel pacientul va primi o medicatie corespunzatoare, insotita de la caz la caz de o dieta si de recomandarea de a-si schimba stilul de viata.

Boli digestive : Cand trebuie mers la medic

Orice simptom aparut care poate sugera prezenta unei boli digestive ar trebui investigat de catre un medic pentru a fi tratat. Trebuie sporita atentia in cazul in care durerea variaza in intensitate sau localizare, sau daca alte simptome isi schimba caracterul sau devin constante. De asemenea, durerea care apare brusc sau se generalizeaza, varsaturile cu sange ori scaunele negre si moi constituie un semnal de alarma.

Boli digestive : La cine apare mai frecvent

Persoanele predispuse aparitiei bolilor digestive sunt varstnicii, cei care consuma antiinflamatoare nesteroidiene in doze mari sau asociate cu corticosteroizi. Infectia cu diferite bacterii, fumatul, alcoolul, stresul precum si nerespectarea unor norme de igiena (spalatul pe maini) sau al unui program de masa adecvat influenteaza si ele aparitia acestor boli.

Boli digestive : Recomandari

In cazul indivizilor diagnosticati cu o boala digestiva, se recomanda schimbarea stilului de viata, evitarea consumului de tutun si a alcoolului, schimbarea dietei alimentare si respectarea sfaturilor medicului si tratamentului dat de acesta.

Boli digestive : Tratament

Pentru mai multe informatii legate de tratarea bolilor aparatului digestiv accesati urmatorul link: Tratamentul bolilor aparatului digestiv

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.