Tratamente boli, tratament dureri

 

Boala celiaca

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Boala celiaca : Generalitati

Boala celiaca, cunoscuta si sub numele de enteropatie glutenica sau sprue celiac este o afectiune cronica a intestinului caracterizata prin atrofie vilozitara si malabsorbtie. Boala celiaca este un fel de alergie alimentara la gluten, care apare doar la anumite persoane susceptibile din punct de vedere genetic.

Boala celiaca : Cum se manifesta

Boala celiaca se poate prezenta sub diverse forme, de la cele tipice, care includ simptome precum diaree, meteorism, flatulenta si scadere ponderala, pana la cele atipice, ce presupun o varietate de semne si simptome. Scaunele diareice sunt decolorate, rancede, fiind insotite de durere abdominala si borborigme. In cazurile atipice, datorita malabsorbtiei, lipsei unor elemente nutritive, pot apare de sine statatoare semne precum dermatita, anemie, astenie sau manifestari neuro-psihice. In boala celiaca pot apare modificari ale apetitului, parestezii (furnicaturi), crampe musculare, dureri osoase, echimoze (vanatai), sangerari, deficit de atentie. Se pot intalni de asemenea stomatite (inflamatia mucoasei bucale), anomalii menstruale, impotenta, infertilitate sau avort spontan. Exista indivizi care au aceasta boala, fara insa a prezenta vreun simptom. In cazul bolii celiace care se manifesta la copii, acestia prezinta un deficit staturo-ponderal.

Boala celiaca : Principalele cauze

Cauza aparitiei acestei boli este necunoscuta, insa se cunosc cativa factori care influenteaza producerea acesteia. Acestia sunt factori de mediu, genetici si imunologici. Unul din factorii de mediu este reprezentat de o componenta a glutenului, prezenta in cereale precum grau, orz, si secara. Se pare ca exista unele gene care determina aparitia bolii celiace. Cresterea numarului de limfocite (un tip de globule albe) si de anticorpi specifici prezenti in tesuturi influenteaza producerea acestei afectiuni. Limfocitele si anticorpii ataca mucoasa intestinala daca aceasta a avut contact cu glutenul din dieta, dar numai la persoanele susceptibile genetic

Boala celiaca : Ce trebuie facut imediat

In cazul in care apar simptome care pot apartine bolii celiace, este indicata o vizita la medic. Acesta, dupa un examen amanuntit si cateva investigatii va putea pune un diagnostic cert si va decide ce trebuie facut mai departe.

Boala celiaca : Cand trebuie mers la medic

Trebuie cerut sfatul unui medic daca apar manifestari specifice bolii celiace. Acestea includ scadere in greutate, diaree care dureaza mai mult de o saptamana, ori oboseala inexplicabila.

Boala celiaca : La cine apare mai frecvent

Boala celiaca apare la persoane susceptibile genetic, fiind caracteristica populatiilor la care graul reprezinta principala cereala din dieta. Astfel, aceasta este intalnita frecvent la populatia alba si la evrei si rara la africani, asiatici ori latino-americani.

Boala celiaca : Recomandari

Excluderea completa a glutenului din alimentatia persoanelor cu boala celiaca duce la disparitia simptomatologiei specifice. Astfel, se recomanda renuntarea la preparate care contin grau, secara sau orz si inlocuirea acestora cu alte alimente. O pozitie aparte o are ovazul, care poate fi consumat, insa de obicei acesta este pregatit in aceleasi fabrici in care se pregatesc cerealele care contin gluten, astfel "contaminandu-se" si el.

Boala celiaca : Tratament

Tratamentul bolii celiace

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.