Tratamente boli, tratament dureri

 

Boala Crohn

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Boala Crohn : Generalitati

Boala Crohn este o afectiune a intestinului, caracterizata prin inflamatia acestuia. Nu are o cauza precisa cunoscuta, dar sunt mentionate mai multe elemente. Persoanele care au aceasta boala sunt luate in supraveghere de catre clinica unde sunt diagnosticati, pentru ca trebuie urmarita mereu.

Boala Crohn : Cum se manifesta

Apare o inflamare a intestinului, care afecteaza toate straturile (tot peretele, de la suprafata spre profunzime), zonele de boala fiind intrerupte pe alocuri de portiuni sanatoase (pe toata lungimea intestinului). Poate sa afecteze intestinul gros, dar si pe cel subtire. Uneori urca pana la stomac sau mai sus, dar frecvent este inflamat doar anusul, colonul si o parte din intestinul subtire. Apar in boala Crohn simptome precum: diareea apoasa,cu scaune lichide, (extrem de severa), eliminarea de grasimi in scaun, dureri abdominale, scadere in grautate. Daca afectiunea afecteaza doar colonul, diareea nu este atat grava, aparand in schimb dureri la nivelul rectului. Uneori, pot fi prezente scaune cu sange. Febra este de multe ori prezenta in boala Crohn. Uneori este posibil sa apara si simptome care sunt din afara zonei digestive, precum inflamarea articulatiilor. Aftele la nivelul gurii sunt deseori prezente.

Boala Crohn : Principalele cauze

Cauza exacta care duce la aparitia bolii Crohn nu este cunoscuta, fiind incriminati mai multi factori. In primul rand, exista o problema a sistemului imun. Este si o predispozitie genetica, avand in vedere ca boala Crohn apare des la mai multi membri ai unei familii (se transmite de la parinti la copii predispozitia, nu afectiunea in sine). Fumatul este o cauza a bolii. Cand se distrug bacteriile care sunt prezente in mod normal in colon, poate aparea boala Crohn.

Boala Crohn : Ce trebuie facut imediat

Cand apar simptome precum diaree, dureri de burta, febra, poate fi suspectata o boala Crohn. Cel mai bine este ca persoana respectiva sa se adreseze medicului. Boala Crohn poate sa conduca la numeroase complicatii. Pot aparea abcese, este posibil sa se transforme in cativa ani in cancer. Boala trebuie sa se fi imediat diagnosticata, inca de la primele simptome, pentru a fi supravegheata. In plus, un risc mare este dat de faptul ca persoanele cu boala Crohn au sanse mari sa ajunga subponderali (slabesc mult datorita diareei).

Boala Crohn : Cand trebuie mers la medic

Adresarea la medic se va face cat mai curand pentru a se pune un diagnostic sigur. Se va face o colonoscopie, metoda prin care se introduce in tot intestinul un tub cu o camera care analizeaza tot peretele.

Boala Crohn : La cine apare mai frecvent

Boala Crohn apare la adultii tineri mult mai des decat la cei mai in varsta. Cam 10% din cazuri apar la persoane care in familie rude afectate. Acest fapt arata predispozitia genetica. Intr-un an, in tara noastra, apar cam 5 cazuri de boala Crohn la o suta de mii de locuitori.

Boala Crohn : Recomandari

Recomandarile in boala Crohn sunt legate de diagnosticarea precoce, pentru ca afectiunea sa fie supravegheata intr-o clinica. Este bine ca persoana afectata sa mearga periodic la control, pentru a urmari evolutia bolii. Este o afectiune care are numeroase complicatii, principala fiind legata de transformarea in cancer. Trebuie sa se realizeze cate o colonoscopie periodic, cu scopul de a urmari fiecare modificare care apare. Cam 70% dintre pacientii cu boala Crohn ajung la un moment dat sa se opereze din aceasta cauza, dar nu scad sansele de a avea un cancer. De multe ori, pacientii au mai multe interventii chirurgicale pentru aceasta boala.

Boala Crohn : Tratament

Tratament Boala Crohn

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.