Tratamente boli, tratament dureri

 

Cancerul colorectal

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Cancerul colorectal : Generalitati

Boala frecventa mai ales in tarile dezvoltate, cancerul colorectal are drept cauze de aparitie un regim de viata nesanatos, dar si unele anomalii genetice. Cu ajutorul programelor de urmarire, se poate depista la timp pentru a putea fi aplicat un tratament care poate da rezultate.

Cancerul colorectal : Cum se manifesta

Cancerul colorectal se dezvolta incet, simptomele aparand tardiv. Acestea depind de localizarea leziunii, tipul, marimea si complicatiile acesteia. Cancerul colonului drept are ca manifestari aparitia diareei, anemiei sau a febrei, insa cel mai frecvent aparitia unei formatiuni tumorale care se poate palpa este primul semn al afectiunii. Daca tumora este localizata in colonul stang, pot apare constipatie, crampe abdominale, sange in scaun sau tenesme rectale (durere anala insotita de contractia sfincterului anal). Alte simptome care pot apare in cazul prezentei cancerului colorectal sunt tulburarile de tranzit, durerile abdominale, astenia, adinamia, vertijul, cefaleea, scadere in greutate si anorexia. Cel mai comun semn initial al prezentei cancerului colorectal este sangele care apare in scaun. Uneori prezenta unui ganglion palpabil, marit de volum poate fi unul din semnele acestei boli.

Cancerul colorectal : Principalele cauze

Exista mai multi factori care pot determina producerea cancerului colorectal, acestia putand fi de mediu si genetici. Ca factori de mediu cu rol predispozant se pot enumera sedentarismul, obezitatea si dieta hipercalorica care presupune un consum ridicat de carne si grasimi saturate (carne de vaca, porc). Factorii genetici care joaca un rol important in dezvoltarea cancerului colorectal sunt reprezentati de anomaliile genetice mostenite si de cele dobandite in timpul vietii datorita diferitelor procese.

Cancerul colorectal : Ce trebuie facut imediat

In cazul prezentei unor simptome care pot apartine cancerului colorectal, cel mai bine este sa se faca o vizita la medic, pentru efectuarea unor investigatii. Dupa punerea diagnosticului este importanta urmarea tratamentului stabilit.

Cancerul colorectal : Cand trebuie mers la medic

Orice sangerare rectala sau sange prezent in scaun, diaree sau constipatie instalata de cateva saptamani, sau discomfort abdominal prezent trebuie investigate de un medic. Acelasi lucru trebuie facut in cazul unei oboseli sau scaderi in greutate inexplicabile.

Cancerul colorectal : La cine apare mai frecvent

Se pare ca sexul masculin, rasa alba si o varsta inaintata, de peste 40-45 de ani sunt caracteristici care predispun la aparitia cancerului colorectal. Prezenta colitei ulcerative cronice si a celei granulomatoase reprezinta alti factori de risc. De asemenea, la persoanele care au o dieta cu putine fibre si multe grasimi, proteine animale si carbohidrati se intalneste o incidenta mai mare a acestei afectiuni. Persoanele care au in familie cazuri de cancer colorectal au o probabilitate mai mare de a dezvolta aceasta afectiune.

Cancerul colorectal : Recomandari

Pentru prevenirea aparitiei cancerului colorectal se recomanda consumul crescut de vegetale si fibre alimentare care au un efect protector in procesul de carcinogeneza colorectala. Pe langa acestea se pot administra suplimente orale de calciu, vitamina A, C, E si seleniu.

Cancerul colorectal : Tratament

Tratamentul cancerului colorectal

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.