Tratamente boli, tratament dureri

 

Cancerul esofagian

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Cancerul esofagian : Generalitati

Cancerul esofagian ocupa locul al saptelea in lume ca incidenta, fiind a doua patologie esofagiana intalnita dupa boala de reflux esofagian. Acesta poate fi scuamos (cand intereseaza celulele epiteliale) sau adenocarcinom (daca intereseaza glandele din structura esofagului).

Cancerul esofagian : Cum se manifesta

Primele stagii ale cancerului esofagian sunt asimptomatice, urmand sa se dezvolte cu timpul stricuri pe traiectul acestuia care duc la aparitia simptomelor legate de deglutitie (inghitire). Apar astfel senzatie de disconfort retrosternal, pirozis (asa numitele arsuri), deglutitie ezitanta sau dureroasa, care se realizeaza cu dificultate mai intai pentru hrana solida, apoi pentru cea lichida. Pot apare regurgitatii (intoarcerea alimentelor ingerate inapoi in cavitatea bucala) si sialoree (secretie salivara in cantitate mare), dar si pierdere in greutate ori disfonie (raguseala). In cazul in care au fost afectate si ale organe datorita metastazarii (aparitia tumorilor secundare) apar diferite simptome precum dispnee, tuse, varsaturi, sau dureri osoase. Instalarea simptomatologiei inseamna de obicei depasirea etapei curabile.

Cancerul esofagian : Principalele cauze

Desi cauzele certe ale aparitiei cancerului esofagian nu au fost dezvaluite, se cunosc unii factori care pot duce la aparitia acestuia. Factorii ambientali precum stilul de viata, indeplinesc un rol important in carcinogeneza. Acestora li se alatura susceptibilitatea genetica si predispozitia familiala. Principalii factori de risc in cazul carcinomului scuamos sunt reprezentati de consumul de alcool si tutun, precum si o dieta nesanatoasa. Pe langa acestia se adauga prezenta acalaziei, ingestia de lesie, scleroterapia, sindromul Plummer-Vinson, papilomavirusul uman si sindromul de iradiere a esofagului. In cazul adenocarcinomului, ca factor de risc important se evidentiaza fumatul. Multe din cancerele esofagiene apar pe esofag Barrett (acesta se formeaza din cauza refluxului gastroesofagian si a esofagitei de reflux).

Cancerul esofagian : Ce trebuie facut imediat

In cazul prezentei unor simptome care pot apartine cancerului esofagian, cel mai bine este sa se ceara sfatul unui medic, pentru efectuarea unor investigatii. Dupa punerea diagnosticului este importanta urmarea tratamentului stabilit.

Cancerul esofagian : Cand trebuie mers la medic

Prezenta dificultatilor la inghitire sau a unui alt simptom care poate apartine cancerului esofagian trebuie investigata de un medic. Acelasi lucru trebuie facut in cazul unei scaderi in greutate inexplicabile.

Cancerul esofagian : La cine apare mai frecvent

Cancerul esofagian apare frecvent la persoanele care au avut sindrom Barrett sau boala de reflux gastroesofagian, la fumatori si la cei care consuma multe condimente sau alcool. Acesta se intalneste mai des la persoanele de sex masculin, varstnici, cu o dieta saraca in vitamine si bogata in carcinogeni alimentari.

Cancerul esofagian : Recomandari

Pentru prevenirea aparitiei cancerului esofagian se recomanda adoptarea unui stil de viata sanatos, fara excese alimentare, cu consum limitat de alcool si evitarea fumatului. Orice afectiune a esofagului trebuie tratata la timp, pentru a elimina posibilitatea de producere a complicatiilor.

Cancerul esofagian : Tratament

Tratamentul cancerului esofagian

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.