Tratamente boli, tratament dureri

 

Cancerul gastric

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Cancerul gastric : Generalitati

Cancerul gastric se intalneste foarte des sub varianta de adenocarcinom si reprezinta a doua cauza de deces prin cancer din lume, dupa cancerul pulmonar. Cauzele aparitiei acestui tip de cancer sunt multiple, tratamentul principal fiind interventia chirurgicala. Supravietuirea pe termen lung este saraca, in cazul in care nu este vorba de o afectare locala.

Cancerul gastric : Cum se manifesta

In primele etape cancerul gastric este asimptomatic. Primele simptome care apar sunt nespecifice, putand duce cu gandul la un ulcer gastric. In cazul in care apare durerea, aceasta se iveste imediat dupa masa si nu se atenueaza la consumul de alimente sau de antiacide. Cu timpul apare satietate precoce (dupa consumarea unei cantitati mici de alimente), daca tumora obstrueaza regiunea pilorica sau daca stomacul devine nedistensibil datorita acesteia. Pot apare disfagie (dificultate la inghitire), scadere ponderala sau oboseala. Mai rar, se intalnesc varsaturi sau scaune cu sange iar in unele cazuri primele simptome sunt cauzate de tumorile secundare, aparand icter (ingalbenirea pielii), ascita (marirea de volum a abdomenului datorita lichidului), marirea unor ganglioni sau fracturi.

Cancerul gastric : Principalele cauze

Cauzele care duc la producerea cancerului gastric sunt mai multe si cuprind factori de mediu, familiari si genetici. Prezenta infectiei cu Helicobacter pylori se intalneste in majoritatea cazurilor de cancer gastric. Dintre factorii de mediu care duc la producerea acestui tip de cancer, fumatul, alimentele conservate prin uscare, afumare sau sarare, dieta bogata in hidrocarbonati sau nitriti si nitrati joaca un rol important. Din punct de vedere genetic, se pare ca persoanele care au in familia lor cazuri de cancer gastric sau forme ereditare de cancer colorectal non-polipozic au sanse mai mari de a dezvolta cancer gastric.

Cancerul gastric : Ce trebuie facut imediat

In cazul aparitiei unor simptome sau semne care pot apartine cancerului gastric, este indicata efectuarea unei vizite la medic, pentru ca acesta sa poata diagnostica boala. Dupa punerea diagnosticului este importanta urmarea tratamentului stabilit.

Cancerul gastric : Cand trebuie mers la medic

Este necesar sfatul unui medic in cazul suspicionarii cancerului gastric la orice pacient de peste 40 de ani ce dezvolta brusc sindrom dispeptic (discomfort abdominal, greata). Trebuie mers la medic imediat daca durerea este intensa si iradiaza posterior.

Cancerul gastric : La cine apare mai frecvent

Aceasta afectiune are o frecventa mai mare in randul persoanelor care au in familie cazuri de cancer gastric si la cei care prezinta o infectie cu Helicobacter pylori. Un rol important se pare ca joaca si alimentatia nesanatoasa. Cancerul gastric se intalneste mai des la sexul masculin si la populatia cu standard socio-economic scazut.

Cancerul gastric : Recomandari

Pentru a reduce sansele aparitiei unui cancer gastric este bine ca pacientii care au o infectie cu Helicobacter pylori sa o trateze, iar cei care sunt mai expusi riscului de a dezvolta aceasta boala ar trebui sa respecte indicatiile medicului si sa efectueze controale regulate pentru a fi supravegheati indeajuns. Este recomandata adoptarea unui stil de viata sanatos, cu o dieta bogata in legume si fructe proaspete, fara fumat.

Cancerul gastric : Tratament

Tratamentul cancerului gastric

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.