Tratamente boli, tratament dureri

 

Ciroza hepatica

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Ciroza hepatica : Generalitati

Ciroza hepatica apare in urma modificarii structurale si functionale a ficatului. Datorita unor procese inflamatorii cronice localizate la nivelul tesutului hepatic, acesta isi schimba structura, se fibrozeaza si astfel celulele isi pierd capacitatea de a-si desfasura normal functia. Ciroza hepatica este o boala cu gravitate crescuta, care are un prognostic prost daca nu este tratata si poate duce la fenomene de insuficienta hepatica.

Ciroza hepatica : Cum se manifesta

Simptomele din ciroza hepatica difera in functie de timpul de evolutie al cirozei, de gravitatea restructurarii hepatice, de compensarea organismului si de starea generala a pacientului. Simptomele pot varia de la intensitate mica in primii ani de evolutie pana la o gravitate mare, decompensarea putand duce si la deces. Deoarece ficatul este implicat in metabolizarea a numeroase substante, afectarea sa va da patologii la nivelul mai multor organe si sisteme, simptomatologia fiind variata si diferita in functie de gradul de afectare. Simptomele pot aparea tarziu si sunt in general reprezentate de : astenie, oboseala, stare generala proasta, colorarea tegumentelor in galben (icter), scaderea in greutate. Semnele fizice pe care doctorul le poate identifica sunt reprezentate de eritroza palmara (palme rosii), prurit tegumentar (dat de icter), sangerari nazale, stelute vasculare la nivelul fetei (mici puncte rosii localizate la nivelul pometilor), icter, circulatie venoasa bine reprezentata la nivelul abdomenului, insuficienta venoasa cu edeme gambiere, lichid de ascita la nivelul abdomenului (palparea si percutia sunt caracteristice). La barbatul cu insuficienta hepatica data de progresia cirozei putem identifica ginecomastie si aspecte feminine date de metabolizarea ineficienta a hormonilor sexuali. In cazul cirozelor decompensate putem intalni stari de confuzie si agitatie, date de acumularea produsilor toxici in organism ca urmare a pierderii procesului de metabolizare si inlaturare a lor.

Ciroza hepatica : Principalele cauze

Ciroza hepatica apare in urma proceselor inflamatorii cronice localizate la nivelul tesutului hepatic, acestea ducand la modificari structurale care se finalizeaza prin cresterea tesutului fibrotic si pierderea structurii hepatocitului, tesutul fiind dezorganizat si cu functie modificata. Cele mai frecvente cauze de ciroza sunt infectia cu virusurile hepatitice B si C si consumul cronic de alcool in cantitati mari. Ciroza alcoolica apare dupa 10-15 ani de consum cronic de bauturi alcoolice , are un prognostic prost si o evolutie rapida daca consumul de alcool nu este stopat. La persoanele ce au hepatita cronica, ciroza se instaleaza in 10-20 ani, iar daca peste acesta se suprapune consumul cronic de alcool, atunci evolutia este mult mai rapida. Pe langa aceste doua cauze principale, ciroza poate sa fie de cauza idiopatica, putem intalni incarcarea hepatocitului cu lipide sau ciroze biliare primitive care duc la afectare cronica a hepatocitului ce duce in final la ciroza.

Ciroza hepatica : Ce trebuie facut imediat

Ciroza este o boala cronica si tratamentul ei se face numai la indicatiile medicului, de aceea este important ca atunci cand pacientul observa o decompensare sau semne ce indica ciroza, sa se prezinte la un consult medical pentru o evaluare corecta.

Ciroza hepatica : Cand trebuie mers la medic

Pacientul trebuie sa se prezinte la medic in momentul in care observa ca se simte obosit, scade mult in greutate, daca observa modificari de culoare ale tegumentului sau orice alte modificari fizice sau clinice sugestive pentru ciroza. Daca pacientul se stie cu o boala cronica a ficatului, el trebuie sa-si verifice gradul de evolutie al bolii si sa-si administreze corect tratamentul pentru a incetini evolutia.

Ciroza hepatica : La cine apare mai frecvent

Cel mai frecvent ciroza apare la persoanele consumatoare de alcool, in cazul femeilor perioada de consum cronic este mai mica pentru dezvoltarea cirozei hepatice, De asemenea la persoanele infectate cu virus hepatitic B sau C, evolutia cronica este catre ciroza hepatica.

Ciroza hepatica : Recomandari

Deoarece ciroza hepatica este o boala care afecteaza numeroase organe si sisteme si interactioneaza cu metabolismul organic, pacientii trebuie sa-si tina sub supraveghere evolutia oricarei boli hepatice cronice si sa isi administreze corect tratamentul, sub supravegherea medicului.

Ciroza hepatica : Tratament

Tratamentul cirozei hepatice

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.