Tratamente boli, tratament dureri

 

Colecistita

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Colecistita : Generalitati

Colecistul se mai numeste vezica biliara si se gaseste pe partea inferioara a ficatului. Este locul unde se acumuleaza bila intre mese. Uneori, aici se formeaza calculi, fapt numit litiaza. Daca un calcul migreaza si se blocheaza in canalele de comunicare, peretii vezicii se inflameaza si apare colecistita. Aceasta este, practic, una din complicatiile litiazei, nu apare in lipsa sa decat foarte rar.

Colecistita : Cum se manifesta

Colecistita se caracterizeaza prin durere intensa in partea dreapta a abdomenului, sub ficat. Aceasta dureaza, de obicei, mai mult de sase ore. Abdomenul se intareste, devine foarte dur. Durerea se extinde spre omoplatul drept. Este prezenta febra in colecistita. Aceste simptome se datoreaza blocarii calculului. Persoana afectata este agitata, nelinistita, palida. Apar transpiratiile, bataile accelerate ale inimii, o teama exagerata.

Colecistita : Principalele cauze

Principala cauza de colecistita este litiaza biliara, adica prezenta unui calcul („piatra”- in termeni comuni), care migreaza si se opreste in canalul de comunicare al vezicii. Acesta produce aici o iritatie, se inflameaza peretele si apoi se infecteaza cu bacterii. Printre cauzele care duc la formarea de calculi, care determina apoi colecistita, se numara: alimentatia bogata in calorii, grasimile, utilizarea contraceptivelor, tratamentul cu fibrati, cu ciclosporina, obezitatea, sarcina.

Colecistita : Ce trebuie facut imediat

In cazul in care se instaleaza o colecistita, este necesar repausul, se va inceta orice activitate fizica. Este indicat sa se adiministreze un analgezic, ca prima masura (Piafen). Apoi se va merge la medic, deoarece este necesara internarea in spital.

Colecistita : Cand trebuie mers la medic

Consultul medical se va realiza inca de la primele simptome, deoarece este posibil sa apara complicatii, in caz contrar. Daca nu este tratat acest episod de colecistita, este posibil sa reapara. Atunci este vorba de colecistita cronica. Se poate realiza un canal anormal de comunicare a vezicii biliare (fistula), sau pot aparea modificari importante si negative la nivelul sau (peretele devine fibros, dur).

Colecistita : La cine apare mai frecvent

Colecistita este o afectiune frecventa in randul persoanelor care sufera de litiaza biliara. Este bine ca cei care au aceasta boala sa fie urmariti mereu de medic, pentru a analiza starea calculului, daca nu este operat pentru a fi scos. Litiaza este mai des intalnita la femei, implicit si colecistita. Persoanele de peste 60 de ani au risc mai mare. Obezitatea, dieta bogata in grasimi si cu multe calorii pot conduce la litiaza si la o colecistita. Cei care au suferit indepartari chirurgicale ale unui segment din intestinul subtire au risc mai mare de colecistita. Sarcina si mai ales nasterile mai numeroase pot sa conduca la aceasta afectiune.

Colecistita : Recomandari

Principala recomandare in caz de colecistita este ca persoana afectata sa se adreseze medicului, pentru a diagnostica si trata boala, inainte sa se complice. Este bine ca pacientul sa nu stea la domiciliu cu asemenea simptome, deoarece chiar daca ele se vor calma, in cele din urma, de la sine, este posibil sa apara recaderi. Colecistita poate fi prevenita prin tratarea corecta a litiazei. In cazul in care un calcul devine problematic, deranjeaza persoana afectata, este bine sa fie indepartat, pentru a se evita complicatiile.

Colecistita : Tratament

Tratament colecistita

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.