Tratamente boli, tratament dureri

 

Colonul iritabil

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Colonul iritabil : Generalitati

Sindromul de colon iritabil reprezinta un cumul de simptome si semne resimtite de catre pacient, acestea sunt legate de tranzitul intestinal. Sindromul de colon iritabil poate sa apara la orice varsta si este uneori legat de starile sociale si psihologice ale pacientului.

Colonul iritabil : Cum se manifesta

Simptomele din sindromul de colon iritabil difera de la o criza la alta si cuprind o gama larga de stari deranjante pentru pacient. Ele sunt legate de actul alimentar sau de tranzitul intestinal si pot aparea uneori in perioade de stress emotional. Cele mai des intalnite simptome din sindromul de colon iritabil sunt durerea abdominala, resimtita cu intensitate diferita de la mica (jena dureroasa), la crampe puternice si de lunga durata. Alternanta episoadelor de diaree si constipatie sunt intalnite la pacientii cu colon iritabil si ele pot sa fie insotite de meteorism si distensie abdominala. Colicile si durerea abdominala pot sa fie insotite de perioade de flatulenta, senzatia de evacuare incompleta a colonului, prezenta de modificari de culoare la nivelul scaunului. Simptomele apar cel mai des in timpul zilei si nu interactioneaza cu programul de somn al pacientului, dar pot afecta viata sociala datorita discomfortului creat.

Colonul iritabil : Principalele cauze

Cauzele sindromului de colon iritabil nu sunt bine cunoscute, dar datorita faptului ca apare de doua ori mai des la femei se crede ca sunt implicati factori hormonali si ca componenta psihologica joaca un rol destul de important. Simptomele date de colonul iritabil sunt date de modificari functionale si nu structurale, iar colonul reactioneaza cu contractii puternice la stimuli normali, acest lucru fiind cauza modificarilor de tranzit. Unele alimente pot da agravarea sindromului de colon iritabil si acestea trebuie sa fie evitate daca pacientul stie ca reactia organismului nu este favorabila. Consumul de alcool in cantitati mari se poate comporta ca un agent iritant ce duce la aparitia crizelor simptomatice. Cafeina si bauturile carbogazoase sunt cunoscute datorita faptului ca pot induce episoade diareice. Componenta psihologica joaca un rol extrem de important in declansarea simptomelor din colonul iritabil si pacientii descriu o agravare a starii in timpul episoadelor de stress.

Colonul iritabil : Ce trebuie facut imediat

Trebuie evitata ingestia de substante ce pot declansa simptomele din colonul iritabil, cum ar fi consumul de cofeina, bauturi carbogazoase, mese copioase, dulciuri concentrate sau alcool.

Colonul iritabil : Cand trebuie mers la medic

Pacientul trebuie sa se prezinte la medic cand observa durere abdominala si discomfort abdominal pe o perioada lunga de timp ( cateva luni), cand are episoade de diaree sau/si constipatie ce alterneaza si nu au un substrat organic si cand viata lor este afectata de prezenta simptomelor ce sugereaza sindromul de colon iritabil. Pacientul trebuie sa se prezinte la doctor daca in urma simptomelor mentionate observa si o scadere importanta in greutate.

Colonul iritabil : La cine apare mai frecvent

Cercetatorii au observat ca sindromul de colon iritabil apare cel mai des la femei, in cadrul episoadelor de stress psihic sau la consumul de anumite substante iritante.

Colonul iritabil : Recomandari

Deoarece sindromul de colon iritabil prezinta simptome ce pot sugera si alte boli, diagnosticarea lui se face prin excluderea altor boli functionale sau organice. Pacientul trebuie sa se prezinte la doctor pentru a fi evaluat corect, iar diagnosticul s eface in urma testarii prin diferite metode paraclinice si clinice. Doctorul poate cere ca pacientul sa efectueze o colonoscopie sau o endoscopie digestiva superioara pentru a exclude alte cauze ce pit da simptome asemanatoare cu cele din colonul iritabil.

Colonul iritabil : Tratament

Tratamentul sindromului de colon iritabil

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.