Tratamente boli, tratament dureri

 

Constipatia

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Constipatia : Generalitati

Fiind mai degraba un simptom si nu o boala, asa cum este adesea crezut printre indivizi, constipatia poate fi definita ca fiind incetinirea tranzitului intestinal, ce are ca efect intarzierea eliminarii materiilor fecale. Contrar asocierii cu lipsa unui scaun pe zi, acest simptom reprezinta eliminarea a mai putin de 3 scaune pe saptamana si poate aparea ca parte a anumitor boli sau in afara acestora. Ca rezultat a acestei credinte gresite, multe persoane considera ca sunt constipate atunci cand au, de fapt, o activitate normala a tubului digestiv.

Constipatia : Cum se manifesta

Inmultirea bacteriilor in intestin si reasorbtia substantelor toxice din materiilor fecale se datoreaza intarzierii eliminarii acestora. Efortul de eliminare a fecalelor tari, poate genera probleme cardiace, hernii abdominale, agravarea eventratiilor sau herniei hiatale preexistente, posibil si ruperea varicelor esofagiene. Cu alte cuvinte, un pacient care acuza dureri abdominale mai mult sau mai putin severe, balonare, insomnie, astenie, flatulenta, cefalee (dureri de cap), greata sau anorexie (scaderea poftei de mancare) poate suferi de constipatie.

Constipatia : Principalele cauze

Exista doua tipuri de constipatie: ocazionala si cronica. Constipatia functionala (habituala) reprezinta o afectiune de sine statatoare ce se datoreaza unui regim de viata nesanatos prin consumarea de alimente chimizate, semipreparate, bogate in coloranti si aditivi alimentari. Consumul de fructe si legume este foarte important deoarece acestea sunt alimente bogate in fibre vegetale care ajuta la formarea bolului fecal. Printre cele mai periculoase cauze se numara curele de slabire, acestea ducand atat la constipatie, dar si la alte probleme proctologice, cele din urma fiind mult mai grave. Consumul exagerat de laxative favorizeaza cronicizarea constipatiei, deoarece se ajunge la obisnuinta si la necesitatea cresterii dozelor. De asemenea, unele medicamente precum analgezicele, hipotensoarele sau antidepresivele pot incetini tranzitul intestinal. Constipatiile secundare apar datorita altor boli si se vindeca odata cu tratarea acestora. Printre alte cauze care duc la aparitia acesteia se numara hipercalcemia, uremia, megadolicocolonul (colonel lung si mare), hipotiroidia. Boala mai poate fi generata si de intoxicatia cu unele metale grele (plumb, fosfor, mercur) si de unele afectiuni precum apendicita cronica, ulcerul gastroduodenal, litiaza biliara sau renala, inflamatii ale ovarelor (anexite) sau ale prostatei (prostatite), care genereaza reflexe negative asupra colonului.

Constipatia : Ce trebuie facut imediat

Se considera ca trecerea la un regim alimentar sanatos, bogat in fibre si lichide si evitarea consumului de cafea, precum si practicarea exercitiilor fizice pot combate aceasta afectiune atata timp cat aceasta se afla in stadiul primar. Pe timp scurt laxativele pot ajuta.

Constipatia : Cand trebuie mers la medic

Daca constipatia dureaza de o perioada mai mare de timp, se agraveaza (scade numarul de scaune pe saptamana) sau apar si alte simptome trebuie cerut sfatul medicului, acesta urmand sa determine cauza si sa prescrie o reteta individualizata.

Constipatia : La cine apare mai frecvent

Constipatia apare des la femei, varstnici si copii. Cei care evita mersul la toaleta din diferite motive, persoanele sedentare sau care au o dieta saraca in fibre si apa sunt predispuse la aparitia constipatiei.

Constipatia : Recomandari

Un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat, bogat in fibre vegetale (fructe si legume proaspete) precum si hidratarea printr-un consum minim de 1,5-2 litri de lichide pe zi reduce aparitia constipatiei si poate avea doar efecte benefice asupra organismului.

Constipatia : Tratament

Tratament constipatie

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.