Tratamente boli, tratament dureri

 

Diareea

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Diareea : Generalitati

Diareea reprezinta prezenta a peste 3 scaune de consistenta scazuta in 24 de ore. In acest timp, pacientii pot pierde mari cantitati lichidiene prin intermediul scaunelor apoase repetate, situatie care duce la deshidratare insotita de tulburari electrolitice, ce pot pune in pericol functionarea normala a organismului.

Diareea : Cum se manifesta

In functie de etiologia diareei, aspectul scaunului poate varia: pastos, cu sange, grasimi, resturi alimentare. Pe langa cresterea numarului de scaune pe zi si reducerea consistentei acestora, pot apare dureri abdominale, tenesme rectale (contracturi spastice, dureroase ale sfincterului anal), greata si distensie abdominala. Totodata, isi pot face aparitia simptome nespecifice precum febra sau pierderea in greutate. In unele afectiuni, pe langa diaree vor apare hiperpigmentare, eruptii cutanate sau ulceratii bucale.

Diareea : Principalele cauze

Diareea poate fi acuta (daca dureaza mai putin de 4 saptamani) si cronica (daca dureaza mai mult de 4 saptamani). Majoritatea cauzelor de diaree acuta sunt infectioase, restul datorandu-se ingestiei de medicamente sau glucide care nu se absorb bine, inflamatiilor pelvine (apendicita acuta) sau ischemiei intestinale. Diareea cronica are multiple cauze. Aceasta se produce in urma administrarii de laxative, de antiacide ce contin hidroxid de magneziu sau a unor alimente. Diferitele deficite congenitale precum cel de enzime necesare digestiei sau fibroza chistica pot duce la aparitia diareei. Exista de asemenea unele substante care pot provoca producerea de scaune moi si frecvente. Acestea sunt diureticele (furosemid), teofilina, hormonii tiroidieni, inhibitorii enzimei de conversie, inhibitori pompei de protoni, salicilatii, metalele, insecticidele, ceaiul, cafeaua, cola ori alcoolul. Uneori tulburarile de inervatie intalnite in diabetul zaharat sau unele tumori pot avea ca semn diareea.

Diareea : Ce trebuie facut imediat

Desi diareea poate fi un simptom suparator, aceasta nu trebuie tratata imediat simptomatic, utilizand antidiareice. Abia dupa aflarea cauzei aparitiei acesteia se pot administra medicamente impotriva ei sau antibiotice (in unele cazuri cand este vorba de o infectie). In acest sens, este recomandata efectuarea unei vizite la medic, chiar daca pare o problema usor de rezolvat.

Diareea : Cand trebuie mers la medic

Unele semne si simptome pot apare datorita prezentei unor complicatii sau unei afectiuni grave. De aceea, daca diareea se intinde pe mai mult de 4 saptamani, sau daca se insoteste de sange ori puroi in scaun, febra, semne de deshidratare, ori scadere in greutate, trebuie cerut sfatul unui medic.

Diareea : La cine apare mai frecvent

Diareea apare adesea la persoanele care calatoresc, care consuma anumite feluri de mancare nepregatite indeajuns sau care contin diferite substante in exces (condimente), la persoanele institutionalizate sau care au o imunitate slabita. Aceasta poate apare la indivizii care consuma laxative in mod abuziv si la copii.

Diareea : Recomandari

In cazul aparitiei diareei, unul din cele mai importante lucruri este restabilirea echilibrului hidro-electrolitic. Aceasta se poate realiza prin consumul de apa, sucuri de fructe diluate sau supa. Cofeina si produsele lactate ar trebui să fie temporar evitate, deoarece acestea pot agrava diareea. Alimentele care sunt de obicei bine tolerate intr-o astfel de situatie includ orezul, cerealele, bananele si cartofii.

Diareea : Tratament

Tratament diaree

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.