Tratamente boli, tratament dureri

 

Gastrita

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Gastrita : Generalitati

Gastrita consta in inflamarea mucoasei stomacului si poate fi cronica sau acuta. La nivelul acestei mucoase au loc procese inflamatorii, degenerative, alergice sau metaplazice (leziuni) ce pot evolua catre autocicatrizare sau pot duce la complicatii grave precum hemoragiile si perforatiile.

Gastrita : Cum se manifesta

Gastrita poate evolua atat fara simptome cat si prin senzatii de arsura in partea superioara a abdomenului (pirozis). Senzatia de arsura poate fi insotita de balonari, varsaturi si dureri in epigastru (capul pieptului) si este accentuata de alimente precum alcoolul, cafeaua, prajelile sau mancarurile grele, cu un continut mare de grasimi. In unele tipuri de gastrita se intalnesc ca simptome oboseala, varsaturile cu sange sau scaunele negre.

Gastrita : Principalele cauze

Consumul excesiv de alcool, cafea, alimente prea reci sau prea fierbinti, dar si abuzul de medicamente precum antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirina, ibuprofen, meloxicam, indometacin) sau glucocorticoizi pot cauza afectiuni la nivelul mucoasei gastrice ce pot evolua pana la gastrita. De asemenea, infectia cu bacteria Helicobacter Pylori reprezinta o cauza a gastritei. Exista situatii in care aparitia acesteia insoteste diferite traumatisme sau interventii chirurgicale, arsuri sau afectiuni medicale severe. In unele cazuri, etiologia gastritei nu este clarificata, aceasta putandu-se asocia ci diferite afectiuni ca boala Crohn sau boala celiaca.

Gastrita : Ce trebuie facut imediat

In unele cazuri, durerea va disparea de la sine nenecesitand asistenta medicala. In altele, va disparea dupa oprirea tratamentului cu antiinflamatoare si reducerea consumului de alimente excitante. Evitarea prajelilor, grasimilor si consumarea moderata a bauturilor alcoolice vor avea un efect benefic pentru organism.

Gastrita : Cand trebuie mers la medic

Daca durerile nu dispar intr-o saptamana, se recomanda un consult de specialitate la medicul gastroenterolog sau internist si efectuarea unui set de analize recomandate de catre acesta. In cazul durerilor puternice sau daca exista urme de sange in varsatura, trebuie cerut de urgenta sfatul medicului. Acelasi lucru trebuie facut daca simptomele persista dupa urmarea tratamentului.

Gastrita : La cine apare mai frecvent

Persoanele in varsta sunt expuse unui risc mare de a face gastrita deoarece, cu timpul, mucoasa si peretele stomacului tind sa se subtieze. De asemenea, sistemul imunitar este mai slabit si exista un risc mai mare de infectie cu microbul Helicobacter Pylori.

Gastrita : Recomandari

In cazul unei gastrite se recomanda evitarea alimentele bogate in grasimi, prajelile si alcoolul. Netratata, gastrita poate duce la ulcer sau la sangerari si perforatii la nivelul stomacului, de aceea este mai bine sa previi aparitia si nu sa o tratezi. Reducerea stresului poate fi de asemenea de ajutor, precum si efectuarea exercitiilor fizice.

Gastrita : Tratament

Tratament gastrita

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.