Tratamente boli, tratament dureri

 

Giardioza

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Giardioza : Generalitati

Giardioza este o boala parazitara, produsa de Giardia intestinalis, numita si Lamblia intestinalis. Acest parazit se gaseste in intestinul subtire la om, foarte rar existand la porc, caini, pisici, castori. Este o afectiune destul de des intalnita, mai ales la copii.

Giardioza : Cum se manifesta

Giardioza la adult se caracterizeaza prin aparitia la inceput a unor simptome precum greturi, varsaturi, scaune pastoase (consistenta este mai scazuta). Uneori, boala poate sa nu produca nici un semn la debutul sau. La copil, giardioza se manifesta prin tulburari digestive mai severe, aparand scaderea poftei de mancare, greturile, durerile abdominale. Cei mici sunt fara energie, apatici. Diareea este de regula prezenta, scaunele fiind apoase, in numar de 4-5 pe zi. Uneori se ajunge pana la 10 scaune zilnic. Materiile fecale sunt galbui, uneori spumoase sau continand grasimi. Copiii sunt obositi, au dureri de cap, insomnii. Parintii observa ca nu se pot concentra ca de obicei, au dificultati in realizarea temelor pentru scoala. Uneori este posibil in giardioza sa apara si simptome de alergie: mancarimi ale nasului, sau la nivel anal, urticarie- pete rozalii pe piele, insotite de mancarimi). Apar balonarile abdominale, durerile in partea dreapta a abdomenului, sub ficat, de intensitate mare. Starea generala a copilului nu este foarte buna, el slabeste destul de mult.

Giardioza : Principalele cauze

Giardioza este produsa de parazitul numit Giardia intestinalis. Transmiterea bolii se realizeaza de la om la om. Apare mai ales in cazul celor care traiesc in conditii de igiena deficitare (crese, gradinite, aziluri). Se poate realiza contaminarea si prin consum de apa, alimente contaminate, maini murdare. Daca fructele sau legumele sunt udate cu apa contaminata si nu sunt bine spalate, se transmite boala.

Giardioza : Ce trebuie facut imediat

Giardioza se va suspecta in cazul aparitiei unor simptome precum diareea, durerile abdominale, starea generala proasta, mai ales la copii. Este bine ca parintii sa fie atenti la cei mici, daca nu mai au pofta de mancare, daca slabesc, sau sunt inactivi. In cazul copiilor, o boala parazitara este prima suspectata.

Giardioza : Cand trebuie mers la medic

Prima masura in caz de giardioza este adresarea la medic. Consultul medical este foarte important in caz de giardioza. Se vor realiza analize, pentru a se stabili care este exact boala parazitara. Se analizeaza o proba de scaun, detectandu-se giardia. Si lichidul din intestinul subtire poate fi aspirat si analizat, continand si el parazitii.

Giardioza : La cine apare mai frecvent

Giardioza este mai des intalnita la copii, fata de adulti. Boala apare mai frecvent in tarile cu igiena deficitara. Distributia este favorizata de viata in colectivitati (crese, gradinite, aziluri). Dupa calatoriile in zonele endemice, apare frecvent. In zonele temperate, giardioza este mai des intalnita toamna.

Giardioza : Recomandari

In ceea ce priveste giardioza, este necesara multa atentie pentru a nu se raspandi boala. De obicei, daca un membru al familiei are aceasta afectiune, vor merge la medic pentru analize si ceilalti membri. Asta deoarece, chiar daca simptomele nu sunt inca prezente, afectiunea poate sa se fi instalat. Giardioza este severa daca nu se incepe tratamentul la timp. Boala poate deveni cronica si pot exista consecinte severe.

Giardioza : Tratament

Tratament giardioza

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.