Tratamente boli, tratament dureri

 

Hepatita acuta

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Hepatita acuta : Generalitati

Hepatita acuta este o boala a ficatului caracterizata prin inflamatie si distrugere a unor celule hepatice. Are mai multe cauze, printre care se numara infectiile acute, intoxicatiile cu diverse substante sau reactii autoimune, in cazuri mai rare.

Hepatita acuta : Cum se manifesta

Principalele simptome ale hepatitei acute sunt reprezentate de durere in portiunea superioara dreapta a abdomenului, sub rebordul costal, febra sau stare de subfebrilitate, tulburari alimentare. Un semn particular il reprezinta ingalbenirea mucoaselor si a tegumentului (icterul hepatic) Aceasta ingalbenire porneste de la nivelul mucoaselor bucala si a ochilor, sclerele devin galbene si apoi se raspandeste la nivelul intregului tegument. Icterul hepatic este cauzat de depozitarea bilirubinei in tesutul conjunctiv de la nivelul mucoaselor si tegumentului, aceasta substanta avand oo afinitate deosebita pentru fibrele ce intra in structura acestor tesuturi. Durerile pot fi si dureri musculare (mialgii), dar si dureri ale articulatiilor (artralgii). Starea generala a organismului este una proasta, pacientului fiindu-i grata si simtindu-se slabit. Alte semne particulare ale hepatitei pot fi inchiderea la culoare a urinii si decolorarea scaunului. Aceste semne apar datorita eliberarii unei cantitati suplimentare de bilirubina in sistemul circulator, ea fiind filtrata de rinichi si eliminata in urina. La nivelul tractului digestiv, bilirubina nu mai este explzata in aceeasi cantitate, ea fiind cea ce da culoarea specifica scaunului, de aceea acesta este deschis la culoare.

Hepatita acuta : Principalele cauze

Principalele cauze ce duc la inflamarea ficatului sunt reprezentate de infectiile de diverse etiologii si intoxicatiile cu diferite substante. Deasemenea, poate fi instalata hepatita acuta si in cazul unor boli autoimune. Infectiile ce duc la hepatita acuta pot fi virale, bacteriene, cu fungi. Parazitii pot fi responsabili de stari patologice la nivelul ficatului. Dintre infectiile virale, hepatita A este cea mai comuna. O mare parte din populatie insa nu resimte simptomele hepatitei A, aceasta fiind o boala usoara, ce se remite de la sine. Hepatita B presupune infectia cu virus hepatitic B, aceasta infectie fiind inca incurabila, asemenea hepatitei C. Aceste infectii pot avea o evolutie fulminanta sau perioade de agravare a starii pacientului. Exista si multe cauze bacteriene de hepatita, dintre care pot fi enumerate infectiile cu salmonella, leptospira, treponema pallidum sau rickettsii. Intoxicatiile cu anumite substante pot duce la hepatita acuta. Intoxicatiile cu paracetamol, in cazul abuzului de acest medicament si a unui consum exagerat intr-un timp scurt, conduc la hepatita acuta si necroza hepatica, decesul fiind foarte posibil. Medicatia utilizata pentru lupta impotriva tuberculozei poate sa dea stari de hepatita, caz in care trebuie eliminate anumite medicamente din schema de tratament, pana la normalizarea sau apropierea de normal a parametrilor hepatici. Amoxicilina are si ea un efect toxic hepatic. Alcoolul poate provoca sau agrava stari de toxicitate si inflamare a ficatului, in cazul unui consum exagerat intr-un timp scurt.

Hepatita acuta : Ce trebuie facut imediat

Incetarea consumului de alcool este o masura ce poate fi aplicata inca de acasa. Eliminarea medicamentelor folosite pe cont propriu, fara o indicatie a unui medic poate fi binevenita.

Hepatita acuta : Cand trebuie mers la medic

Daca sunt prezente simptome precum cele din hepatita acuta, este important a fi consultat un medic specialist. Ingalbenirea pielii este un semn specific hepatitei, de aceea, in cazul in care este remarcata aceasta schimbare cromatica a tegumentelor este imperios a merge pentru un consult de specialitate. In cazul unui tratament cunoscut a fi toxic hepatic este de dorit a fi contactat medicul ce l-a prescris, pentru stabilirea conduitei terapeutice urmatoare. Nu trebuie intrerupt tratamentul, ci consultat de urgenta medicul curant. Poate fi o situatie patologica particulara, ce nu permite intreruperea tratamentului, ci doar ajustarea dozelor, sau schimbarea schemei terapeutice, precum in tuberculoza.

Hepatita acuta : La cine apare mai frecvent

Cel mai frecvent apare la persoanele infectate cu virusuri hepatitice, la consumatorii de alcool, la cei cu imunitate crescuta sau in cazul persoanelor cu boli autoimmune ce sufera de distructie hepatocitara.

Hepatita acuta : Recomandari

Este recomandat ca pacientul sa se prezinte cat mai rapid la doctor deoarece instaurarea tratamentului este o necessitate pentru pacient. Cu cat se asteapta mai mult cu atat distructia hepatocitelor este mai mare si consecintele sunt mai grave. Tratamentul odata inceput nu trebuie interrupt decat cu acordul medicului, iar schemele de tratament trebuie urmate cu exactitate pentru rezultate favorabile.

Hepatita acuta : Tratament

Tratamentul hepatitei acute

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.