Tratamente boli, tratament dureri

 

Hernia hiatala

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Hernia hiatala : Generalitati

Stomacul se gaseste in cavitatea abdominala, sub muschiul diafragm, care separa abdomenul de torace. In anumite conditii anormale, apare o trecere anormala a stomacului printr-un hiatus din diafragm si urca in torace. Astfel apare hernia hiatala. Se poate realiza prin alunecare, cand pur si simplu stomacul urca, ascensioneaza, prin rostogolire, de-a lungul esofagului, sau poate fi o hernie hiatala prin ambele tipuri de mecanisme (mixta).

Hernia hiatala : Cum se manifesta

Uneori, hernia hiatala nu produce nici un simptom. In alte cazuri, semnele se pot instala lent, astfel incat persoana respectiva se obisnuieste cu ele, nu o deranjeaza. La unii pacienti, apar niste modificari la alimentatie, in sensul ca inghititul se face mai greu (disfagie). Uneori, apar niste sangerari in scaun, dar care nu se observa cu ochiul liber. Este vorba de o hemoragie microscopica. In urma acesteia, este posibil sa apare anemie. Aciditatea gastrica reflueaza in esofag, aparand regurgitatiile (un gust acru la nivelul gatului, dupa urcarea sucului stomacal). In hernia hiatala mai poate aparea o durere in piept, in dreptul inimii. Tusea este deseori prezenta.

Hernia hiatala : Principalele cauze

In hernia hiatala apare o slabire a sistemului de fixare a stomacului si esofagului. Se largeste orificiul de la nivelul muschiului diafragm, care separa cavitatea toracica de cea abdominala. Apare o crestere a presiunii la nivelul abdomenului. Varsta inaintata, obezitatea, anumite inteventii chirugicale (indepartarea unui segment din stomac), pot fi cauze de hernie hiatala. La copii, hernia hiatala se datoreaza cel mai frecvent unui defect congenital (inelul diafragmului este larg din nastere). Unele tumori abdominale, sarcina, acumularea de lichid, constipatia, astmul, tusea, scolioza, pot fi cauze de hernie hiatala.

Hernia hiatala : Ce trebuie facut imediat

Problema in caz de hernie hiatala este in cazul in care persoana afectata nu are simptome, nu poate sa se adreseze medicului (nu are motiv), iar boala evolueaza. Insa, daca semnele apar, este bine sa fie consultati. O masura ce poate fi luata la domiciliu in caz de hernie hiatala este modificarea meselor, care vor fi mici si dese. In timpul somnului, persoanele cu hernie hiatala este bine sa aiba o perna mare, sa doarma cu capul la un nivel mai ridicat fata de restul corpului.

Hernia hiatala : Cand trebuie mers la medic

Imediat dupa aparitia simptomelor de hernie hiatala este indicata adresarea la medic, pentru diagnosticare si tratament. Daca nu se trateaza, se poate ajunge la interventie chirurgicala. In plus, iritarea esofagului o perioada lunga duce la inflamarea sa.

Hernia hiatala : La cine apare mai frecvent

Hernia hiatala este o boala ce apare mai des la persoanele in varsta. Acest fapt se datoreaza slabirii inelului de la nivelul diafragmului, care o data cu inaintarea in varsta isi pierde rezistenta. Aproximativ 5% din persoanele de peste 70 de ani au hernie hiatala. Afectiunea este mai des intalnita la cei cu greutate corporala mare.

Hernia hiatala : Recomandari

Adresarea la medic este importanta in caz de hernie hiatala, pentru a se realiza analize si pentru a se stabili diagnosticul sigur. Este necesar sa se respecte indicatiile medicului. Cea mai de temut complicatie a bolii este cancerul, de aceea ea nu trebuie neglijata.

Hernia hiatala : Tratament

Tratamentul herniei hiatale

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.