Tratamente boli, tratament dureri

 

Icterul

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Icterul : Generalitati

Sindromul icteric cuprinde totalitatea afectiunilor ce dau stari icterice, acestea cuprinzand numeroase afectiuni fiziopatologice, morfologice si clinice. Pe langa sindromul icteric ce este o afectiune complexa, putem intalni si notiunea clinica de icter, care este un semn clinic valoros si este definit ca modificarea culorii tegumentelor si mucoaselor in galben. Icterul este caracterizat de cresterea bilirubinei in sange.

Icterul : Cum se manifesta

Simptomele si semnele asociate sindromului icteric depind ca intensitate de cauza icterului. Modificarea culorii mucoaselor si tegumentelor se face treptat, odata cu cresterea bilirubinei in sange si depunerea ei, astfel intensitatea icterului din punct de vedere clinic este conditionata de cresterea bilirubinei. Icterul din bolile hemolitice este mai putin intens, culoarea tegumentelor nu se schimba foarte mult, dar aspectul clinic este de tegumente si mucoase galben-palide. Urina bolnavului este hipercroma, aspectul ei fiind sugestiv pentru o hemoliza crescuta. In contextul acestor semne clinice, doctorul poate observa la palpare o usoara splenomegalie si hepatomegalie. Icterul datorat unor obstructii va fi insotit de dureri in hipocondrul drept, cu caracter de colica, accentuate la manevre clinice, insotit de greata si varsaturi. In acest caz culoarea mucoaselor si a tegumentelor se schimba major, ea poate sa fie progresiv instalata sau rapid, in functie de gradul de obstructie. Impregnarea tesuturilor cu bilirubina va da pacientului prurit intens, acesta putand prezenta si leziuni de grataj la nivelul tegumentului.Pe langa aspectele clinice sugestive, pacientul poate acuza stari de astenie, fatigabilitate, greata si varsaturi.

Icterul : Principalele cauze

Icterul poate avea numeroase cauze si ca semn clinic este sugestiv pentru afectare biliara, hepatica sau hemolitica. El poate aparea ca urmare a unei hemolize accentuate, dar cel mai des tine de afectiuni ale arborelui hepato-biliar.Icterele se impart in trei forme in functie de cauzele cele mai probabile, acestea sunt : hemolitic, hepato-celular si mecanic. Icterul de cauza hemolitica apare ca urmare a distrugerii masive de eritrocite, acesta patologie ducand la icter si la anemie. Distrugerea masiva poate aparea ca urmare a unor modificari ale splinei ce duc la hipersplenism, cu urmari distructive asupra linilor hematologice.icterul hepato-celular apare ca urmare a unei afectiuni hepatice, cel mai des infectioasa sau toxica, care duce la afectarea canaliculelor biliare, acest lucru avand ca urmare aparitia icterului. Cel mai des intalnite cauze de icter hepato-celular sunt hepatitele, icterele toxice sau cele dismetabolice. Icterul mecanic este datorat unei obstructii a caii biliare care impiedica eliberarea bilei si duce la staza in arbolele biliar cu aparitia icterului ca semn clinic. Calculii biliari sunt cea mai frecevnta cauza de icter mecanic, urmata de tumorile ce obstructioneaza lumenul sau apasa din afara.

Icterul : Ce trebuie facut imediat

Pacientul trebuie sa se prezinte la un doctor pentru a stabili cauza aparitiei icterului si pentru a incepe tratamentul. Icterul este un semn important si necesita investigatii suplimentare pentru corectarea patologiei.

Icterul : Cand trebuie mers la medic

Pacientul trebuie sa se prezinte la medic cat mai rapid cand observa modificara in galben a tegumentelor sau a mucoaselor, sau o alta persoana din exterior observa acest lucru. Uneori pacientul nu isi poate da seama de modificarea de culoare si de aceea este necesar consultul unui medic. Pacientul trebuie sa mearga la medic cand observa dureri in hipocondrul drept, greata si varsaturi ritmate cu alimentatia.

Icterul : La cine apare mai frecvent

Icterul apare des la cei cu boli hepatice, in special in cadrul spisoadelor de acutizare din hepatita, la cei cu calculi biliari si la pesoanele cu hipersplenism.

Icterul : Recomandari

Icterul este un semn clinic important si trebuie investigat cat mai rapid pentru a nu aparea complicatii. Doctorul poate recomanda analize de sange pentru a vedea cantitatea de bilirubina din sange, ecografie, sau ERCP (colangio-pancreatografie endoscopica retrograde) pentru a putea vedea arborele hepato-biliar.

Icterul : Tratament

Tratament icter

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.