Tratamente boli, tratament dureri

 

Litiaza biliara

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Litiaza biliara : Generalitati

Arborele biliar este alcatuit din colecist (vezicula biliara) si caile hepato-biliare care au rolul de a transporta bila secretata de la nivelul colecistului. Litiaza biliara este patologia care se refera la formarea de calculi in arboreal biliar si obstructionarea curgerii bilei. Calculii biliari sunt alcatuiti din colesterol si alte substante constituente ale bilei.Boala are in general caracter recurent si apare mai des la femei.

Litiaza biliara : Cum se manifesta

Cel mai frecvent simptom al litiazei biliare este durerea in hipocondrul drept ce poate iradia pe o arie larga, pana la nivelul abdomenului si zonei epigastrice. Durerea apare brusc, poate sa fie ritmata cu alimentatia, poate avea intensitate diferita de la jena pana la durere puternica ce nu permite efectuarea miscarilor respiratorii normale, dureaza intre 2-5 ore, dar poate sa-si mentina caracterele si perioade mai lungi de timp. Durerea apare in general dupa mese si daca apare in timpul noptii trezeste pacientul din somn. Durerea este insotita adesea de greata si varsaturi si pot aparea fenomene de inapetenta. In unele cazuri in care obstructia este de lunga durata sau este totala poate aparea icterul care se accentueaza odata cu trecerea timpului daca nu este tratat. Daca se asociaza si fenomene inflamatorii si infectioase ale colecistului, atunci pot aparea febra si frisoanele. La examenul fizic doctorul poate efectua manevre clinice care sa sugereze litiaza biliara. Greata si varsaturile apar cel mai des dupa masa si sunt accentuate de ingestia de alimente grase.

Litiaza biliara : Principalele cauze

Litiaza biliara reprezinta formarea si depunerea de calculi biliari in arborele hepato-biliar. Calculii provin din substantele ce alcatuiesc bila, ei se formeaza prin depunerea de cristale de colesterol,saruri biliare si pigmenti biliari. Ei sunt formatiuni dure , cu diferite forme si dimensiuni si pot sa duca la fenomene de obstructie mecanica la nivelul canalelor biliare. Calculii biliari se formeaza in vezica biliara si migrarea lor pe canalele hepato-biliare duce la litiaza biliara. Ei pot aparea in momentul in care bila isi schimba compozitia, daca exista prea mult colesterol sau cand bila nu se goleste normal si stagneaza in colecist. Exista unele situatii care au fost asociate cu formarea de calculi biliari, acestea sunt: obezitatea, sarcinile multiple, utilizarea de hormoni estrogeni, sedentarismul, existenta in familie a bolilor de colecist, existenta altor episoade de litiaza biliara.

Litiaza biliara : Ce trebuie facut imediat

Pacientii trebuie sa evite ingerarea de grasimi, se recomanda repaus la pat pana la disparitia durerilor si evitarea suprasolicitarii organismului.in cazul in care durerea nu cedeaza sau se accentueaza, daca ea este insotita de icter sau febra, trebuie ca pacientiis a se prezinte cat mai rapid la doctor pentru investigatii suplimentare.

Litiaza biliara : Cand trebuie mers la medic

Pacientul trebuie sa se prezinte la medic in momentul in care observa durere in hipocondrul drept accentuata la miscare, accentuata dupa masa, insotita de greata sau varsaturi. Daca poacientul observa modifucarea culorii tegumentelor in galben sau face febra, trebuie sa se prezinte cat mai rapid la doctor.

Litiaza biliara : La cine apare mai frecvent

Cercetatorii au observat ca litiaza biliara apare cel mai des la femei, deoarece acestea au mai multi hormoni estrogeni care cresc concentratia de colesterol in bila. Exista studii care arata ca factorii care provoaca litiaza biliara pot sa fie transmisi genetic. Boala poate avea caracter recurent si de aceea pacientii trebuie sa cunoasca semnele si simptomele asociate cu litiaza biliara.

Litiaza biliara : Recomandari

Este recomandat ca pacientii sa se prezinte cat mai rapid la medic pentru a nu aparea complicatii legate de stagnarea bilei in arborele hepato-biliar. Un ritm de viata echilibrat, cu consumul cat mai redus de grasimi si o viata activa pot fi factori preventivi pentru litiaza biliara. Odata diagnisticata boala, medicul de obicei recomanda analize de sange si ecografie de colecist pentru a stabili aspectul si unde este situata obstructia. In general litiaza biliara are indicatie de tratament chirurgical.

Litiaza biliara : Tratament

Tratamentul litiazei biliare

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.