Tratamente boli, tratament dureri

 

Melena

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Melena : Generalitati

Melena este semnul clinic caracterizat de scaun negru, lucios, de consitenta scazuta care semnifica o hemoragie in tractul gastro-intestinal. Culoarea caracteristica este data de digerarea sangelui provenit dintr-o hemoragie si exteriorizarea lui in scaun de culoare neagra. Este un semn clinic important ce trebuie investigat si trebuie stabilita sursa sangerarii digestive si inlaturarea ei.

Melena : Cum se manifesta

Simptomele in cazul melenei se refera la particularitatea fecalelor, pacientii obderva schimbarea si se prezinta la doctor. Melena este caracterizata de fecale inchise la culoare, negricioase, intodeauna intr-un scaun de consitenta scazuta, lucioase. Sursa sangerarii digestive poate sa fie localizata oriunde la nivelul tractului gastro-intestinal, dar se considera ca hemoragiile aproape de rect dau scaun cu sange proaspat, deoarece nu are timp sa se digere. Daca sangerarea este importanta sau de lunga durata, pacientul poate sa dezvolte anemie sau complicatii hemo-dinamice. Acestea sunt caracterizate clinic de astenie, fatigabilitate, vertij, paloare si alte semne si simptome legate de pierderea sangelui. Daca cantitatea de sange exteriorizata este foarte mare, poate aparea scaun cu sange rosiatic, deoarece nu mai are timp sa se digere. Daca melena provine dintr-un proces inflamator aflat la nivelul tractului gastro-intestinal, pot aparea dureri abdominale, crampe, stari de voma si greata si meteorism. Scaderea in greutate si alternanta scaunului diareic cu constipatia sunt intalnite in patologia digestiva si necesita o evaluare complexa.

Melena : Principalele cauze

Cauzele pot sa fie diverse, orice proces patologic situat in tractul gastro-intestinal poate evolua cu melena, daca implica sangerarea activa dintr-o sursa. Cauzele pot sa fie traumatice sau datorate ingestiei unor medicamente ce lezeaza mucoasa intestinala si produc leziuni vasculare. Pe langa procesele patologice situate in etajul superior, ca gastritele erozive, ulcerului gastric sau duodenal, leziunilor intestinale, bolile inflamatorii intestinale, in etajul inferior, colonic, principala cauza de melena este cancerul colo-rectal. Desi hemoroizii sunt considerati ca fiind principalele surse de sangerare din tractul colonic, de obicei ei se complica cu sangerari caracterizate clinic prin scaun cu sange proaspat, de cantitate medie. Indiferent de cauzele de aparitie a sangerarilor, melena trebuie investigata si stabilit locul de sangerare pentru a se preveni complicatiile hemo-dinamice ulterioare. Daca pacientii au medicatie cronica cu anticoagulante si observa aparitia melenei, este necesar ca acestia sa-si evalueze statusul clinic.

Melena : Ce trebuie facut imediat

Pacientii nu trebuie sa intre in panica, anxietatea nu este buna si poate agrava starea clinica a pacientului. Este necesara prezentarea la un medic internist sau gastro-enterolog care va efectua o serie de investigatii.

Melena : Cand trebuie mers la medic

Pacientii trebuie sa se prezinte la doctor imediat ce observa in scaunul lor aparitia de modificari caracteristice melenei. Ei trebuie sa fie atenti si sa nu confunde melena cu un scaun inchis la culoare ce poate aparea ca urmare a consumului de diferite alimente.

Melena : La cine apare mai frecvent

Melena apare frecvent in cazul in care pacientul sufera de o boala inflamatorie intestinala, la cei ce au suferit recent un traumatism abdominal, in cazul constipatiei severe cronice, poate sa fie semnul clinic al unui proces proliferativ in lumenul intestinal.

Melena : Recomandari

Pacientii care au avut in familie boli cronice gastro-intestinale, cancer colo-rectal trebuie sa-si evalueze statusul gastro-intestinal la intervale regulate si sa semnaleze doctorului orice modificare observata. Sursa sangerarii este cel mai des descoperita printr-un examen colonoscopic sau endoscopic digestiv superior si poate sa fie observata cauza si stabilit un tratament corect.

Melena : Tratament

Tratament melena

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.