Tratamente boli, tratament dureri

 

Ocluzia intestinala

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Ocluzia intestinala : Generalitati

Ocluzia intestinala este stoparea tranzitului intestinal, datorata unui proces care intrerupe total sau partial propulsarea continutului. Este o boala care necesita interventie rapida deoarece poate duce la complicatii ce pot ameninta viata pacientului.

Ocluzia intestinala : Cum se manifesta

Simptomele sunt sugestive si intensitatea lor poate varia de la mica la severa in functie de gradul de ocluzie (total, partial), localizarea, timpul trecut de la incetarea tranzitului si de alte boli asociate. Simptomele sunt suparatoare pentru pacient si il fac pe acesta sa se prezinte la doctor. Cel mai sugestiv simptom este durerea abdominala ce poate sa fie continua sau sa survina in crampe, intensitatea de obicei este mare si il face pe pacient sa fie anxios. Meteorismul si distensia abdominala sunt intalnite ca simptome asociate, acestea pot sa fie evidente si sa agraveze starea clinica a pacientului. Ocluzia este caracterizata de cele mai multe ori de lipsa scaunului si a gazelor, acestea fiind captive deasupra procesului ocluziv. Se pot intalni cateva scaune diareice provenite din fecalele post ocluzie, dar pacientul descrie tipic lipsa tranzitului la fecale si gaze. Voma si greata sunt doua simptome des intalnite in ocluzia intestinala, iar daca acesta este situata in etajul superior apare voma ce contine alimente nedigerate, in cazul in care ocluzia este in etajul inferior, este totala si severa se poate intalni si varsatura fecaloida. La examenul fizic doctorul poate observa distensie abdominala, dureri accentuate de palpare, in cazuri de ocluzie totala se pot auzi cu stetoscopul zgomote in etajul abdominal inferior sau superior, in functie de localizarea ocluziei. Dupa aspectul vomei se poate aprecia sediul ocluziei, dar acest semn nu are valoare diagnostica mare.

Ocluzia intestinala : Principalele cauze

Ocluzia intestinala este o intrerupere a continuitatii tractului digestiv si poate avea numeroase cauze. Cel mai des intalnite cauze de ocluzie sunt torsiunile sau ingustarile intestinului care pot aparea ca urmare a unor modicficari locale ce pot sa fie inflamatorii, cicatriciale, datorate unor aderente sau atipii structurale. Tractul poate sa fie ingustat sau obstruat de tumori sau alte structuri ce blocheaza tranzitul. Ocluzia intestinala poate sa apara si ca urmare a unor tratamentte medicamentoase sau in urma radioterapiei localizata la nivelul tractului gastro-intestinal. Constipatia severa poate duce la formarea de fecale ce-si modifica consistenta si pot constitui un obstacol pentru tranzit. La nivelul intestinului subtire se intalnesc boli inflamatorii ce se vindeca prin tesut cicatricial si aderente ce pot da ocluzii intestinale, acestea fiind complicatiile des intalnite. La nivelul colonului cel mai des intalnite cauze de obstructii sunt datorate tumorilor din lumen.

Ocluzia intestinala : Ce trebuie facut imediat

Este bine ca pacientul sa intrerupa alimentatia pe cale bucala, sa bea mai multe lichide si sa se prezinte la doctor pentru a stabili cauza sindromului ocluziv. Daca pacientul se stie cu boli inflamatorii intestinala este de dorit ca acesta sa nu-si autoadministreze medicatie pentru accentuarea tranzitului si sa se prezinte la doctor pentru o reevaluare.

Ocluzia intestinala : Cand trebuie mers la medic

Pacientul trebuie sa se prezinte la doctor cand observa lipsa tranzitului la fecale si/sau gaze, cu distensie abdominala si dureri. De asemenea un semn ce trebuie sa trimita pacientul la un consult este aparitia de sange in scaun, sub forma de melena sau sange proaspat sau daca aspectul scaunului se modifica, are forme particulare sau modificari de culoare pe o perioada mai lunga de timp.

Ocluzia intestinala : La cine apare mai frecvent

Ocluzia intestinala apare frecvent la perosanele ce au suferit operatii in aria abdominala ce au lasat portiuni cu stricturi si aderente la nivelul intestinului, la cei ce au suferit radioterapie pentru tratament oncologic, la cei cu boli intestinale inflamatorii ce se vindeca prin cicatrici si stricturi.

Ocluzia intestinala : Recomandari

Pacientul trebuie sa se prezinte rapid la doctor pentru a evita posibilele complicatii date de o ocluzie netratata, aici trebuie sa descrie cu exactitate simptomele si semnele sale ca medicul sa-si poata orienta diagnosticul si sa poata instaura tratamentul corect. Medicul gastro-enterolog, internist, chirurg poate cere investigatii ca hemoleucograma, radiografie abdominala pe gol, CT, tranzit baritat sau alte metode de investigatie paraclinica care sa puna un diagnostic de certitudine.

Ocluzia intestinala : Tratament

Tratamentul ocluziei intestinale

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.