Tratamente boli, tratament dureri

 

Oxiuraza

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Oxiuraza : Generalitati

Oxiuraza este produsa de catre Oxyurus vermicularis, numit si Enterobius vermicularis. Este o boala parazitara, viermele localizandu-se la om in zona finala a intestinului subtire si la inceputul intestinului gros. Se hraneste cu materiile fecale. Durata de viata este de aproximativ o luna. De obicei, in oxiuraza apar mai multi paraziti, nu doar unul. Ei se inmultesc in interiorul corpului uman.

Oxiuraza : Cum se manifesta

In oxiuraza apare in primul rand, ca principal simptom, mancarimea la nivel anal. Aceasta este foarte intensa, deranjand extrem de mult persoana afectata. Se intensifica seara, facand aproape imposibil somnul pe parcursul noptii. Foarte des apar cosmarurile. In consecinta persoanele cu oxiuraza vor fi obosite, apatice. Pe langa mancarimile anale, mai apar aceste simptome si la nivel nazal. Un alt semn prezent este diareea. Durerile abdominale sunt aproape in fiecare caz existente. Datorita mancarimilor anale si scarpinatului, apar niste leziuni, iritatii. Copiii cu oxiuraza pot avea modificari de comportament, pot deveni uneori agresivi (sunt agitati datorita disconfortului produs de mancarimile intense). La fetite, mancarimile pot fi prezente si la nivel vulvo-vaginal. Asta deoarece se depun in aceasta zona oua ale parazitului. Oxiuraza se poarte complica prin migrarea viermelui in apendice. Apare apendicita. Asta deoarece locul preferat al parazitului este cecul (partea incipienta a intestinului gros), aflat in vecinatatea apendicelui. Apendicita poate fi acuta, la primul episod, sau poate deveni persistenta (cronica).

Oxiuraza : Principalele cauze

Oxiuraza este produsa in urma contaminarii cu Enterobius vermicularis. Infectarea se realizeaza prin intermediul mainilor murdare, ineficient spalate. Infectia de mentine la aceeasi persoana care se recontamineaza. Pacientul se reinfecteaza cu ouale propriului parazit, care sunt contagioase. Faptul ca ouale au capacitate de infectare determina contagiozitatea mare a bolii. Prin scarpinatul in regiunea anala se contamineaza degetele, care introduse apoi in gura sau nas realizeaza o noua infectare a organismului.

Oxiuraza : Ce trebuie facut imediat

Prima masura in caz de oxiuraza este de adresare la medic. Se vor realiza analizele care confirma diagnosticul. In probele de scaun se remarca cu ochiul liber parazitii.

Oxiuraza : Cand trebuie mers la medic

Consultul medical se va realiza cat mai repede in cazul oxiurazei. Boala este presupusa cu usurinta in cazul in care cel contaminat observa in scaun parazitii. Daca este vorba despre un copil, mama va observa in scaunul acestuia viermele. Tratamentul se va incepe cat mai repede pentru a impiedica dezvoltarea oxiurului.

Oxiuraza : La cine apare mai frecvent

Oxiuraza este o afectiune mai frecventa la copii. Acestia sunt mult mai des contaminati cu Enterobius vermicularis fata de adulti. Este una dintre cele mai frecvente boli parazitare.

Oxiuraza : Recomandari

Principala recomandare in ceea ce priveste oxiuraza este de cunoastere a semnelor bolii. Mancrimile anale la copii vor ghida parintii spre diagnosticarea afectiunii. Astfel, inca de la primele semne ei ii vor duce la medic pe cei mici. Oxiuraza este o afectiune frecventa, care cunoaste o capacitate de autoinfectare. Practic, pacientii se recontamineaza singuri. Scarpinatul in regiunea anala este foarte periculos, preluandu-se de aici viermii, care ajung in cavitatea orala sau in nas (prin introducerea degetului contaminat). De aceea este necesar tratamentul corect si eficient.

Oxiuraza : Tratament

Tratament oxiuraza

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.