Tratamente boli, tratament dureri

 

Pancreatita acuta

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Pancreatita acuta : Generalitati

Pancreatita acuta este o boala ce afecteaza tesutul pancreatic datorita interactiunii acestuia cu enzimele pancreatice activate ce iau contact cu structuri inconjuratoare. Datorita unor factori patologici locali, structurile ce in mod normal ar trebui sa fie aparate de actiunea enzimelor, sunt atacate si distruse, acest lucru ducand la boala numita pancreatita acuta. Acesta boala este cunoscuta ca avand un grad mare de risc si unoeri poate pune viata pacienetului in pericol. Pancreatita acuta este determinate de diversi factori si este legata de obiceiurile alimentare ale fiecarei persoane.

Pancreatita acuta : Cum se manifesta

Pancreatita acuta este o boala ce poate avea risc vital si de obicei este insotita de simptome si semne ce sunt intens resimtite de catre pacient. Simptomele pancreatitei acute pot avea intensitate moderata sau mare si afecteaza organismul la nivelul mai multor structuri si organe. Principalele simptome ale pancreatitei acute sunt resimtite in etajul abdominal superior si se instaleaza brusc. Durerea abdominala la nivelul epigastrului, de intensitate mare, accentuata cu schimbarea pozitiei, cu debut brusc si constanta, este principalul simptome resimtit de pacienti. In semiologia pancreatitei acute este descrisa o durere tipica “in bara”, resimtita la nivelul epigastrului si iradiata posterior. Pe langa durerea severa, in pancreatita acuta putem intalni greata si varsaturi, senzatie de balonare si discomfort abdominal permanenet. La examenul fizic pacientul este sensibil la palpare in zona epigastrica si sta intr-o pozitie fixa, care-i diminua senzatia dureroasa, aceasta fiind flexia pe genunchi. In pancreatita acuta mai pot aparea febra, tahicardia, stari de anxietate si hipotensiunea arteriala, dar acestea nu sunt specifice bolii. Starea pacientului este alterata si acesta poate sa fie anxios si necomunicativ.

Pancreatita acuta : Principalele cauze

Pancreatita acuta survine ca urmare a distrugerii celuleleor pancreatice ce anumiti factori, cel mai des acestia fiind enzimele pancreatice activate ce interactioneaza patologic cu tesutul pancreatic din jur, determinand necroza si reactie inflamatorie locala, cu edem si posibil hemoragie. In functie de cat de intinsa este trauma, starea pacientului poate sa varieze de la grav la foarte grav, uneori prezentand risc vital. Principalele cauze ale pancreatitei acute sunt: afectiuni biliare, de obicei un calcul biliar care migreaza si obstrueaza caile de excretie pancreatice, acestea stangnand si provocand modificari patologice locale si ingestia masiva de alcool care provoaca o reactie pancreatica importanta. Pancreatita acuta poate sa fie provocata si de un traumatism la nivel abdominal, cu distrugerea tesutului pancreatic sau post interventii de ERCP. Ingestia de medicamente cu tropism pancreatic (sulfonamide, diuretice tiazidice, tetraciclina) poate provoca o reactie pancreatica asemanatoare pancreatitei acute.

Pancreatita acuta : Ce trebuie facut imediat

Primul lucru trebuie ca pacientul sa-si modifice dieta, sa renunte la alcool si sa incerce sa consume doar alimente cu pasaj gastric rapid si usor. Este necesara prezentarea la o institutie medicala care sa preia cazul sis a investigheze posibilele cauze.

Pancreatita acuta : Cand trebuie mers la medic

Daca durerile din etajul abdominal superior sau intensitate mare, sunt continue si nu cedeaza la tratament este de dorit ca pacientul sa se prezinte la doctor pentru investigatii suplimentare. De asemenea daca tabloul dureros este insotit de febra, varsaturi si absenta scaunului, trebuie investigata cauza .

Pancreatita acuta : La cine apare mai frecvent

Cel mai des, pancreatita acuta, apare la consumatorii de alcool in cantitate excesiva, dar mai poate sa fie intalnita la cei cu boli biliare (calculi biliari recurenti) si la cei cu susceptibilitate genetica catre boli pancretice.

Pancreatita acuta : Recomandari

Pacinetul trebuie sa se prezinte la doctor pentru a evita posibilele complicatii ce pot avea risc vital, tratamentul trebuie instaurat rapid si sa se adreseze cauzei cele mai probabile. Investigatii ca radiografia abdominala pe gol, ecografia abdominala sau tranzitul baritat, pot orienta diagnosticul.

Pancreatita acuta : Tratament

Tratament pancreatita acuta

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.