Tratamente boli, tratament dureri

 

Pancreatita cronica

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Pancreatita cronica : Generalitati

Pancreatita cronica este definite ca fiind afectarea pe termen lung a pancreasului prin procese de inflamatie cronica sau cicatrizare, care duc la afectarea functiei si a structurii pancreasului. Afectarea de lunga durata a pancreasului duce la aparitia de boli secundare datorate alterarii enzimelor si hormonilor secretati din structurile pancreatice, astfel pacinetii putand sa dezvolte diabet sau fenomene de malabsorbtie digestiva.

Pancreatita cronica : Cum se manifesta

Simptomele din pancreatita acuta sunt de lunga durata, nu au intensitate foarte mare si de cele mai multe ori sunt insotite de stare generala proasta. Durerile abdominale pot avea intensitate mica sau moderata, sunt localizate in etajul abdominal superior si pot iradia posterior sau in umeri. Ele nu impiedica pacinetul sa-si desfasoare activitatile zilnice, dar pot sa fie suparatoare si deranjante. Durerea poate dura cateva ore sau zile si poate sa fie insotita de manifestari digestive ca greata si varsaturile. In general pacientul dupa durerile abdominale dezvolta un episode icteric (icterul duce la ingalbnirea tegumentelor) care il alarmeaza si este principalul semn care il trimite pe pacinet la un consult medical. Senzatia de oboseala, asthenia si starea generala alterata sunt si ele semne si simptome ce insotesc des episoadele dureroase din pancreatita cronica. Simptomele sunt declansate de cele mai multe ori de o dieta alimentara excesiva si dezechilibrata si de consumul de alcool in cantitati mari. Dupa episoadele date de pancreatita cronica pot aparea simptome si semne ca urmare a malabsorbtiei sau dezechilibrului hormonal, manifestate prin steatoree (scaun apos si galben) sau hiperglicemie.

Pancreatita cronica : Principalele cauze

Cauzele de pancreatita cronica se refera la afectiuni de lunga durata ce modifica structura si functia pancreatica, acestea ducand la dezechilibre structurale si secretorii. Pancreatita cronica poate sa survina in urma unei pancreatite acute care nu a fost corect tratata sau care a avut gravitate crescuta si s-a vindecat prin cicatrizarea tesutului pamncreatic, rezultand un spatiu mort functional. Locurile de cicatrizare isi pierd functia secretorie, acest lucru putand duce la enzyme si hormone in cantita mai mica sau modificati structural. Pancreatita cronica poate sa survina si in urma consumului cronic de alcool in cantitati mari, acesta fiind unul dintre factorii cei maid es incriminati in aparitia modificarilor la nivelul pancreasului. Mai sunt intalnite afectari cronice pancreatice si in urma malnutritiei de lunga durata, hiperparatiroidismului sau cauzate de factori sau boli ereditare. Pancreatita cronica poate in cazuri rare sa apara si ca urmare a unei obstructii cronice darn u totale a ductului pancreatic, care duce in timp la afectarea tesutlui. Aceste obstructii pot sa fie date de o tumora sau de un calcul d edimensiuni mici.

Pancreatita cronica : Ce trebuie facut imediat

Este important ca pacientuls a sties a-si recunoasca semnele si simptomele unei acutizari sis a se prezinte la medic. Trebuie stopat consumul de alcool sau medicamnete cunoadcute ca ar induce modificari la nivelul pancreasului. Deoarece se cunoaste faptul cva fumatul este implicat in patologia pancreatica, este necesara si stoparea fumatului.

Pancreatita cronica : Cand trebuie mers la medic

Este necesar ca pacientul sa se prezinte la medic in momentul in care observa modificari de culoare a tegumentului, daca resimte dureri de intensitate moderata sau mare care nu scad la tratamentul obisnuit, daca face febra sau starea generala se altereaza.

Pancreatita cronica : La cine apare mai frecvent

Cel mai frecvent apare la consumatorii cronici de alcool in cantitati mari, la fumatori si la cei cu diete dezechilibrate si bogate in grasimi.

Pancreatita cronica : Recomandari

Deoarece patologia pancreasului poate duce la complicatii ireversibile ce pun viata pacientului in periscol, este necesar ca treatamentul pancreatitei acute sa fie corect facut si instaurat cat mai rapid pentru a preveni modificarile de enzyme si hormonale ce pot induce boli secundare grave.

Pancreatita cronica : Tratament

Tratament pancreatita cronica

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.