Tratamente boli, tratament dureri

 

Rectocolita ulcero-hemoragica

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Rectocolita ulcero-hemoragica : Generalitati

Rectocolita ulcero-hemoragica este o afectiune care se caracterizeaza prin inflamarea intestinului gros. Incepe de la rect si urca pe colon, fara a -l depasi vreodata (spre deosebire de boala Crohn, alta afectiune inflamatorie). Cauzele exacte ale bolii nu sunt cunoscute, dar au fost luati in considerare mai multi factori declansatori.

Rectocolita ulcero-hemoragica : Cum se manifesta

Rectocolita ulcero-hemoragica produce simptome precum: diaree (scaunele sunt de volum redus, dar numeroase, intre patru si douazeci pe zi), care apare si noaptea si ziua, afectand major calitatea vietii; uneori este posibila constipatia, la o anumita perioada de timp dupa episoadele diareice, sau la inceputul bolii (atunci cand are loc inflamatia rectului-rectita); dureri in timpul eliminarii scaunului; datorita inflamatiei rectale, senzatia de defecatie (eliminarea scaunului) este urgenta, nu poate fi amanata. Este posibil in rectocolita ulcero-hemoragica sa apara eliminarea de sange rosu, proaspat in scaun. In formele severe de boala scaunul contine puroi. Rectocolita ulcero-hemoragica se caracterizeaza prin inflamarea rectului si a colonului, aparand niste leziuni continue, dar care intereseaza doar partea superficiala a peretelui. In boala Crohn, care mereu este confundata la diagnostic cu afectiunea discutata aici, leziunile afecteaza tot peretele, dar sunt discontinue (apar zone sanatoase intercalate printre cele bolnave). Alte simptome prezente in rectocolita ulcero-hemoragica sunt durerile abdominale si scaderea in greutate (datorata diareei). Pacientii sunt palizi, deshidratati, cu pielea uscata.

Rectocolita ulcero-hemoragica : Principalele cauze

Predispozitia genetica poate fi o cauza de rectocolita ulcero-hemoragica. Un alt factor care intervine in declansarea bolii este o tulburare de imunitate. Contrar asteptarilor, spre deosebire de boala Crohn, unde fumatul era o cauza, in rectocolita ulcero-hemoragica tutunul este un factor protector.

Rectocolita ulcero-hemoragica : Ce trebuie facut imediat

In caz de diaree, dureri abdominale, scaune cu sange sau puroi este absolut necesar sa se consulte un medic gastro-enterolog. Acesta va realiza o colonoscopie (se introduce in rect si colon un tub-colonoscop, care are o camera in capat si vizualizeaza inflamatia). In urma acestei metode se pune diagnosticul de rectocolita ulcero-hemoragica.

Rectocolita ulcero-hemoragica : Cand trebuie mers la medic

Adresarea la medic este absolut necesara in caz de rectocolita ulcero-hemoragica. Daca nu se incepe tratamentul, pot aparea complicatii precum scadere masiva in greutate, perforatie a colonului, cancer.

Rectocolita ulcero-hemoragica : La cine apare mai frecvent

Rectocolita ulcero-hemoragica apare in special la persoane tinere, intre 15 si 30 de ani. Este o afectiune intalnita des la mai multi membri ai aceleasi familii, fapt ce arata predispozitia genetica. Apar in general cam 5 cazuri la 100000 de locuitori anual.

Rectocolita ulcero-hemoragica : Recomandari

Rectocolita ulcero-hemoragica este o boala ce apare frecvent la persoanele tinere, de aceea este necesara o atentie sporita. Ele trebuie sa fie monitorizate mereu, realizandu-se colonoscopii periodic, pentru a se observa eventualele modificari. Debutand la 15-30 de ani, practic boala are timpul necesar de a se transforma in cancer. Este important sa se respecte indicatiile medicului in caz de rectocolita ulcero-hemoragica. Principala recomandare este de a nu se neglija boala. Scaderea in greutate importanta nu este cea mai severa complicatie a bolii, cancerul fiind posibil.

Rectocolita ulcero-hemoragica : Tratament

Tratamentul rectocolitei ulcero-hemoragice

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.