Tratamente boli, tratament dureri

 

Teniaza

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Teniaza : Generalitati

Teniaza este o boala parazitara. Poate fi produsa de Tenia saginata sau de Tenia solium, niste paraziti care se gasesc la animale, contaminand astfel oamenii. Tenia saginata se gaseste la bovine, iar Tenia solium la porcine. Teniaza este o afectiune ce apare atunci cand trec parazitii de la animale la om.

Teniaza : Cum se manifesta

In teniaza apar simptome la nivelul sistemului digestiv. De obicei, primul semn este greata. Apar apoi durerile abdominale, diareea, modificarea apetitului. Poate sa apara o crestere a poftei de mancare, urmata de varsatura, sau pofta de mancare poate lipsi. In teniaza, persoana afectata scade in greutate semnificativ. In principiu, acest fapt se datoreaza cresterii parazitului. Cand tenia creste, are loc eliminarea parazitilor la nivelul rectului. Astfel, persoana care are teniaza va gasi tenii pe lenjerie.

Teniaza : Principalele cauze

Teniaza este produsa fie de Tenia saginata, fie de Tenia solium. Tenia saginata se gaseste la bovine. Infectia se produce prin consum de carne de vita cruda, sau insuficient preparata termic, care este contaminata. In intestinul subtire, parazitul se fixeaza si se maturizeaza. Teniaza produsa de Tenia solium este produsa prin consumul de carne de porc insuficient preparata termic, sau chiar cruda.

Teniaza : Ce trebuie facut imediat

Daca exista simptome precum greturi, varsaturi, dureri abdominale, dupa consumul de carne, este bine sa se ia in calcul posibilitatea unei teniaze. Asta cu atat mai mult cu cat carnea s-a consumat intr-un grup mai mare de persoane, iar mai multi membri au aceleasi simptome. Teniaza necesita adresarea la medic pentru diagnostic sigur.

Teniaza : Cand trebuie mers la medic

Consultul medical este important in caz de teniaza. Se va realiza un examen al materiilor fecale (pacientul va duce la laborator probe din scaun). Astfel, sunt identificati parazitii. Este bine sa se adreseze toti cei care au consumat din carnea contaminata, chiar daca nu au simptome inca. Este posibil ca acestea sa intarzie in a aparea.

Teniaza : La cine apare mai frecvent

Teniaza este o afectiune a carei frecventa este variabila, in functie de tipul exact de parazit care a produs-o. De exemplu, teniaza produsa de Tenia saginata este mai des intalnita in tarile in care carnea de vita se consuma insuficient preparata termic. Este mai frecventa in tarile lumii a treia, unde carnea nu este supusa unui control veterinar riguros. In schimb, in tarile arabe, unde nu se consuma carne de porc, nu va fi intalnita teniaza produsa de Tenia solium. Aceasta este mai des intalnita in America Centrala, Europa Centrala. Teniaza apare de obicei in cazuri multiple, deoarece carnea contaminata este consumata de mai multe persoane. De regula apar membri ai aceleasi familii la medic cu simptome de teniaza.

Teniaza : Recomandari

Este foarte important sa se evite aparitia unei teniaze. Trebuie sa se verifice foarte atent termenul de valabilitate al produselor alimentare cumparate, mai ales cand este vorba de carne. Se va spori atentia in cazul in care copii urmeaza sa consume respectivul produs. Teniaza poate avea consecinte negative asupra unui organism in formare.

Teniaza : Tratament

Tratament teniaza

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.