Tratamente boli, tratament dureri

 

Toxiinfectia alimentara

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Toxiinfectia alimentara : Generalitati

Toxiinfectia alimentara este patologia provocata de ingestia de alimente alterate care contin microorganisme patogene capabile sa induca modificari la nivelul organismului. Alterarea alimentelor poate sa survina prin contaminarea cu diferiti patogeni, acestia putand sa provina din procesul de preparare, crestere sau din mediul inconjurator. Efectele asupra organismului difera in functie de patogenul contactat, de cantitatea de alimente alterate ce au fost ingerate sau de proprietatile patogenice ale microorganismului. Cei mai frecventi patogeni ce duc la toxiinfectii alimentare sunt Salmonella si E.Coli.

Toxiinfectia alimentara : Cum se manifesta

Simptomele difera in functie de germenele ingerat si pot sa fie acute, cu simptome cu intensitate crescuta sau sa fie putin vizibile clinic. Simptomele cel mai des intalnite sunt localizate la nivelul tractului gastro-intestinal, deoarece acesta este in direct contact cu alimentele alterate. Toxiinfectia alimentara se manifesta in general la debut cu diaree, acesta apare brusc si de obicei este insotita de greata si varsaturi. Tabloul clinic al toxiinfectiei alimentare poate sa cuprinda si dureri abdominale manifestate ca crampe, acestea sunt deranjante pentru pacinet sin u-I permit desfasurarea normala a activitatilor zilnice. Durerile sunt localizate de obicei in zona ombilicului si sunt insotite de episoade de diaree ce par sa calmeze episodul dureros. Simptomele nu sunt de lunga durata, fara tratament dureaza 2-5 zile, dar pot sa fie periculoase in cazul copiilor si batranilor. Datorita implicarii unui germen patogen, pacientii deseori observa febra si stare generala alterata. Diareea poate sa duca la deshidratare care se manifesta prin ameteala, astenie si dureri musculare.

Toxiinfectia alimentara : Principalele cauze

Cauzele care duc la toxiinfectie alimentara sunt reprezentate de ingestia de alimente alterate in care microorganismele patogene se inmultesc pana la stadiul in care pot provoca o patologie la nivelul organismului. Alterarea alimentelor este un proces ce poate deriva din nerespectarea normelor de igiena, de transport, de preparare sau de patrare a alimentelor. De asemenea alimentele pot interactiona cu patogeni din mediul inconjurator sau de la persoanele ce le manevreaza. Alterarea schimba proprietatile organoleptice ale alimentelor, dar uneori nu prezinta modificari substantiale care sa indice direct un proces anormal. Cei mai des intalniti patogeni sunt Salmonella si E.Coli, ei fiind principalii germeni intalniti in alimentele alterate.

Toxiinfectia alimentara : Ce trebuie facut imediat

Pacinetii trebuie sa se hidrateze corect pentru a preveni complicatiile deshidratarii induse de scaunele diareice repetate.Trebuie gasit si indepartat alimentul ce a provocat toxiinfectia alimentara si trebuie preveniti si ceilalti membrii ai familiei pentru a nu dezvolta patologii gastro-intestinale.

Toxiinfectia alimentara : Cand trebuie mers la medic

In genral toxiinfectile alimentare se vindeca de la sine, dar pacientul trebuie sa se prezinte la medic daca obseerva in scaun modificari de culoare, sange sau striuri de sange, sau daca face febra mai mare de 38,5 Grade mai multe zile la rand.

Toxiinfectia alimentara : La cine apare mai frecvent

Cel mai des apare la persoanele cu igiena deficitara, care nu respecta normele de pastrare si intretinere ale alimentelor, la cei ce nu se spala pe maini sau lucreaza in medii contaminate.

Toxiinfectia alimentara : Recomandari

Este necesar ca pacinetul sa se hidrateze corect si in cazul in care simptomele nu dispar, acesta trebuie sa se prezinte la medic pentru a efectua o coprocultura si de a stabili terapia necesara pentru stoparea bolii. Este important ca copiii si batranii sa se fereasca de deshidratare si sa aiba grija suplimentara la simptomele toxiinfectiei alimentare.

Toxiinfectia alimentara : Tratament

Tratament toxiinfectia alimentara

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2012-2015. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.