Tratamente boli, tratament dureri

 

Ulcerul duodenal

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Ulcerul duodenal : Generalitati

Ulcerul duodenal este o leziune care apare pe peretelui duodenului in urma inflamatiei prelungite la acest nivel. Aparitia unor noi metode de tratament a dus la vindecarea ulcerului duodenal in cele mai multe cazuri, chiar daca exista multiple cauze care duc la producerea sa.

Ulcerul duodenal : Cum se manifesta

Simptomele depind de localizarea ulcerului duodenal si de varsta pacientului, cei mai multi dintre ei, mai ales cei varstnici prezentand putine simptome sau fiind asimptomatici. Desi ulcerul duodenal nu are un tablou clinic bine stabilit, durerea abdominala reprezinta principalul simptom al acestuia. Aceasta poate avea caracter de arsura sau de „foame dureroasa”, aparand in capul pieptului, la 2-3 ore dupa masa. Durerea poate trezi pacientul din somn, dar nu apare dimineata, se calmeaza la ingestia de alimente sau antiacide. Un alt simptom care poate apare in ulcerul duodenal este dispepsia (discomfort abdominal, indigestie). In cazul ulcerului duodenal durerea apare apare pentru o perioada de cateva zile sau saptamani, urmand apoi o perioada de acalmie., in care pacientul se simte bine.

Ulcerul duodenal : Principalele cauze

Cauzele principale care pot duce la producerea ulcerului duodenal sunt secretia acido-peptica (care poate fi stimulata in exces in anumite conditii), infectia cu Helicobacter pylori si consumul crescut de antiinflamatoare nesteroidiene, medicamentul cu cel mai mare risc de a dezvolta ulcer fiind ketoprofenul. Sindromul Zollinger Ellison (prezenta unei tumori care secreta gastrina, determinand astfel hipersecretie acida), boala Crohn (boala inflamatorie a intestinului) si iradierea data de diferite radiatii reprezinta alte cauze ale aparitiei acestei boli. Infectia cu diferite virusuri poate sta la baza producerii ulcerului duodenal.

Ulcerul duodenal : Ce trebuie facut imediat

Daca pacientul prezinta simptome care pot fi atribuite ulcerului duodenal, acesta poate lua pentru inceput niste medicamente care elimina simptomele acestei boli, retinandu-se faptul ca acestea nu trateaza boala. Totodata, se pot elimina din dieta alimentele care duc la aparitia simptomelor suparatoare sau se poate recurge la o modificare a stilului de viata.

Ulcerul duodenal : Cand trebuie mers la medic

Trebuie sporita atentia in cazul in care durerea variaza in intensitate sau localizare, daca se insoteste de greata sau varsatura, sau daca dispepsia devine constanta. De asemenea, durerea care apare brusc sau se generalizeaza ori scaunele negre si moi constituie un semnal de alarma. Chiar daca nici unul din aceste lucruri nu se intampla, aparitia oricarui simptom care poate sugera prezenta unui ulcer duodenal ar trebui investigata de catre un medic.

Ulcerul duodenal : La cine apare mai frecvent

Persoanele predispuse aparitiei ulcerului duodenal sunt cele care au o infectie cu Helicobacter pylori, care fumeaza, sau care sunt stresate. Acelasi lucru se intampla la indivizii de peste 65 de ani, care consuma antiinflamatoare nesteroidiene in doze mari, de mai multe tipuri, sau asociate cu corticosteroizi. O durata de peste 3 luni a tratamentului cu antiinflamatoare nesteroidiene, ca si istoricul de ulcer sau complicatii ale acestuia, fac ca ulcerul duodenal sa apara mai frecvent la aceste persoane.

Ulcerul duodenal : Recomandari

In cazul indivizilor diagnosticati cu ulcer duodenal, se recomanda renuntarea la fumat, evitarea consumului de alcool, schimbarea dietei alimentare si respectarea sfaturilor medicului si tratamentului dat de acesta.

Ulcerul duodenal : Tratament

Tratamentul ulcerului duodenal

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.