Tratamente boli, tratament dureri

 

Ulcerul gastric

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Ulcerul gastric : Generalitati

Ulcerul gastric reprezinta o leziune a peretelui stomacului care apare in urma inflamatiei prelungite la acest nivel. Desi cauzele care determina aparitia acestuia sunt multiple, existenta unor noi metode de tratament duce la vindecarea ulcerului gastric in cele mai multe cazuri.

Ulcerul gastric : Cum se manifesta

Simptomele depind de localizarea ulcerului gastric si de varsta pacientului, majoritatea pacientilor, mai ales cei varstnici prezentand putine simptome sau fiind asimptomatici. Desi ulcerul gastric nu are un tablou clinic bine stabilit, durerea abdominala reprezinta principalul simptom al acestuia. Aceasta poate avea caracter de arsura sau de „ foame dureroasa”, aparand in capul pieptului, dupa masa. Durerea poate trezi pacientul din somn, nu se calmeaza la ingestia de alimente sau antiacide, dar se poate atenua daca pacientul varsa. Un alt simptom care poate apare in ulcerul gastric este dispepsia (discomfort abdominal, indigestie). In cazul ulcerului gastric localizat la nivelul canalului piloric, pot fi prezente simptome precum balonare, greata sau varsatura.

Ulcerul gastric : Principalele cauze

Factorii principali implicati in etiologia ulcerului gastric sunt secretia acido-peptica (care poate fi stimulata in exces in anumite conditii), infectia cu Helicobacter pylori si consumul cronic de antiinflamatoare nesteroidiene, medicamentul cu cel mai mare risc de a dezvolta ulcer fiind ketoprofenul. Printre alte cauze ale aparitiei acestei boli se pot enumera sindromul Zollinger Ellison (prezenta unei tumori care secreta gastrina, determinand astfel hipersecretie acida), boala Crohn (boala inflamatorie a intestinului) si iradierea data de diferite radiatii. Infectia cu diferite virusuri poate fi una din cauzele aparitiei ulcerului gastric.

Ulcerul gastric : Ce trebuie facut imediat

Daca pacientul prezinta simptome care pot fi atribuite ulcerului gastric, acesta poate lua pentru inceput niste medicamente care elimina simptomele acestei boli, insa nu o trateaza. Pe langa aceasta, se pot elimina din dieta alimentele care determina simptomele suparatoare sau se poate recurge la o schimbare a stilului de viata.

Ulcerul gastric : Cand trebuie mers la medic

Orice simptom aparut care poate sugera prezenta unui ulcer gastric ar trebui investigat de catre un medic pentru a fi tratat. Trebuie sporita atentia in cazul in care durerea variaza in intensitate sau localizare, daca se insoteste de greata sau varsatura, sau daca dispepsia devine constanta. De asemenea, durerea care apare brusc sau se generalizeaza ori scaunele negre si moi constituie un semnal de alarma.

Ulcerul gastric : La cine apare mai frecvent

Persoanele predispuse aparitiei ulcerului gastric sunt cele peste 65 de ani, care consuma antiinflamatoare nesteroidiene in doze mari, de mai multe tipuri, sau asociate cu corticosteroizi. O durata de peste 3 luni a tratamentului cu antiinflamatoare nesteroidiene, ca si istoricul de ulcer sau complicatii ale acestuia, fac ca ulcerul gastric sa apara mai frecvent la aceste persoane. Infectia cu Helicobacter pylori, fumatul si stresul influenteaza si ele aparitia acestei boli.

Ulcerul gastric : Recomandari

In cazul indivizilor diagnosticati cu ulcer gastric, se recomanda evitarea consumului de tigari si a alcoolului, schimbarea dietei alimentare si respectarea sfaturilor medicului si tratamentului dat de acesta.

Ulcerul gastric : Tratament

Tratamentul ulcerului gastric

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.