Tratamente boli, tratament dureri

 

Algii faciale

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Algii faciale : Generalitati

Algiile faciale, sau durerile la nivelul fetei au cauza nervoasa sau cauza vasculara. Ele se manifesta neregulat, putand avea un impact deosebit asupra calitatii vietii pacientului. In cazul afectiunilor cronice, acesta poate deveni depresiv, cu tulburari comportamentale, de aceea a ne adresa bolii si de a incerca sa o tratam este un lucru de o deosebita necesitate.

Algii faciale : Cum se manifesta

Simptomele variaza in functie de cauza afectiunii faciale. Evident, cel mai suparator dintre acestea este durerea. Caracterele durerii pot fi si ele diverse, aceasta fiind fie intermitenta, fie continua pentru o buna perioada de timp. Poate aparea ca o arsura, ca o senzatie electrica sau ca o intepatura sau pur si simplu atat de intensa incat astfel de clasificari sa fie inutile, pierzandu-si orice posibilitate de a-i fi percepute specificul sau fenomenele de insotire. Pentru nevralgia de trigemen, caracteristica durerii este usurinta cu care poate fi declansat un atac dureros. micile lovituri, masticatia sau suflarea aerului pot duce la instalarea manifestarilor atroce pe care le presupune boala. Poate fi afectat intreg teritoriul inervat de nervul trigemen, acesta fiind foarte intins. Persoana se opreste din orice activitate, iar mimica fetei i se schimba, dand dovada indubitabil de suferinta vizibila. Dureaza in general destul de putin (pana la doua minute), insa apare intermitent, episoadele putand a se succeda rapid. Mai exista si durerea de origine vasculara, ce este o afectiune severa, ce predispune la tulburari comportamentale datorita efectului negativ imens pe care il are asupra vietii pacientului. Acest tip de durere dureaza mult mai mult decat algia din afectiunile trigeminale, ajungand si pana la cateva ore ca durata. Senzatia incepe in zona ochilor, extinzandu-se in regiunile proximale acesteia, dar putand iradia si la nivelul gatului. Poate fi confundata cu migrena. Violenta cu care se manifesta duce la gesturi disperate ale suferindului de a-si gasi o pozitie antalgica, acestea fiind zadarnice. Durerea se manifesta pe o singura parte a fetei, aceeasi de fiecare data. Pot aparea si secretia excesiva a glandelor lacrimale si rinoreea. Sensibilitatea la lumina si la sunete este un simptom frecvent, acestea agravand si mai mult starea pacientului. Datorita violentei manifestarilor acestei afectiuni exista posibilitatea unor tentative de suicid ca gesturi disperate de a scapa de durere.

Algii faciale : Principalele cauze

Cauzele principale sunt inflamatiile sau compresiile nervului trigemen, in cazul nevralgiei de trigemen. Compresiile pot surveni din partea unor vase sangvine de la baza nervului sau in cazul unor procese tumorale proliferative. Leziunile sau iritatiile acestui nerv cranian pot deasemenea produce fenomene dureroase in teritoriile deservite de acesta. Pentru algia faciala de tip vascular cauzele nu sunt inca pe deplin cunoscute, insa teoria acceptata in acest moment sustine participarea a doua componente ale sistemului nervos – nervul trigemen impreuna cu vascularizatia regionala si hipotalamusul, a carui disfunctie poate fi generatoare de astfel de dureri.

Algii faciale : Ce trebuie facut imediat

Administrarea de analgezice este prima actiune terapeutica ce este de efectuat in cazul unor dureri faciale.

Algii faciale : Cand trebuie mers la medic

Daca simptomele se manifesta cu violenta, durerea devenind insuportabila, prelungindu-se considerabil in timp sau avand pusee dureroase succesive de durata scurta, consultul neurologic este o necesitate.

Algii faciale : La cine apare mai frecvent

Nevralgia de trigemen apare mai ales la femei, cu precadere la cele de peste 50 de ani. Barbatii sunt insa mai susceptibili pentru algii faciale de origine vasculara. Istoricul familial de dureri faciale poate fi considerat factor predispozant pentru dezvoltarea acestor patologii.

Algii faciale : Recomandari

Analgezicele sunt de utilizat in cadrul acestui tip de durere, relatia dintre administrarea acestora si disparitia sau persistenta durerii fiind o informatie importanta pentru medicul ce face consultul.

Algii faciale : Tratament

Tratament algii faciale

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.