Tratamente boli, tratament dureri

 

Cefaleea

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Cefaleea : Generalitati

Cefaleea, sau durerea de cap, poate fi tulburare inofensiva, doar neplacuta, sau in anumite cazuri poate fi manifestarea din cadrul unui tablou clinic mult mai amplu, ce poate evoca o patologie cu risc crescut. Apare in multe afectiuni, fiind si reactia adversa a unui numar foarte mare de medicamente. Cefaleea trebuie pusa in contextul starii persoanei ce o resimte, analizand corect si celelalte simptome sau semne enuntate de cel afectat.

Cefaleea : Cum se manifesta

Durerile de cap imbraca multe forme, insa pot fi separate in cefalee primara si cefalee secundara. Cefaleea primara este de sine statatoare, nefiind determinata de o alta patologie. Cefaleea secundara este generata de alte afectiuni, precum hipertensiunea arteriala, anevrismul cerebral, tumorile cerebrale, infectii, parazitoze, intoxicatii, accidente vasculare cerebrale, traumatisme, sinuzite. Cefaleea primara are ca exponenti cefaleea tensionala si migrena. Migrena se manifesta ca o durere de lunga durata, violenta, ce predispune la schimbari comportamentale. Pe langa acestea, persoana suferinda mai poate prezenta fatigabilitate, sensibilitate la lumina, stare de greata. Cefaleea tensionala este descrisa ca o durere cu caracter de apasare ce intereseaza intreaga suprafata a craniului. Perioada in care se manifesta este variabila, iar ca fenomene de insotire pot fi durerile musculare la nivelul gatului si umerilor, irascibilitate si dificultate de concentrare. Cefaleea secundara trebuie pusa in context clinic, deoarece poate fi consecinta a unei afectiuni severe, caz in care trebuie orientat tratamentul in functie de etiologia durerii. De regula, in cazul afectiunilor amenintatoare de viata, tabloul clinic este rasunator, facilitand astfel decizia bolnavului de a cere un consult de specialitate, crescand sansele de a identifica in timp util afectiunea primara.

Cefaleea : Principalele cauze

Cauzele migrenelor si a celorlalte dureri de cap primare sunt incomplet cunoscute. Mecanismul prin care apare acest tip de durere a fost o lunga perioada de timp tema de dezbatere, nefiind nici pana in zilele noastre disponibil un raspuns clar referitor la modul de producere al durerilor de cap. S-a formulat in secolul trecut teoria vasculara, prin care responsabili erau considerati receptorii perivasculari cranieni excitati in urma dilatatiei vasculare, insa acum exista tot mai multi adepti ai teoriei neurovasculare, ce integreaza procese complicate ce au loc la nivel cerebral.

Cefaleea : Ce trebuie facut imediat

Unele persoane simt pericolul iminent de aparitie al migrenelor sau a altor tipuri de durere de cap, iar din acest motiv sunt capabili sa trateze fenomenul timpuriu, reusind sa evite un chin prelungit. Administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, aspirina) este utila in acest scop.

Cefaleea : Cand trebuie mers la medic

Cand simptomele de insotire par grave, indicand fie diminuarea functiilor cerebrale, motorii sau cognitive, fie febra prelungita, cu frisoane si stare generala alterata, tulburari de vedere recent instalate sau a caror progresie a fost foarte rapida, persoana ce resimte aceste modificari trebuie sa se prezinte urgent la doctor. Deasemenea, chiar daca durerea nu este insotita de modificari in alte sisteme sau aparate, in momentul in care viata unei persoane este puternic afectata de cefalee, este indicat a consulta un medic pentru a-si evalua optiunile.

Cefaleea : La cine apare mai frecvent

Migrenele apar mult mai frecvent la femei decat la barbati. Istoricul familial de migrene reprezinta un risc aditional. Dureriile de cap apar in general la persoane tinere, active, intre 20 si 50 de ani.

Cefaleea : Recomandari

In cazul in care suferiti de dureri de cap periodice, incercati sa invatati simptomele ce anunta instalarea acestora. Surprinderea durerilor in faza incipienta si debutul tratamentului in cat mai scurt timp poate sa va scape de multe zile de chin.

Cefaleea : Tratament

Tratament Cefalee

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.