Tratamente boli, tratament dureri

 

Epilepsia

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Epilepsia : Generalitati

Epilepsia este o boala a sistemului nervos, caracterizata prin descarcari bruste si necontrolate de impulsuri electrice la nivelul creierului. In timpul crizei, functiile cerebrale sunt afectate, existand o mare varietate de simptome. Epilepsia nu are tratament curativ, medicamentele produse pentru aceasta boala avand rolul de a scadea frecventa crizelor.

Epilepsia : Cum se manifesta

Aceasta boala este remarcata prin prezenta convulsiilor. Convulsiile pot fi si de alta natura decat epilepsia, iar la examenul neurologic, specialistul va face investigatiile necesare delimitarii epilepsiei de alte entitati posibile. Convulsiile, in functie de aria cerebrala afectata, si deci de efectele pe care le produc pot fi de mai multe feluri: partiale si generalizate, fiecare cu subtipurile sale. Constienta in timpul crizei poate fi pastrata de catre bolnav, dar poate fi si alterata, acesta interactionand cu dificultate cu mediul, sau chiar pierduta in totalitate. Pacientul poate sa nu isi aminteasca nimic despre episodul epileptic, sau chiar sa nu constientizeze ca a avut loc o astfel de criza. Acesta este unul din simptomele severe, insa crize epileptice pot consta si in lucruri mult mai simple, inofensive. In cazul convulsiilor partiale, persoana afectata poate experimenta miscari necontrolate ale unei extremitati, cu frecventa regulata, insotite sau nu de parestezie (amorteala), ce pot incepe cu un segment mai mic si sa se intinda la arii mai mari. Pot exista si anomalii de miscare a muschilor faciali. Constienta poate fi pastrata in aceste cazuri. Mai pot exista efecte senzoriale, bolnavul simtind diverse mirosuri, sau avand tulburari de vedere tranzitorii, aude diverse sunete sau se poate ca in timpul crizei sa-i fie atinse chiar si functiile cognitive, situatie in care simptomele sunt destul de complexe. Cele mai spectaculoase semne sunt insa cele severe. Episoadele epileptice generate de convulsiile generalizate pot avea loc sub mai multe forme. Sunt descrise crize in care pacientul isi pierde constienta, uitandu-se in gol pentru o perioada scurta de timp, insa fara a-i fi afectata pozitia corporala. Aceste crize pot avea loc de mai multe ori pe zi, fara ca persoana afectata sau cei din jurul ei sa realizeze ceea ce se intampla. Crizele de grand-mal sunt cele mai grave. Apar la un procentaj mai mic din pacientii suferinzi de epilepsie, ele aparand si in alte patologii, ce tin de regula de metabolism. Episoadele de grand-mal constau in contractii musculare foarte puternice, urmate de spasme musculare, apoi de relaxare progresiva a musculaturii pana la terminarea crizei. In acest timp bolnavul poate sa-si muste limba, iar hipersecretia de saliva poate duce la obstructia cailor aeriene. Frecventa batailor inimii si tensiunea arteriala cresc. Criza dureaza in jur de un minut, iar pacientul are nevoie de o perioada de timp de recuperare (cateva minute) pentru a-si reveni la starea initiala.

Epilepsia : Principalele cauze

Cauzele epilepsiei nu sunt in intregime cunoscute. Se cunoaste faptul ca persoanele ce au suferit accidente vasculare, traumatisme cerebrale, infectii la nivelul encefalului sau au tumori cu localizare in creier pot manifesta crize epileptice. O explicatie ar fi formarea unui tesut cicatricial in locul unde a avut loc trauma, tesut ce ar perturba propagarea sau generarea impulsurilor nervoase. Substratul convulsiilor il reprezinta descarcarea subita si dezorganizata a unor impulsuri nervoase de la nivelul creierului, urmata de manifestarile din periferie. Exista cazuri de epilepsie si la persoane ce nu au antecedentele mentionate mai sus, ci sunt integre din punct de vedere anatomic. In cazul acestora, etiologia crizelor epileptice ramane necunoscuta.

Epilepsia : Ce trebuie facut imediat

Trebuie sa prevenim, in cazul persoanelor aflate in criza grand-mal sau ce isi pierd constienta, caderea in pozitii periculoase. Un alt traumatism cranian poate doar sa agraveze lucrurile.

Epilepsia : Cand trebuie mers la medic

Inca de la prima convulsie este indicat a merge la medic, pentru a investiga cauzele posibile.

Epilepsia : La cine apare mai frecvent

Epilepsia apare foarte frecvent la persoanele cu traumatisme craniocerebrale in antecedente, dar si in cazul celor cu accidente vasculare. Mai poate aparea la copii, in acest caz, episoadele prelungita de febra aduc un risc crescut pentru a dezvolta aceasta boala.

Epilepsia : Recomandari

In cazul in care convulsiile dureaza mai mult de 5 minute sau persoana s-a ranit in timpul convulsiilor, este necesar a fi chemata ambulanta.

Epilepsia : Tratament

Tratament Epilepsie

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.