Tratamente boli, tratament dureri

 

Meningita

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Meningita : Generalitati

Meningita este o afectiune a meningelui (structura ce inveleste creierul si maduva spinarii), de natura infectioasa. Este datorata mai multor agenti patogeni, virusuri sau bacterii. Exista forme acute si subacute de meningita. Sunt descrise si cazuri de meningita cronica. Netratata, poate duce la decesul persoanei afectate, administrarea de antibiotice trebuind a fi facuta cat mai rapid de la debutul simptomelor.

Meningita : Cum se manifesta

Bolnavul de meningita acuza dureri de ceafa (redoare de ceafa), dureri de cap, febra, frison, greata sau varsaturi si chiar tulburare a starii de constienta. Poate fi confuz, avand deopotriva si sensibilitate crescuta la lumina. Uneori, pacientul prezinta iritatii ale pielii sau petesii, ce orienteaza diagnosticul catre infectia cu meningococ. Pot aparea si convulsiile. Acestea pot fi convulsii generalizate cauzate de hiponatremie sau anoxie cerebrala. Presiunea intracraniana creste. Evolutia bolii duce inspre coma si deces, daca meningita nu este tratata. Acestea sunt simptome ale meningitei acute bacteriene. Meningita subacuta presupune existenta unor simptome ce se pot agrava in timp. Este cauzata de diseminari tuberculoase la nivel cerebral sau infectii cu fungi. Meningita subacuta se manifesta prin redoare de ceafa, dureri de cap, episoade de astenie prelungita, stari subfebrile.

Meningita : Principalele cauze

Cauzele meningitei sunt in principal infectiile cu diversi agenti patogeni. Bacteriile responsabile de cele mai multe cazuri de meningita sunt Streptococcus Pneumoniae, Neisseria meningitidis, Haemophillus influenzae. Meningitele bacteriene sunt severe, pe cand cele virale pot fi tratate simptomatic, avand un prognostic mult mai bun. Bacteriile migreaza pana la meningele ce infasoara encefalul si maduva spinarii, se multiplica si secreta substante specifice lor, formand puroi. Presiunea lichidului cefalorahidian creste, ducand la manifestari specifice. Infectiile din aceasta regiune pot evolua si spre meningoencefalita, o afectiune ce implica si parenchimul cerebral. Lichidul cefalorahidian are o capacitate redusa de aparare, datorita numarului mic de leucocite ce se gasesc in el. Reprezinta deci un teren vulnerabil pentru infectii. Meningita subacuta este datorata tuberculozei diseminate, sifilisului, bolii Lyme, dar poate avea si cauze noninfectioase, precum cancerul sau boli autoimune.

Meningita : Ce trebuie facut imediat

Scaderea febrei este necesara, administrarea unui antipiretic fiind una dintre optiunile la care puteti apela. Pentru sensibilitatea la lumina este suficient sa eliminati sursa de lumina sau sa duceti bolnavul intr-un loc intunecos pana la sosirea ambulantei.

Meningita : Cand trebuie mers la medic

Daca o persoana are febra, redoare de ceafa si durere de cap, acompaniate de diminuarea constientei, este imperios a cere ajutor medical sau a transporta bolnavul la cel mai apropiat spital de urgenta.

Meningita : La cine apare mai frecvent

Meningita apare deseori la persoanele cu un sistem imun mai putin compentent, care sufera totodata de boli consumptive precum cancerul sau infectii cu HIV. Persoanele suferinde de tuberculoza pot avea diseminari cerebrale, generand anumite forme de meningita.

Meningita : Recomandari

Recunoasterea triadei alcatuita din durere de cap, febra si redoare de ceafa, mai ales in cazul persoanelor imunocompromise sau celor cu infectii preexistente este cruciala in cazul anumitor forme de meningita. Cu cat se instituie mai rapid tratamentul, cu atat sansele de recuperare cresc.

Meningita : Tratament

Tratament Meningita

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.