Tratamente boli, tratament dureri

 

Neuropatia periferica

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Neuropatia periferica : Generalitati

Neuropatia periferica este o notiune atribuita dereglarilor functionale ale sistemului nervos periferic. Exista multi factori ce pot determina modificari la nivelul nervilor, cum ar fi boli de colagen, expunerea la substante chimice periculoase, diabetul, antecedentele heredocolaterale. Uneori cauza neuropatiei periferice ramane un mister, negasindu-se cauze pentru acest tip de tulburare.

Neuropatia periferica : Cum se manifesta

Simptomele sunt dependente de tipul fibrelor nervoase afectate, daca sunt motorii sau senzitive, de teritoriul inervat de segmentul respectiv, de progresia bolii sau de caracterul de simetrie sau asimetrie al bolii. Cel mai frecvent, disfunctiile fibrelor senzoriale le preced pe cele motorii. Intre simptomele ce releva afectiunea fibrelor senzoriale sunt parestezia, sau senzatia de amortire a unui segment (mana, picior, brat), durerea, fie ca apare sub forma de durere difuza, fie apare punctiforma, asemeni unui soc electric, arsura sau intepatura. Parestezia poate fi atat de severa incat persoana afectata sa nu simta chiar si fracturi osoase sau rani profunde de tesuturi moi. Fenomenele motorii se prezinta la nivel distal, scaderea fortei musculaturii deistale fiind un simptom des intalnit in neuropatia periferica. Odata cu acest simptom mai poate aparea si o descrestere in intensitate sau chiar disparitie a reflexelor tendinoase. Pacientul poate sa nu mai perceapa vibratiile. Alte dovezi de neuropatie periferica o pot reprezenta segmentele terminale ale unor nervi cu actiuni speciale, cum ar fi cei ce inerveaza organele erectile sau ochii. Disfunctiile erectile sau uscaciunea ochilor pot reprezenta astfel simptome ce sa indice o posibila neuropatie periferica.

Neuropatia periferica : Principalele cauze

Cauzele sunt foarte diversificate, neuropatia periferica fiind un simptom comun in o multitudine de patologii, ce afecteaza sisteme diferite. Un prim exemplu ar fi neuropatia intalnita in cazul diabetului zaharat, ce este o afectiune a metabolismului. Porfiria sau amiloidoza pot duce si ele la aparitia fenomenelor de neuropatie periferica. Intoxicatiile cu metale grele sau consumul de alcool cronic, precum si tratamentele cu citostatice, in cazul unui cancer sunt alte posibile cauze. Apar astfel de simptome neurologice si in conditiile unui cancer, ca sindrom paraneoplazic. Deficitele de vitamine, in special din complexul B (B12 sau B1) pot genera astfel de manifestari. Alte conditii favorabile instalarii neuropatiei periferice sunt reprezentate de infectii, boala Lyme, lepra sau sifilisul avand in tabloul clinic simptome de acest gen. Mai exista vasculitele, afectiuni ce duc la disfunctii neurologice.

Neuropatia periferica : Ce trebuie facut imediat

Exista forme acute, subacute sau cronice. In cazul in care se instaleaza treptat simptomele, exista posibilitatea confuziei cu alte patologii, printre care si banale oboseli musculare. Observatia in acest caz este utila. In cazul diabeticilor, odata cu instalarea paresteziei la nivelul extremitatilor, un consult medical de specialitate este necesar, iar in conditiile in care acesta nu este posibil, o mai buna supraveghere a bolii de baza este prima masura ce trebuie luata.

Neuropatia periferica : Cand trebuie mers la medic

Daca Simptomele de neuropatie periferica se instaleaza brusc, eventual insotite si de alte simptome, poate ceva mai specifice sau mai grave, este nevoie urgenta de consultul unui specialist, pentru a putea interveni asupra unor conditii posibil amenintatoare de viata, cum ar fi intoxicatiile cu diverse substante periculoase sau infectiile.

Neuropatia periferica : La cine apare mai frecvent

Neuropatia periferica apare deseori la bolnavii de diabet, in special la cei ce nu au o conduita adecvata bolii, care nu isi contoleaza dieta sau nu urmeaza strict tratamentul prescris de medic. Exista si risc printre cei cu istoric familial de neuropatie periferica, sau cei cu boli autoimune.

Neuropatia periferica : Recomandari

Aceasta boala poate avea cauze grave, ce pot afecta serios calitatea vietii sau chiar duce la deces. Investigarea cauzelor poate face diferenta in cazul persoanelor cu neuropatie periferica, de aceea consultul de specialitate este sfant.

Neuropatia periferica : Tratament

Tratament Neuropatia periferica

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.