Tratamente boli, tratament dureri

 

Scleroza multipla

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Scleroza multipla : Generalitati

Scleroza multipla este o boala degenerativa progresiva a sistemului nervos. Este caracterizata de leziuni ale sistemului nervos central, de demielinizari ale axonilor, inflamatie si glioza(cicatrizare a unor foste leziuni ale tesutului cerebral). Poate avea perioade de agravare si perioade de imbunatatire, insa procesul se indreapta catre dizabilitarea bolnavului si imobilizarea sa.

Scleroza multipla : Cum se manifesta

Scleroza multipla este o boala ce poate avea o gama variata de manifestari. Ea poate fi si asimptomatica, putand fi evidentiate accidental leziunile cerebrale in cadrul unei explorari imagistice a tesuturilor sistemului nervos central. Tulburarile de vedere, tulburarile senzoriale si miscarile necontrolate sunt simptome ale bolii. Pot aparea simetric sau doar in o jumatate a corpului, insa chiar si asa, la un examen amanuntit pot fi relevate semne ale bolii si in partea considerata sanatoasa. Musculatura oboseste mai mult decat normal, fenomenul aparand mult mai sever in cazul efortului fizic. Spasticitatea musculara este prezenta. Pacientii prezinta semnul Babinski pozitiv. Testarea pentru semnul Babinski poate fi pozitiva si in alte boli neurologice, medicul neurolog orientandu-se spre diagnosticare in functie de intregul tablou clinic al pacientului. Tulburarile de vedere sunt si ele variate, incepand de la diminuarea perceptiei luminii pana la alterari critice ale capacitatii vizuale ale individului. In cele mai multe dintre cazuri este afectat un singur ochi, insa pot fi cazuri in care ambele organe senzoriale au de suferit. Simptomele de tip senzorial mai sunt completate si de diferite perceptii la nivel cutanat. Paresteziile (senzatiile de amortire) sunt un lucru comun in scleroza multipla, dar si senzatiile de furnicatura sau intepatura la nivelul pielii. Fatigabilitatea, oboseala musculara a pacientului este severa si persistenta, afectandu-i clar calitatea vietii. Alte simptome si semne ale acestei boli mai sunt incontinenta urinara, disfunctiile erectile sau constipatia. Nevralgia de trigemen poate si ea fi parte a lungii liste de simptome pe care o descrie aceasta afectiune. Tulburarile date de leziunile cerebelului sunt ameteala sau executarea unor miscari imprecise, ca urmare a lipsei de coordonare a grupelor musculare.

Scleroza multipla : Principalele cauze

Cauzele sclerozei multiple sunt demielinizarea axonilor, glioza (cicatrizarea) la nivel cerebral si inflamatia. Axonii sunt prelungiri ale neuronilor ce conduc informatia de la corpul acestora catre alte zone ale corpului. Progresia simptomelor este in mare parte corelata cu distrugerea acestor componente ale neuronilor. Inflamatia este generata de raspunsul imun anormal, caz in care putem considera scleroza multipla ca fiind autoimuna. Mai exista studii conform carora anumiti agenti patogeni, in anumite conditii actioneaza asupra tesuturilor cerebrale, lasand sechele considerabile, ce pot duce la instalarea acestei boli.

Scleroza multipla : Ce trebuie facut imediat

Scleroza multipla este o boala cu manifestari diverse. Multe dintre acestea pot sa imita patologii mai complicate, insa unele simptome sunt regasite si in chestiuni banale, conditionate de eforturile fizice sau stressul zilnic. Este nevoie de un timp de analiza al tuturor simptomelor inainte de a ne gandi la faptul ca o persoana ar putea avea scleroza multipla. Spre exemplu, dupa un stress puternic la serviciu sau dupa o perioada fara somn, corpul nostru se resimte, generand uneori stari ciudate. Evaluand aceste stari, putem face distinctia intre ceva ce nu este normal sau ceva ce este cauzat de un efort recent.

Scleroza multipla : Cand trebuie mers la medic

Cand ceea ce resimte pacientul este cu totul nebisnuit, mai cu seama tulburarile de vedere sau slabiciunea unui anumit segment al corpului, se impune consultul medical de specialitate. Pentru persoanele ce sunt diagnosticate cu scleroza multipla, mentinerea unei liste cu simptome este utila. Boala progreseaza, afectand noi componente corporale, iar cand acest lucru se intampla, repetarea consultului neurologic este necesar.

Scleroza multipla : La cine apare mai frecvent

Scleroza multipla apare mai des la femei decat la barbati. Varstele intre care incidenta bolii este cea mai ridicata sunt 20-40 de ani. In cazul barbatilor, boala apare mai tarziu decat la femei. Exista si scleroza multipla la varste mai mici sau mai mari decat intervalul enuntat anterior, insa aceste cazuri sunt rare. Dintre persoanele cu risc de a face aceasta boala amintim si persoanele care au in antecedentele heredocolaterale rude de grad apropiat ce sufera sau au suferit de aceasta maladie.

Scleroza multipla : Recomandari

Scleroza multipla are perioade de regresie si perioade de acutizare. Trebuie ca pacientii sa se gandeasca la atribuirea anumitor resonsabilitati altor persoane in perioadele de acutizare, prioritizarea si planificarea activitatii avand un rol crucial in bunul mers al lucrurilor pentru acestia.

Scleroza multipla : Tratament

Tratamentul sclerozei multiple

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.