Tratamente boli, tratament dureri

 

Traumatismele cerebrale

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Traumatismele cerebrale : Generalitati

Traumatismele cerebrale apar datorita loviturilor de la nivelul craniului. Aceste lovituri sunt foarte frecvente in accidentele rutiere. Grija speciala este necesara in mobilizarea acestor pacienti, deoarece pot exista si alte leziuni, spre exemplu cele ale coloanei vertebrale. Exista si traumatisme craniene minore, fara a afecta structurile cerebrale sau vecine acestora.

Traumatismele cerebrale : Cum se manifesta

Traumatismele craniene pot duce la contuzii cerebrale, comotii, aparitia hematoamelor, entitati ce au efecte de gravitati variabile asupra sistemului nervos. Pacientul resimte durere, ameteala, stare de greata, pierderi de cunostinta, mai scurte sau mai indelungate, in functie de intensitatea cu care a fost lezat tesutul cerebral. Amnezia este un simptom posibil in cazul comotiilor cerebrale, insa nu este un factor de ingrijorare, deoarece dispare rapid. Memoria se reintregeste de la cel mai indepartat punct pana in prezent. Contuziile cerebrale pot sa dea, pe langa simptomele generale, stari mai grave, dependente de ariile cele mai afectate de traumatism. Asadar, pot exista semne de pareza, imposibilitatea de a se exprima, stari psihice anormale, cum ar fi agresivitatea. Contuziile ce intereseaza o parte importanta din aria corticala pot duce la coma. Traumatismele cerebrale predispun pacientii la crize epileptice, ce se manifesta variabil, cele mai serioase fiind crizele de grand-mal. Episoadele de grand-mal constau in spasme musculare puternice, insotite de pierderea constientei, hipersalivatie, transpiratii, marirea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale. In timpul acestor crize, bolnavul se poate rani grav, una din traumele frecvente fiind o alta lovitura craniana sau muscatul limbii. Se recurge in anumite cazuri la tratamentul preventiv al crizelor epileptice in cazul traumatismelor cerebrale prin administrare de medicatie antiepileptica. Mai sunt in cazul traumelor de la nivel cerebral descrise si hematoamele. Hematoamele pot fi si ele de mai multe feluri, in functie de localizare si marime. Dau efectele specifice compresiunii ariei cerebrale respective, putand fi uneori deosebit de periculoase, in cazul in care preseaza un centru nervos vital sau dimensiunile lor sunt foarte mari.

Traumatismele cerebrale : Principalele cauze

Cauza principala a traumatismelor cerebrale o reprezinta traumatismul cranian. Acesta apare in urma exercitarii unei forte extrinseci de valoare mare, ce are ca efect accelerarea si decelerarea brusca a creierului in cutia craniana. Aceste fenomene duc la compresia brusca si violenta a materiei cerebrale, ce determina aparitia comotiilor sau contuziilor cerebrale. In cazul ruperii unui vas sangvin apare si hematomul cerebral. Frecvente traumatisme cerebrale apar in cazul accidentelor de masina. Mai exista insa risc crescut de accidente si in sport, in special la cei ce practica sporturile de contact. Batranii sau cei cu afectiuni cardiovasculare pot suferi sincope, adica pierderi temporare de constienta si functii cerebrale, ca urmare a scaderii debitului sangvin la nivel cerebral. In timpul sincopei, bolnavul pierde capacitatea de a-si sustine corpul si de a-si atenua cazatura, facand din craniu o zona foarte vulnerabila. Epilepticii in timpul crizelor pot suferi acelasi proces. Nici ei nu isi pot mentine control asupra corpului sau a cazaturii in momentele cele mai delicate ale bolii.

Traumatismele cerebrale : Ce trebuie facut imediat

De regula dupa un traumatism cranian sever, examinarea medicala este necesara. In cazul in care medicul neurolog considera ca nu exista risc de deteriorare a starii de sanatate a pacientului si ia decizia de externare, simptome usoare pot persista si cateva ore (ameteala, dureri de cap, greata). Odihna si relaxarea sunt necesare in zilele urmatoare.

Traumatismele cerebrale : Cand trebuie mers la medic

Daca sunt observate semne de agravare, iar starea bolnavului continua sa se degradeze, cu siguranta trebuie cat mai curand vizitat medicul.

Traumatismele cerebrale : La cine apare mai frecvent

Nu exista o predispozitie statistica pentru traumatisme cerebrale, insa cel mai frecvent apar in urma accidentelor rutiere.

Traumatismele cerebrale : Recomandari

In cazul in care este observat un traumatism cranian la o persoana, manevrarea cu precautie a acestuia este necesara. probabilitatea de a avea si alte leziuni este mare. Pentru a nu agrava starea acestuia, este bine a suna la serviciul de urgenta si a astepta interventia personalului specializat.

Traumatismele cerebrale : Tratament

Tratamentul traumatismelor cerebrale

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.