Tratamente boli, tratament dureri

 

Tumorile cerebrale

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tumorile cerebrale : Generalitati

Tumorile cerebrale sunt cauzate de cresterea anormala a unor celule din interiorul craniului. De regula, tumorile cerebrale nu disemineaza in alte parti ale organismului, insa exista riscul de recidiva, dupa extirpare, atunci cand ea este posibila. O alta categorie a tumorilor cerebrale o reprezinta metastazele date de cancere ale altor parti ale corpului, ca de exemplu cancerul mamar. Cel mai frecvent tumorile cerebrale sunt consecinta a metastazarii altor cancere.

Tumorile cerebrale : Cum se manifesta

Datorita varietatii de functii asigurate de creier, simptomele pot varia foarte mult, in functie de localizarea si dimensiunea tumorii. Dintre cele mai frecvente fac parte cefaleea persistenta, tulburarile de vedere, pupilele inegale (anizocorie), alterarea constientei, greata, varsaturile, stare generala alterata, perturbari ale functiilor cognitive (afectarea memoriei, gandirii, invatarii, dezorientare, confuzie), disfunctii motorii (pareze, coordonare a miscarilor deficitara), tulburari de echilibru.

Tumorile cerebrale : Principalele cauze

Exista mai multe tipuri de celule in interiorul craniului ce pot constitui punct de plecare pentru tumorile cerebrale. Celulele gliale sunt celule ce vin in sprijinul neuronilor, realizand diverse functii de sustinere a acestora. Sunt si cu mult mai numeroase decat neuronii. Celulele gliale ( astrocite, oligodendroglii, celule Schwann) reprezinta cel mai frecvent punct de plecare pentru tumorile cerebrale. Meningele este tesutul care inconjoara creierul si maduva spinarii. Tumorile ce iau nastere din acest compartiment se numesc meningioame. Un alt tip de tumora este adenomul pituitar, ce se dezvolta din celulele glandei hipofize. Acesta poate secreta sau nu hormoni in exces, in functie de liniile celulare responsabile de cresterea in volum. Exista si tumori ale invelisurilor nervilor, un exemplu in acest sens fiind schwannomul vestibular. Cresterea anormala a unor tipuri celulare poate fi determinata de expunerea la radiatii sau diversi agenti chimici, iar susceptibilitatea indivizilor creste in cazul celor cu istoric familial de afectiuni genetice precum neurofibromatoza. O alta cauza a tumorilor cerebrale este metastazarea unui cancer preexistent. Celulele maligne dintr-o parte a corpului pot migra pe cale sangvina in creier, unde pot sa se stabilizeze si sa-si continue multiplicarea. Aceasta este cea mai frecventa forma de tumora cerebrala.

Tumorile cerebrale : Ce trebuie facut imediat

In cazul unor simptome nespecifice, analizarea etiologiei acestora ar fi de dorit, pentru a exclude alte afectiuni, mai putin grave decat aceasta. In cazul hipertensivilor, greata sau varsaturile matinale si durerile de cap pot fi semn de tensiune crescuta. In acest caz simpla administrare sau modificare a medicatiei, in urma consultului cardiologic poate duce la disparitia neplacerilor.

Tumorile cerebrale : Cand trebuie mers la medic

Daca o persoana este supusa unor fenomene neobisnuite, aparute subit, fara avertisment, sau a caror progresie a avut loc foarte rapid, trebuie sa consulte medicul. Aceste simptome pot sa nu fie foarte specifice, putand consta in dureri de cap ce nu dispar o lunga perioada de timp, sau varsaturi matinale, uneori neprecedate de greata. Altele pot fi indici ceva mai precisi, precum tulburarile de vedere, spre exemplu vedere dubla sau imagini inversate, tulburari de auz sau echilibru.

Tumorile cerebrale : La cine apare mai frecvent

Tumorile cerebrale apar cu preponderenta la persoanele deja diagnosticate cu cancer si sunt consecinta a metastazarii acestuia la nivelul sistemului nervos central. Acesta este un semn al progresiei bolii initiale. Exista si tumori cerebrale ce apar mai des la copii sau la batrani. Femeile sunt mai predispuse la a dezvolta meningioame, pe cand barbatii tineri au susceptibilitate crescuta pentru meduloblastom.

Tumorile cerebrale : Recomandari

In cazul persoanelor sanatoase, simptomele alarmante sunt suficiente pentru a stabili o intalnire cu un neurolog. In cazul persoanelor bolnave de cancer, in urma unor astfel de modificari trebuie instiintat medicul oncolog pentru adaptarea tratamentului.

Tumorile cerebrale : Tratament

Tratamentul tumorilor cerebrale

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.