Tratamente boli, tratament dureri

 

Blefarita

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Blefarita : Generalitati

Blefarita reprezinta o afectiune inflamatorie a pleoapelor. Are la baza o varietate de cauze, mergand de la alergii, infectii pana la cancerul de piele. Reprezinta cea mai comuna forma de afectare oculara. De regula are o evolutie benigna, iar raspunsul la tratament nu intarzie sa apara. Din punct de vedere anatomic, blefarita poate fi clasificata in blefarita anterioara si posterioara. Blefarita anterioara se refera la inflamarea partii principala a pleoapei, inflamatie centrata in jurul foliculilor pilosi si a genelor, in timp ce blefarita posterioara implica afectarea orificiilor glandelor meibomiane. Blefarita anterioara are de regula cauza infectioasa cum este cea stafilococica sau cauza seboreica. De multe ori, blefarita este asociata unor boli sistemice, cum ar fi acneea rozacee si dermatita seboreica, precum si unor boli oculare ca sindromul „ochiului uscat”, salazionul, conjunctivita sau keratita.

Blefarita : Cum se manifesta

Blefarita provoaca de obicei simptome de mancarime (prurit) oculara, iritatie, senzatie de arsura si senzatia de corp strain intraocular. De asemenea pacientii se plang de senzatia de uscare a ochilor. Pacientii care poarta lentile de contact relateaza dificultate de purtare a acestora pe aceeasi perioada de timp pe care le purtau inainte. Pleoapele pot fi rosii si pot avea leziuni ulcerative, cu zone care pot sangera. Vederea este de regula normala, desi existenta unor secretii pot interfera cu vederea clara, pacientii prezentand de regula un grad variabil de vizibilitate pe parcursul zilei. Tumefactia pleoapei si senzatia de caldura pot fi deseori prezente, toate aceste semne completand tabloul inflamator al afectiunii. Datorita secretiilor vascoase, genele pot fi lipite intre ele iar descuamarea pleoapei poate aparea. In forma infectioasa, poate exista un lichid galben-verzui care provoaca lipirea pleoapelor mai ales dimineata.

Blefarita : Principalele cauze

Fiziopatologia blefaritei implica, de obicei, colonizarea bacteriana a pleoapelor. Acest lucru duce la invazia microbiana directa a tesuturilor, cu daune mediate de sistemul imun ca si consecinta sau daune cauzate de producerea de toxine bacteriene si enzimele implicate in procesul patologic. Colonizarea marginii pleoapei este crescuta in prezenta dermatitei seboreice sau in cazul disfunctiei glandei meibomiane. Blefarita pot fi cauzata de asemenea de alergii, tumori, conditii de mediu sau ar putea fi legata de prezenta unei boli sistemice. Blefarita alergica poate fi cauzata de iritanti din atmosfera (de exemplu, produse chimice la locul de munca) sau de mai multe medicamente, fie cu administrare oculara fie sistemica. La multe persoane, blefarita este cauzata de expunerea la parul de animale, cum ar fi cainele sau pisica. Blefarita poate fi cauzata de asemenea de anumite conditiile sistemice medicale sau cancere cutanate, de diferite tipuri.

Blefarita : Ce trebuie facut imediat

Sunt anumite metode conservatoare care presupun aplicarea unor comprese sterile calde care diminueaaza simptomatologia si chiar produc rezolutia spontana a blefaritei in cazul in care aceasta este alergica sau chimica, iar gradul de severitare a acesteia este usor moderat.

Blefarita : Cand trebuie mers la medic

Solicitarea asistentei medicale oftalmologice trebuie facuta atunci cand inflamatia si simptomatologia nu se imbunatatesc prin utilizarea compreselor calde. Deoarece blefarita nu se asociaza de regula cu afectarea vederii, orice modificare in acest sens necesita o evaluare imediata de catre medicul oftalmolog. De asemenea aparitia unor simptome de genul durerilor de ochi, schimbarea perceptiei vizuale, simptome noi sau simptome accentuate in prezenta administrarii unui medicament, persistenta simptomatologiei mai mult de doua saptamani sau inflamatia pleoapei cu caracter progresiv mai ales sub administrarea tratamentului si cu aparitia semnelor ulcerative impune prezentarea imediata la medicul oftalmolog.

Blefarita : La cine apare mai frecvent

Copiii sunt predispusi infectiilor bacteriene oculare prin prisma statusului imunodeficitar caracteristic varstei si din cauza lipsei de responsabilitate a gesturilor in zona ochilor atunci cand au mainile murdare. Orice alta persoana expusa in mod repetat la un alergen minimal sau expus unic la o cantitate mare de alergen poate dezvolta blefarita alergica sau uneori chimica (in mod accidental).

Blefarita : Recomandari

Igiena corespunzatoare a pleopelor este de obicei suficienta pentru rezolutia spontana a inflamatiei. Pana la obtinerea acestui efect ar trebui evitat machiajul ochilor sau purtarea lentilelor de contact. Aplicarea compreselor calde umede pe suprafata pleoapelor timp de 10-20 de minute de 4-5 pri pe zi curata si diminua discomfortul la acest nivel. Folosirea unui prosop curat dupa fiecare spalare este foarte utila. Evitarea frecarii ochilor este indicata. Prin intermediul unui tampon din bumbac steril se poate curata cu grija marginile pleoapei dimineata si seara inainte de culcare. Lacrimile artificiale pot reda o stare mult mai comfortabila, mai ales in cazul in care principala plangere o reprezinta senzatia ochiului uscat. Ori de cate ori se observa o secretie anormala la nivel oculat atat din punct de vedere calitativ cat si cantitativ este foarte importanta spalarea pe maini frecventa si evitarea imprumutarii prosoapelor altor persoane pentru a nu transmite afectiunea. In cele mai multe cazuri insa, blefarita nu este contagioasa, infectia fiind foarte rar implicata, spre deosebire de conjunctivita.

Blefarita : Tratament

Tratament blefarita

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.