Tratamente boli, tratament dureri

 

Cataracta

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Cataracta : Generalitati

Cataracta presupune prezenta unor schimbari in claritatea lentilei naturale din interiorul ochiului (cristalin) responsabila de degradarea treptata a calitatii vizuale. Lentila naturala isi are sediul in spatele partii colorate a ochiului (iris), si nu poate fi direct observata cu ochiul liber, cu exceptia cazului in care devine extrem de opaca. Cristalinul joaca un rol crucial in concentrarea luminii pe retina, care reprezinta partea din spate a ochiului. Retina transforma lumina intr-un semnal neurologic pe care creierul il interpretează ca imagine. Cataracta blocheaza semnificativ si denatureaza lumina care trece prin cristalin, cauzand simptomele vizuale. Dezvoltarea cataractei este de obicei un proces care apare treptat odata cu procesul de imbatranire, dar poate aparea ocazional mult mai rapid. Cataracta afecteaza de regula ambii ochi, dar este posibil ca perioada de evolutie sa fie totusi diferita. Cataracta este foarte frecventa in randul populatiei, afectand aproximativ 60% din persoanele de peste 60 de ani. Unele dintre cele mai frecvente plangeri includ dificultatea de conducere pe timp de noapte, cititul, participarea la anumite sporturi, cum ar fi golful, acestea fiind activitati pentru care viziunea clara este esentiala. Cataracta reprezinta in mod general o schimbare de claritate a cristalinului intreg, cu toate acestea, poate afecta in proportie mai mare anumite parti in comparatie cu altele, avand aspect heterogen.. Cataracta care apare la nastere sau isi face simtita prezenta foarte devreme in timpul vietii (in timpul primului an de viata) este denumita cataracta congenitala sau infantila. Aceste tipuri de cataracta necesita corectarea prompta chirurgicala pentru a impiedica modificari ireversibile in perceptia vizuala. In cazul in care portiunea centrala a cristalinului este cea mai afectata, aceasta fiind situatia cea mai comuna, aceasta este denumita cataracta nucleara. Afectarea predominanta in periferia cristalinului se numeste cataracta corticala. In cazul in care afectarea este localizata predominant langa capsula cristalinului atunci afectiunea poarta numele de cataracta subcapsulara.

Cataracta : Cum se manifesta

Avand cataracta e ca si cum a-ti conduce cu o masina prin ceata sau ca si cum a-ti privi printr-un aparat de fotografiat care are obiectivul murdar. Cataracta poate fi motivul a unei varietati de plangeri in ceea ce priveste modificarile vizuale, incluzând vedere incetosata, dificultate in perceperea obiectelor aflate la distanta, perceptia culorilor estompata sau modificata, cresterea miopiei insotite de schimbari frecvente a ochelarilor si ocazional, viziune dubla. O schimbare a ochelarilor poate ajuta initial, o data cu schimbarea perceptiei vizuale data de cataracta. Cu toate acestea, odata cu evolutia cataractei ce presupune opacifierea cristalinului, imaginea devine din ce in ce mai neclara iar purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact nu mai pot corecta defectul, moment in care se impune singura metoda terapeutica de tratament, si anume interventia chirurgicala. Cataracta este de obicei progresiva dar nedureroasa, simptome ca roseata ochilor sau dureri si lacrimare aparand in stadii extrem de avansate.

Cataracta : Principalele cauze

Lentila ochiului (cristalinul) contine in cea mai mare parte apa si proteine. Proteinele specifice din cadrul cristalinului sunt responsabile pentru mentinerea claritatii acestuia. Dupa o perioada indelungata de timp, structurile acestor proteine sunt modificate, acesta fiind motivul pentru care in cele din urma apare opacifierea treptata a cristalinului. Rar, cataracta poate fi prezenta de la nastere sau poate aparea in copilaria timpurie, ca urmare a defectelor ereditare in structura unor enzime sau in urma unor traume severe la ochi, postchirurgical sau in cadrul unor inflamatii intraoculare. Alti factori care pot duce la dezvoltarea cataractei la o varsta mai mica includ expunerea excesiva la ultraviolete, diabetul zaharat, fumatul sau utilizarea cronica a anumitor medicamente, cum ar fi steroizii pe cale orala sau pe cale inhalatorie. Alte medicamente care sunt mai slab asociate cu cataracta includ utilizarea pe termen lung de statine si fenotiazine.

Cataracta : Ce trebuie facut imediat

Efectuarea unui examen oftalmologic de rutina este capabil sa puna diagnosticul de cataracta in stadiu incipient cand inca simptomele nu si-au facut simtita prezenta. Opacifierea cristalinului poate incepe sa apara la orice varsta, dar este mai puţin frecventa inainte de 40 de ani. Deoarece dezvoltarea cataractei provoaca rareori daune pe termen lung la nivelul ochilor, interventia chirurgicala ar trebui sa fie luata în considerare numai atunci cand simptomele vizuale incep sa apara. Este de preferat evitarea unor activitati care presupun o acuitate vizuala intacta cum ar fi sofatul pe timp de noapte sau cititul in lumina slaba.

Cataracta : Cand trebuie mers la medic

Este foarte importanta prezentarea periodica in vederea schimbarii ochelarilor, pentru a incetini cat se poate de mult evolutia afectiunii.

Cataracta : La cine apare mai frecvent

Varsta inaintata reprezinta un factor semnificativ de risc in ceea ce priveste dezvoltarea cataractei. De asemenea agregarea familiala in jurul unui istoric de cataracta trebuie luata in seama precum si prezenta diabetului zaharat, a fumatului si expunerea prelungita la soare.

Cataracta : Recomandari

In prezent, nu exista nici o modalitate eficienta de a preveni aparitia cataractei, prevenirea secundara presupunand controlarea altor boli oculare, care pot cauza cataracta si minimalizarea expunerii la factorii care sunt implicati in aparitia cataractei. Purtarea ochelarilor de soare in timpul zilei ar putea reduce sansele de a dezvolta cataracta. Anumite perechi de ochelari de soare poate filtra lumina UV, astfel incetinind procesul de degradare a cristalinului. Un stil de viata sanatos ar putea ajuta, in special pentru prevenirea altor boli in organism, boli ce pot fi asociate cu aparitia cataractei. In cazul in care aveti diabet zaharat, controlul glicemiei poate stompa evolutia accelerata a cataractei.

Cataracta : Tratament

Tratament cataracta

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.