Tratamente boli, tratament dureri

 

Chalazionul

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Chalazionul : Generalitati

Salazionul reprezinta o formatiune nodulara la nivelul pleoapei, cauzata de obstructia canalului de excretie a glandelor sebacee ale pleoapei. Poate fi localizat atat la nivelul pleoapei superioare cat si inferioare. In ceea ce priveste evolutia nodulului, acesta poate prezenta o crestere in dimensiune de ordinul zilelor sau saptamanilor si poate deveni ocazional rosu, cald sau chiar dureros. Glanda implicata in formarea salazionului este un tip de glanda sebacee modificata numita glanda meibomiana care se afla in interiorul pleoapei. Sunt aproximativ 30-40 de astfel de glande in fiecare dintre pleoapele superioare si inferioare si au rolul de a-si excreta produsul de sinteza in lacrimi. Cand una din aceste glande se blocheaza, ea poate creste in dimensiuni si poate provoca aparitia unui nodul vizibil. Trebuie facuta diferenta intre salazion si urcior, acesta din urma fiind cauzat de o infectie acuta a glandei pe cand salazionul presupunand doar existenta inflamatiei la acest nivel. Un urcior este de obicei mult mai dureros decat un salazion, caracteristica ce este totusi interpretabila.

Chalazionul : Cum se manifesta

Umflarea pleoapei superioare sau inferioare poate sa apara treptat pe parcursul a catorva saptamani in functie de gradul de obstructie lumenala. Mult mai frecvent apar la nivelul pleoapei superioare, datorita numarului mai mare de glande meibomian la acest nivel. Apare ca un nodul dur, bine localizat ce poate atinge dimensiuni de pana la 0,5 cm. Ocazional, la acest nivel se poate simti durere iar pleoapele pot fi de culoare rosie. Salazionul localizat la nivelul pleoapei inferioare este mai greu vizibil, de regula pleoapa trebuie tractionata in jos pentru a putea fi evidentiat. Pacientii cu salazion relateaza frecvent un istoric de discomfort recent la nivelul pleoapelor, urmat de inflamatie acuta (rosu, cald, umflat si dureros). Avand in vedere caracterul recidivant si predispozitia anumitor indivizi de a dezvolta salazion, adesea acestia au o istorie lunga de evenimente anterioare similare. Concentrarea cronica a secretiilor meibomiane se poate exprima clinic ca o disfunctie glandulara, fie prin scaderea cantitatii de secretie glandulara fie prin modificarea ei. Disfunctiile sebacee cauzate de obstructia glandelor sebacee in alta parte (de exemplu, comedoanele la nivel facial) sunt doar caracteristici asociate sau constatari generale nespecifice. Acneea rozacee este o constatare frecvent asociata.

Chalazionul : Principalele cauze

Salazionul poate aparea spontan din cauza blocarii unui orificiu al glandei meibomian sau datorita unui hordeolum intern. De multe ori este asociata cu seboreea, blefarita cronica sau acneea rozacee. Igiena deficitara la nivelul pleoapelor este asociata cu salazionul, desi rolul sau de cauzalitate nu a fost stabilit cu exactitate Fiecare dintre glandele sebacee, numite glande Meibomian, produc o secretie uleioasa care curge din glande in lacrimi. Excretia se realizeaza printr-o deschidere circulara mica chiar Ón spatele genelor atat la nivelul pleoapei superioare cat si inferioare. Salazionul este cauzat asadar fie in momentul in care secretia glandulara devine prea vascoasa fie cand orificiul de deschidere este obstructionat. Fara excretie adecvata, secretia se acumuleaza in interiorul glandei si formeaza un nodul la nivelul pleoapelor. La un moment dat, glanda poate creste foarte mult in dimensiuni, erodand tesutul supraiacent cauzand inflamatie si in cele din urma tesut cicatricial.

Chalazionul : Ce trebuie facut imediat

Aplicarea compreselor sterile umede si calde ajuta in majoritatea cazurilor la solutionarea rapida a salazionului, datorita efectului benefic asupra inflamatiei.

Chalazionul : Cand trebuie mers la medic

Atunci cand inrosirea si tumefactia pleoapelor nu se amelioreaza prin aplicarea caldurii locale timp de 3-4 zile, trebuie consultat un medic oftalmolog in vederea adoptarii unui tratament adecvat. De asemenea, febra, durerile de cap, orice tulburare de vedere ( ex: vedere incetosata sau scaderea acuitatii vizuale), durerile oculare sau extinderea procesului inflamator la nivelul celuilalt ochi sau la nivelul fetei reprezinta simptome de alarma ce urgenteaza prezentarea la medic.

Chalazionul : La cine apare mai frecvent

S-a observat o agregare familiala in cadrul acestei afectiuni si o predispozitie individuala in acest sens. De asemenea persoanele care au o igiena deficitara la nivelul ochilor prezinta un risc crescut de a dezvolta salazion. Persoanele cu disfunctii ale glandelor sebacee cu alta localizare (acnee rozacee, condiloame faciale) au un risc mai mare de a dezvolta salazion in raport cu populatia generala.

Chalazionul : Recomandari

Se pare ca aplicarea compreselor calde este de ajutor in majoritarea cazurilor. Acestea trebuie tinute timp de 10 minute de circa 4-5 ori pe zi pentru a reduce tumefactia si pentru a facilita drenarea secretiilor glandulare. Este indicata folosirea materialelor sterile. De asemenea masajul usor in zona afectata este utila in evacuarea glandei. Este de evitat stoarcerea sau inteparea nodului.

Chalazionul : Tratament

Tratamentul chalazionului

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.