Tratamente boli, tratament dureri

 

Conjunctivita

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Conjunctivita : Generalitati

Conjunctivita sau „ochii de culoare roz” reprezinta inrosirea si inflamarea membranelor (conjunctiva), care acoperă „albul” ochilor si a membranelor de pe partea interioara a pleoapelor. Aceste membrane reactioneaza la o gama larga de bacterii, virusuri, alergeni, agenti iritanti si agenti toxici, precum si la bolile subiacente sistemice. Formele virale si bacteriene ale conjunctivitei sunt frecvente in perioada copilariei, dar nu trebuie exclusa aparitia acestora la adulti. Conjunctivita poate aparea la persoane de orice varsta. Clasificarea etiologica a acestei afectiuni se poate face in infectioasa si non-infectioasa. Desi deseori tabloul clinic este foarte zgomotos, foarte rar conjuctivita sta la baza pierderii vederii.

Conjunctivita : Cum se manifesta

Conjunctivita de cauza virala are ca principal simptom deranjant pentru pacient exprimarea unei secretii apoase ( nu verde sau galbena) la nivelul ochiului. Cel mai frecvent apare toamna tarziu sau primavara devreme, acestea fiind perioadele de activare a tulpinilor virale. Adesea, simptome ca congestia nazala si sinusala sunt prezente, implinind conditii pseudogripale. Pleoapele pot fi uneori umflate iar fotofobia poate aparea in cazuri rare. Simptomatologia in cazul conjunctivitei bacteriene este mult mai alarmanta si poate include dureri oculare, umflarea pleoapelor, mancarime, roseata, adenopatie preauriculara (umflarea ganglionilor din fata urechilor) si cresterea secretiei oculare care in acest caz este vascoasa si purulenta, deseori avand o culoare galbena sau verde. Cresterea secretiei este mult mai bine evidentiata dupa somn, persoanele in cauza acuzand dificultate in deschiderea ochilor ("pleoape blocate") Simptomele alergice ale conjunctivitei includ aproape intotdeauna prurit intens, hiperlacrimare si tumefactia conjunctivei. Durerea este minima sau absenta.

Conjunctivita : Principalele cauze

Principala cauza a conjuctivitei in ceea ce priveste frecventa agentului implicat o reprezinta infectarea virala. Adenovirusurile sunt cel mai frecvent responsabile de infectarea virala. Este foarte contagioasa si simptomele pot dura de la cateva zile pana la cateva saptamani. Evolutia este auto-limitata, cu rezolutie spontana dar lenta in una-doua saptamani. Conjunctivita de cauza bacteriana prezinta ca si principali patogeni implicati stafilococii si streptococii. O serie de alergeni pot sta la baza declansarii conjunctivitei alergice, alergeni ce au o variabilitate foarte mare in functie de terenul atopic preexistent. Cauzele frecvente includ polen sezonier, firele de par de animale si praful. Este frecventa aparitia in anumite sezoane si insotirea altor simptome alergice tipice, cum ar fi stranutul, mancarimi ale nasului si gatului. Aceste simptome reprezinta o caracteristica a acestei etiologii. Conjuctivita de cauza chimica se poate declansa in momentul in care o substanta iritanta pentru ochi intra in contact cu conjunctiva. Cauzele frecvente implicate sunt reprezentate de produsele de curatat de uz casnic, spray-urile, fumul de tigara si nu numai, prezenta unor obiecte straine in ochi, smog-ul, poluantii industriali etc. In anumite cazuri conjunctivita poate fi un semn al unei boli sistemice. Cel mai adesea este vorba de existenta unor boli reumatice, cum ar fi artrita reumatoida si lupusul eritematos sistemic. Conjunctivita este, de asemenea, observata in boala Kawasaki si in anumite boli inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulceroasa sau boala Crohn.

Conjunctivita : Ce trebuie facut imediat

Tratamentul la domiciliu pentru conjunctivita nu ar trebui să fie un substituent pentru a cauta sfatul unui medic de specialitate si este important sa se ia toate medicamentele prescrise si sa se urmeze instructiunile de ingrijire ale practicantului. Exista totusi anumite masuri ce pot fi adoptate pentru a ameliora simptomatologia. Aplicarea compreselor umede la nivelul ochilor alaturi de aplicarea lacrimilor artificiale pot usura situatia individului in cauza .De asemenea trebuie evitata purtarea lentilelor de contact pana la solutionarea problemei. Machiajul si folosirea cremelor cosmetice trebuie stopate in zona ochilor pana cand simptomatologia dispare.

Conjunctivita : Cand trebuie mers la medic

Prezentarea la medic trebuie facuta de indata ce simptomatologia debuteaza in vederea stabilirii etiologiei exacte pentru instaurarea tratamentului adecvat.

Conjunctivita : La cine apare mai frecvent

Copiii sunt predispusi infectiilor bacteriene oculare prin prisma statusului imunodeficitar caracteristic varstei si din cauza lipsei de responsabilitate a gesturilor in zona ochilor atunci cand au mainile murdare. Orice alta persoana expusa in mod repetat la un alergen minimal sau expus unic la o cantitate mare de alergen poate dezvolta conjuctivita alergica sau uneori chimica (in mod accidental).

Conjunctivita : Recomandari

Formele infectioase ale conjunctivitei sunt extrem de contagioase si se transmit prin contact direct cu persoane infectate. Este foarte importanta evitarea atingerii in zona ochilor a persoanelor infectate si spalarea frecventa pe maini atunci cand se manipuleaza orice in zona oculara. Nu trebuie folosite la comun prosoape sau batiste iar dezinfectarea suprafetelor de tipul blaturilor, chivetelor, clanta usii etc. pot ajuta la prevenirea raspandirii conjunctivitei. Promptitudinea spalarii indelungate a ochilor cu cantitati mari de apa este foarte importanta in cazul in care o substanta iritanta intra in contact cu ochii. In formele bacteriene ale conjunctivitei este indicata aplicarea prosoapelor calde in mod repetat pentru curatarea secretiilor vascoase si facilitarea deschiderii ochilor.

Conjunctivita : Tratament

Tratament conjunctivita

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.