Tratamente boli, tratament dureri

 

Pterigionul

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Pterigionul : Generalitati

Pterigionul se prezinta ca o masa externa superficiala localizata la nivel ocualar care de regula se formeaza la nivelul conjunctivei perilimbice si care se extinde la nivelul suprafetei corneene. Poate varia foarte mult ca prezentare clinica, de la la o leziune atrofica foarte mica la o leziune mare, agresiva, fibrovasculara care distorsioneaza topografia corneana si in cazuri severe pot obstrua centrul optic al corneei.

Pterigionul : Cum se manifesta

Pacientii care prezinta pterigion se prezinta la spital cu o serie de plangeri, de la cazuri asimptomatice pana la inrosire, tumefactie, prurit (mancarime), iritare si vedere incetosata asociate cu leziuni hipertrofice ale conjunctivei care au caracter expansiv la nivelul corneei. Sunt mult mai des intalnite modificarile fibrovasculare decat cele atrofice, iar de regula pteriogionul se intalneste in partea nazala a conjunctivei cu extindere la nivelul corneei nazale, desi temporar se poate prezenta si in alte regiuni. Tabloul clinic poate fi impartit in 2 categorii generale. O parte din pacienti cu pterigion se pot prezenta cu proliferare minima si un aspect lezional relativ atrofic .Pterigioanele din acest grup tind sa fie plate si au un ritm lent de crestere si o incidenta relativa mica de reaparitie in urma exciziei chirurgicale. Al doilea grup se prezinta de regula, cu un istoric de crestere rapida si o componenta semnificativa fibrovasculara. Leziunile din acest grup au un curs mai agresiv din punct de vedere clinic si o rata mai mare de recurenta in urma tratamentului de excizie chirurgicala.

Pterigionul : Principalele cauze

Fiziopatologia pterigionului este caracterizata de procese degenerative elastotice ale colagenului si de proliferare fibrovasculara, cu reorganizare epiteliala de suprafata. Din punct de vedere histopatologic, colagenul anormal de la nivelul ariilor de degenerare elastotica arata bazofiie la colorare cu hematoxilin-eozina. Acest tip de tesut arata ca un tesut elastic, insa nu este in esenta un tesut elastic veritabil, deoarece nu poate fi degradat de elastaze. Factorii de risc pentru dezvoltarea pterigionului includ expunerea excesiva la razele ultraviolete, si implicit a persoanelor care traiesc in climate tropicale si subtropicale si a persoanelor care au ocupatii ce presupun desfasurarea activitatii in mediu deschis. Se pare ca exista si o anumita predispozitie genetica pentru dezvoltarea pterigionului in jurul unor agregari familiale. Exista de asemenea o predilectia in randul barbatilor de a dezvolta aceasta conditie patologica in raport cu femeile, desi aceasta descoperire poate sa fie apanajul unei expuneri crescute la razele ultraviolete in randul acestui grup populational.

Pterigionul : Ce trebuie facut imediat

In cazul in care afectiunea nu interfera cu vederea, se poate astepta si observa evolutia temporala si spatiala a pterigionului.

Pterigionul : Cand trebuie mers la medic

Prezentarea la medic se poate face in vederea unui consult educational in cazul in care pacientul observa o agregare familiala a acestei afectiuni. Acesti pacienti pot fi instruiti sa foloseasca ochelari de soare cu sistem de blocare a ultravioletelor sau sa adopte alte metode de expunere la ultraviolete. De asemenea, orice tulburare de vedere sau simptomatologie dureroasa trebuie sa urgenteze vizita la oftalmolog.

Pterigionul : La cine apare mai frecvent

S-a observat o incidenta crescuta cu un raport de 2:1 in randul barbatilor in ceea ce priveste aparitia pteriogionului. De asemenea incidenta afectiunii este crescuta in randul populatiilor stabilite la latitudini joase in raport cu ceilalti. Este neobisnuita aparitia pterigionului in randul persoanelor sub 20 de ani. Pacientii care au varste peste 40 de ani au cea mai ridicata prevalenta (cazuri noi si vechi cunoscute) pentru pterigion, pe cand cei cuprinsi intre 20 si 40 de ani au cea mai ridicata incidenta (cazuri noi diagnosticate).

Pterigionul : Recomandari

Din punct de vedere teoretic, minimalizarea expunerii la radiatiile ultraviolete ar trebui sa reduca riscul de aparitie a pterigionului la persoanele susceptibile. Pacientii ar trebui sa fie sfatuiti sa foloseasca palarii sau sepci cu cozoroc, in asociere cu ochelari de soare cu sistem de blocare a trecerii ultravioletelor. Aceasta precautie trebuie cu atat mai mult luata in seama de persoanele care locuiesc in climat tropical si subtropical sau de indivizii care desfasoara in mod regulat activitati afara (pescuit, sky, gradinarit, constructii etc.).

Pterigionul : Tratament

Tratamentul pterigionului

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.