Tratamente boli, tratament dureri

 

Retinopatia diabetica

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Retinopatia diabetica : Generalitati

Diabetul zaharat (DZ) reprezinta o problema medicala majora in intreaga lume. Este responsabil de aparitia a numeroase complicatii sistemice pe termen lung, care au un impact considerabil asupra pacientului dar si asupra societatii, pentru ca de obicei boala afecteaza persoanele in anii lor cei mai productivi. O prevalenta tot mai mare a diabetului zaharat se regaseste in intreaga lume. Cauza acestei cresteri implica modificari in dieta, cu aportul de carbohidrati mai mare si schimbari in ceea ce priveste stilul de viata cu precadere in sensul sedentarismului prin scaderea activitatii fizice efectuate. Pacientii cu diabet zaharat dezvolta de multe ori complicatii oftalmologice, cum ar fi anomalii ale corneei, glaucom, cataracta si neuropatii. De departe cea mai comuna este retinopatia diabetica, fiind totodata cauza principala de orbire in randul populatiei generale.

Retinopatia diabetica : Cum se manifesta

In stadiile initiale ale retinopatiei diabetice, pacientii sunt, in general, asimptomatici, dar in stadiile mai avansate ale bolii pacientii pot avea simptome, care includ flocoane, distorsiuni, sau vedere incetosata. Pilonul principal in diagnosticarea retinopatiei diabetice este o examinare completa oftalmologica, pentru ca deseori simptomele apar tardiv.

Retinopatia diabetica : Principalele cauze

Durata de prezenta a diabetului zaharat este principala constanta in ecuatia declansarii neuropatiei diabetice. La pacientii cu diabet zaharat de tip I, retinopatia diabetica semnificativa clinic poate aparea in primii 5 ani de la diagnosticul initial. La pacientii cu diabet zaharat de tip II, incidenta retinopatiei diabetice creste direct proportional cu durata bolii. Hipertensiunea arteriala sistemica este implicata in dezvoltarea nefropatiei diabetice, afectiune care se coreleaza bine cu prezenta retinopatiei diabetice. In mod independent, hipertensiunea arteriala, poate complica diabetul zaharat, in care aceasta poate duce la modificari vasculare retiniene suprapuse pe retinopatia diabetica preexistenta in randul hipertensivilor, compromitand si mai mult fluxul de sange la nivelul retinei. Gestionarea adecvata a hiperlipidemiei (lipidelor serice crescute), are un efect benefic in evolutia retinopatiei diabetice, ceea ce a dus la premisa ca hiperlipemia reprezinta o cauza daca nu a declansarii, cel putin a agravarii retinopatiei diabetice. Tot in cadrul cauzelor ce accentueaza gravitatea prin accentuarea evolutiei retinopatiei diabetice intra si sarcina. Femeile insarcinate cu retinopatie diabetica proliferativa au o evolutie proasta fara tratament, dar cele care au beneficiat inainte de procedura de fotocoagulare panretinala au o evolutie stabila pe tot parcursul sarcinii.

Retinopatia diabetica : Ce trebuie facut imediat

Sunt rare cazurile in care simptomatologia isi face simtita prezenta in stadii precoce si rezolutive ale retinopatiei, motiv pentru care nu exista o atitudine adecvata de moment. Pacientul trebuie sa fie informat in privinta evolutiei si complicatiilor posibile ale acestei afectiuni (DZ), pentru a fi responsabilizat in vederea urmarii tratamentului si efectuarii controalelor regulate.

Retinopatia diabetica : Cand trebuie mers la medic

In urma efectuarii unor studii clinice randomizate s-a demonstrat importanta controlului glicemiei in reducerea incidentei si progresiei complicatiilor diabetului zaharat, inclusiv a retinopatiei diabetice atat in cadrul diabetului zaharat tip I ,cat si tip II. Toate persoanele cu diabet zaharat trebuie sa constientizeze importanta examinarii oftalmologice regulate. Diagnosticul precoce si tratamentul retinopatiei diabetice poate ajuta la prevenirea orbirii in mai mult de 90% din cazuri.

Retinopatia diabetica : La cine apare mai frecvent

Un risc crescut de retinopatie diabetica pare sa existe la pacientii nativi americani, hispanici si afro-americani, probabil din cauza schimbarilor alimentare introduse in dieta in ultimul timp si schimbarii stilului de viata in directia sedentarismului. Odata cu cresterea duratei de diabet zaharat sau cu cresterea varstei de debut exista un risc mai mare de a dezvolta retinopatia diabetica si complicatiile sale, inclusiv edem macular diabetic sau retinopatie diabetica proliferativa.

Retinopatia diabetica : Recomandari

Mentinerea unui stil de viata sanatos, cu exercitii fizice regulate este important, in special pentru persoanele cu diabet zaharat. Efortul fizic regulat poate ajuta la mentinerea greutatii optime, precum si la cresterea absorbtiei si utilizarii periferice a glucozei. Acest lucru poate ajuta la mentinerea controlului diabetului zaharat.

Retinopatia diabetica : Tratament

Tratamentul retinopatiei diabetice

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.