Tratamente boli, tratament dureri

 

Retinopatia hipertensiva

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Retinopatia hipertensiva : Generalitati

Retinopatia hipertensiva include doua procese separate fiziopatologic. Efectele acute ale hipertensiunii arteriale sistemice sunt un rezultat al vasospasmului in vederea autoreglariii perfuziei tisulare. Efectele cronice ale hipertensiunii arteriale sunt cauzate de arterioscleroza si predispune pacientii la pierderea vederii din cauza ocluziilor vasculare sau macroanevrismelor retiniene. Implicarea oculara in evolutia hipertensiunii maligne a fost descrisa pentru prima data de Liebreich, in 1859. Hayreh, pe parcursul anilor 1970 si 1980, a elucidat mecanismele fiziopatologice in cazul implicarii oculare si a descris rezultatele clinice. Fundamental, efectele oculare ale hipertensiunii arteriale apar in urma impactulului hipertensiunii asupra vascularizatiei oculare. Modificarile oculare pot fi constatarea initiala la un pacient anterior asimptomatic cu hipertensiune arteriala, care necesita un examen clinic complet. Diagnosticul prompt al retinopatiei hipertensive, mai ales pentru ca de regula este asociata hipertensiunii arteriale maligne, este necesar pentru a evita morbiditatea vizuala si sistemica. In plus, educatia pacientului in ceea ce priveste dieta adecvata, exercitiile fizice si respectarea medicatiei este cruciala.

Retinopatia hipertensiva : Cum se manifesta

Hipertensiunea arteriala acuta maligna de multe ori determina pacientii sa se planga de dureri de ochi, dureri de cap sau acuitate vizuala redusa. Modificarile aterosclerotice cronice cauzate de hipertensiune arteriala nu provoca o simptomatologie specifica Cu toate acestea, complicatiile modificarilor aterosclerotice la pacientii hipertensivi vor determina aparitia simptomelor tipice de ocluzii vasculare sau macroanevrisme. Semnele retinopatiei hipertensive maligne includ arteriole tortuose, hemoragie retiniana, exudate dure ,edeme retiniene si edem papilar, semne ce pot fo obervate doar prin examenul oftalmologic al fundului de ochi.

Retinopatia hipertensiva : Principalele cauze

Modificarile aterosclerotice din cadrul retinopatiei hipertensive sunt cauzate de tensiunea arteriala crescuta constant, definita ca o valoare sistolica mai mare de 140 mmHg si diastolica mai mare de 90 mmHg. Hipertensiunea arteriala este de obicei esentiala si nu secundara altui proces de boala. Hipertensiunea arteriala esentiala este o boala poligenica in care sunt implicati mai multi factori de mediu care au insa un caracter modificabil. Exista cazuri in care hipertensiunea arteriala secundara din feocromocitom, hiperaldosteronismul primar, sindromul Cushing, boala renala parenchimatoasa, boli renale vaculare, coarctatia de aorta, apneea de somn , hiperparatiroidismul si hipertiroidismul sta la baza dezvoltarii retinopatiei hipertensive, insa mult mai rar decat cea esentiala. Cresterea tensiunii arteriale duce la deteriorarea vaselor de sange din ochi. Cu cat valoarea este mai mare cu atat mai severa poate sa fie deteriorarea la acest nivel. Asadar principala cauza care sta la baza modificarilor vasculare este hipertensiunea in sine, iar modificarile la nivelul retinei sunt cauzate de vasospasmul, edemul si scleroza vasculara la acest nivel.

Retinopatia hipertensiva : Ce trebuie facut imediat

Prin intermediul unui oftalmoscop, oftalmologul poate observa ingustarea vaselor de sange de la nivelul retinei si edemul, in felul acesta realizand o stadializare corecta a afectiunii care cuprinde o scara de la 1 la 4. Este primul lucru care trebuie facut pentru adoptarea unui tratament adecvat al hipertensiunii arteriale sistemice.

Retinopatia hipertensiva : Cand trebuie mers la medic

Examenul de rutina al monitorizarii tensiunii arteriale si tratamentul adecvat al hipertensiunii va preveni sau va incetini progresia retinopatiei hipertensive. In acest sens, pacientii trebuie sa se prezinte regulat la medic in vederea masurarii acestor parametrii avand in vedere caracterul oscilant al acestei afectiuni. Retinopatia hipertensiva este diagnosticata pe baza aspectului clinic la examenul fundoscopic si in prezenta hipertensiunii arteriale coexistente, de aceea uneori medicul care va supravegheaza va poate solicita si un examen oftalmologic.

Retinopatia hipertensiva : La cine apare mai frecvent

Factorii de risc pentru hipertensiunea arteriala esenţiala includ dieta care contine un aport ridicat de sare, obezitatea, consumul de tutun, alcool, istoricul familial, stressul si etnia. Un factor de risc major pentru retinopatia hipertensiva aterosclerotica este durata tensiunii arteriale crescute.

Retinopatia hipertensiva : Recomandari

Inainte de initierea oricarui tratament, trebuie explicat pacientului importanta modificarii factorilor de risc implicati in dezvoltarea hipertensiunii arteriale si efectul lor cumulativ in timp. Astfel, reducerea aportului de grasimi si sare alaturi de o dieta hipocalorica in jurul valorii de 1500 de kilocalorii in vederea reducerii gradului de obezitate sunt primele masuri ce trebuie luate in considerare.

Retinopatia hipertensiva : Tratament

Tratamentul retinopatiei hipertensive

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.