Tratamente boli, tratament dureri

 

Strabismul

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Strabismul : Generalitati

Strabismul este o afectiune oculara in care cei doi ochi nu sunt aliniati pe aceeasi directie si prin urmare individul nu se poate uita la acelasi obiect, in acelasi timp. Conditia este mult mai cunoscuta sub numele de "ochi incrucisati".

Strabismul : Cum se manifesta

Simptomele de strabism pot fi prezente tot timpul, sau doar atunci cand intervine oboseala sau imbolnavirea. La simpla inspectie, se observa ca ochii nu se misca coordonat, iar in momente de maxima concentrare, ochiul care nu este afectat de strabism isi exercita activitatea normala, pe cand celalalt deviaza de la directia normala de orientare a globului ocular. De asemenea, sunt relatate dubla vedere, pierderea perceptiei vizuale de ansamblu si chiar pierderea acuitatii vizuale.

Strabismul : Principalele cauze

Sase muschi diferiti inconjoara globii oculari si realizeaza o „echipa” pentru coordonarea miscarilor globilor oculari, astfel incat ambii ochi sa poata sa se concentreze pe acelasi obiect. La persoanele afectate de strabism, acesti muschi nu functioneaza in mod sinergic. Ca rezultat, un ochi se uita la un obiect, in timp ce celalalt ochi se orienteaza intr-o directie diferita si este axat pe un alt obiect. Cand se întampla acest lucru, doua imagini diferite sunt trimise la creier, cate una de la fiecare ochi. Aceast lucru induce creierul in eroare dar cu timpul creierul poate invata sa ignore imaginea de la ochiul mai slab. In cazul in care strabismul nu este tratat, ochiul ignorat de catre creier nu va vedea bine. Aceasta pierdere a vederii se numeste ambliopie. Un alt nume pentru ambliopie este "ochiul lenes". Uneori, ambliopia este prezenta in prima faza, ea stand la baza dezvoltarii strabismului. La majoritatea copiilor cu strabism, cauza este necunoscuta. La mai mult de jumatate din aceste cazuri, problema este prezenta la nastere sau la scurt timp dupa aceasta (strabism congenital). De cele mai multe ori, problema are ca si substrat controlul muschilor si nu forta musculara a acestora. Mult mai putin frecvent, substratul il reprezinta unul dintre nervii care inerveaza muschii extrinseci ai globilor oculari De asemenea, boala Graves poate provoca strabism. Alte afectiuni asociate cu strabismul includ: tulburari de integrare a creierului si de conducere a nervilor, cum ar fi leziunile cerebrale traumatice, paralizia in urma unui accident vascular cerebral sau sindromul Guillain-Barre. Diabetul provoaca o stare cunoscuta sub numele de strabism paralitic dobandit. S-a demonstrat ca existenta unor leziuni la nivelul retinei la copiii care sunt nascuti prematur stau la baza dezvoltarii strabismului congenital. Traumatismele oculare, tumorile la nivelul ochiului sau creierului si pierderea vederii de diferite cauze sunt cauze posibile de strabism. Un istoric familial de strabism reprezinta un important factor de risc.

Strabismul : Ce trebuie facut imediat

Ambliopia sau „ochiul lenes” trebuie tratata initial pentru ca este facila corectarea si pentru ca impiedica pierderea vederii cu ochiul respectiv. Un plasture este plasat peste ochiul afectat, acest lucru fortand ochiul mai slab sa lucreze mai mult. In general, copii nu agreeaza ideea purtarii acestui plasture, insa se pot face diverse jocuri (ex: piratii) pentru a spori atractivitatea metodei. In cazul in care dupa un timp nu se corecteaza defectul, este posibil sa fie necesara interventia chirurgicala.

Strabismul : Cand trebuie mers la medic

Strabismul necesita o evaluare medicala prompta. Este imperios necesar prezentarea la medicul oftalmolog in cazul in care ochii par a nu fi aliniati, survine vederea dubla sau apar dificultati de vedere la distanta sau aproape. Dificultatile de invatare sau existenta unor probleme la scoala pot aparea uneori din cauza incapacitatii copilului de a vedea tabla sau materialul de citit.

Strabismul : La cine apare mai frecvent

S-a observat o incidenta crescuta a strabismului in randul copiilor, probabil datorita insuficientei dezvoltari a musculaturii extrinseci a globilor oculari si a diferentierii deficitare a sistemului nervos. Varstnicii reprezinta de asemenea un grup de risc pentru aparitia strabismului din cauza patologiilor oculare asociate ce se pot complica cu strabism.

Strabismul : Recomandari

Este foarte importanta recunoasterea precoce a patologiei, mai ales atunci cand este vorba de un copil, pentru ca initierea unor exercitii speciale, alaturi de purtarea plasturelui pot corecta defectul. In ceea ce priveste celelalte cazuri de strabism, este indicata de asemenea antrenarea muschilor oculari, inainte de instaurarea oricarui tratament.

Strabismul : Tratament

Tratamentul strabismului

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.